EBU ger besked om Belarus Eurovisionbidrag 2021

EUROVISION 2021. EBU har beslutat att inte godkänna det tävlingsbidrag som nationen Belarus tänker tävla med i årets Eurovision Song Contest. Anledningen är att tävlingsbidraget bryter mot reglerna om att politiskt innehåll förekommer i låttexten.

 

Vad har hänt?

Tidigare under vecka 10 presenterade det belarusiska TV-bolaget BTRC Belarus artist- och bidragsval som man hade tänkt att skicka till årets Eurovision. Valet hade föregåtts av en nationell antagning i januari och resulterade i att gruppen Galasy ZMesta med låten ”Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” hade valts ut. Det dröjde inte sedan länge förrän kritik kom mot valet då framförallt låtens text innehåller politiskt budskap, något som bryter mot Eurovisions tävlingsregler. I sociala medier gick flera olika fansidor från olika länder ut och sade att de inte tänker bedöma låten i det skick som den presenterats i.

Under torsdagen den 11:e mars gick EBU ut med ett meddelande om att de har beslutat att inte godkänna ”Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” som tävlingsbidrag, i alla fall inte i den version som presenterats i början av veckan. BTRC får istället två val: antingen att skriva om låten så att den godkänns av regelverket eller välja ut en ny sång till gruppen som godkänns av regelverket. Skulle inget av dessa alternativ uppnås kommer EBU att diskvalificera Belarus från Eurovision 2021. Med andra ord: fortsättning följer!

Notering: I och med beskedet plockades även den officiella videon till ”Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” bort från Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

 

Vitryssland/Belarus

Eftersom att många olika medier här i Sverige under den senaste tiden har valt att övergå till att kalla Vitryssland för Belarus har även vi nu tagit det beslutet. Det innebär att vi från och med nu kommer att skriva Belarus istället för Vitryssland. För allmän kännedom kommer vi inom kort att göra vissa justeringar på samlingssidor här på hemsidan för att underlätta namnbytet. Däremot kommer benämningen Vitryssland att stå kvar i exempelvis äldre artiklar och tidigare topplistor.

 


 

Kommentera