Vi tycker till: Deltävling 1, Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. Det har blivit dags för oss att ge våra omdömen och åsikter om bidragen som tävlade i den första deltävlingen i lördags (6:e februari).

Först ger vi varsitt betyg till respektive bidrag som tävlade i deltävlingen, och därefter har vi även sammanställt en personlig topplista samt helhetskommentar om vad vi tyckte om programmet i stort.

Du är välkommen att tycka till i kommentarsfältet längst nere. Nu kör vi!

 

1. Kadiatou – ”One Touch”


Foto: Paulina Torbjörnsen, Universal/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

   

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 20 (av 40)

 

 

2. Lillasyster – ”Pretender”


Foto: Jean-Paul Bastiaans/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 29 (av 40)

 

 

3. Jessica Andersson – ”Horizon”


Foto: Jean-Paul Bastiaans, Jessica Andersson/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

     

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 21,5 (av 40)

 

 

4. Paul Rey – ”The Missing Piece”


Foto: Jens Nordström, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 18,5 (av 40)

 

 

5. Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”


Foto: Ricky Tillblad, Sony Music Entertainment Sweden AB/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

      

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 24,5 (av 40)

 

 

6. Nathalie Brydolf – ”Fingerprints”


Foto: Per Kristiansen, Warner Music Sweden/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

     

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 19,5 (av 40)

 

 

7. Danny Saucedo – ”Dandi dansa”


Foto: Sebastian Sandblad, Chiliboyproductions AB/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

        

 

 

 

 

 


PANELENS TOTALPOÄNG: 18,5 (av 40)

 

 

Panelens topplistor

Som avslutning kommer här våra personliga topplistor för denna deltävling inklusive helhetskommentar för sändningen.


 1. Kadiatou – “One Touch”
 2. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 3. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 4. Jessica Andersson – “Horizon”
 5. Lillasyster – “Pretender”
 6. Paul Rey – “The Missing Piece”
 7. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”

Kommentar: Jag hade inga förväntningar inför året första deltävling, framförallt för att vi ju redan innan visste att det skulle bli ett väldigt speciellt år i år. Upplägget skulle bli annorlunda, programledarna annorlunda och artisternas scennummer – faktum är att man ju inte kunde veta någonting kändes det som. Musikaliskt däremot, hade man ju iallafall lite förväntningar – och i synnerhet i första deltävlingen. Här borde det ju iallafall komma ett antal starkare bidrag eller hur? Men tyvärr var det mest stora namn, men lite innehåll… Det bästa bidraget – eller iallafall det internationellt mest gångbara – var det allra första, och som dessutom åkte ut först. ”One touch” hade klarat sig bra i ESC, men dessvärre var Kadiatou, trots framgången i Idol, inte ”cut out” att prestera i Mellon ens utan publik. Tråkigt tycker jag, men så funkar det här. Tvärtom var det artisterna med mest erfarenhet som höll för trycket och presterade makalöst bra när det väl gällde. Dannys nummer var, som vanligt, oerhört snyggt. Den killen vet hur man gör en show! Tråkigt att låten mest var lite halvskön, och inte borde tillhöra vinnarkandidaterna. Arvingarna var ju dock de som gjorde bäst ifrån sig, trots att de nu nästan alla passerat 50-strecket. Även om låten hade bäst före datum i januari 1993, så drar deras tempo och glädje upp hela bidraget. Solklart finalbidrag. Även Jessica Andersson presterade enormt bra, men dessvärre var låten inte värd mer än 5:e plats, vilket även jag tycker är rimligt. Paul Rey och Nathalie Brydolf hade inget intressant att komma med, tvärtom var detta helt anonyma bidrag för mig. Lillasyster däremot var intressanta, och jag är fundersam på om de rent av kan ta sig till final via andra chansen. Kanske inte det bästa jag hört i Metal-genren, men ändå ett spännande och varierande inslag i ett annars ganska homogent startfält.

Annars då? Ja, Lena Phillipsson såklart! Jag kan bara erkänna att jag älskar henne! Så himla bra! Hon är en riktigt rolig programledare, som med glimten i ögat och på ett folkligt sätt tar programmet vidare mellan bidragen. Kunde vi inte fått behålla henne resten av deltävlingarna också?? Och även om jag annars gillar det simpla och corona-anpassade upplägget, så kan de väl skippa de förinspelade applåderna? De lurar ingen, alla vet redan att Annexet är publiktomt! Snälla, det känns så krystat.


 1. Lillasyster – “Pretender”
 2. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”
 3. Jessica Andersson – “Horizon”
 4. Kadiatou – “One Touch”
 5. Paul Rey – “The Missing Piece”
 6. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”

Kommentar: Vad var det här egentligen? Jag förstår att förutsättningarna med pandemin gör att stämningen är rätt död, men SVT försökte inte ens väcka den till liv. Detta är Christer Björkmans sista år som chef och man kan tänka sig att han vill gå ut på topp. Istället inleds tävlingen på bland de sämsta sätten någonsin. Tråkig musik och bidrag som helt glöms bort. Torr humor av Christer och Lena var inte direkt något som gjorde stämningen bättre. Att tittarna sedan röstar vidare ett gäng killar i medelålderskris och en kille som inte ens verkar vilja vara där säger allt. Det enda positiva inslaget och en låt som jag kommer minnas var Lillasysters låt ”Pretender”. Den belönades med en andra chans. Vi får hoppas att det blir bättre än såhär framöver.


 1. Lillasyster – “Pretender”
 2. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”
 3. Jessica Andersson – “Horizon”
 4. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 5. Paul Rey – “The Missing Piece”
 6. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 7. Kadiatou – “One Touch”

Kommentar: Till och börja med håller jag inte med de fans som tyckt att startfältet ”var det sämsta de någonsin hört”. Jag har sett vissa tongångar som varit att detta startfält skulle låta gammaldags och icke-nytänkande. Om du frågar mig skulle jag svara att det faktiskt var den bästa deltävlingen jag någonsin upplevt sedan 2002. Därför är det denna gång extra svårt att sätta en topplista.

För att ändå kunna göra det har jag valt att utgå ifrån vad jag tyckt varit bäst. Högst upp hamnar både Lillasyster och Nathalie som jag anser är i en klass för sig. Jessicas låt gillade jag också mycket och det var tråkigt att både hon och Nathalie åkte ut direkt. Samtidigt kan jag förstå att Arvingarnas gladschlager fick med sig publiken liksom Paul Rey som stod för den moderna radiopopen i sammanhanget. Danny vill jag också nämna, för även om jag inte riktigt är fans till hans låt måste jag ändå säga att han är en entertainer av rang och vet hur man gör show. Plus då roligt att han går vidare med en låt på svenska, även om jag hellre hade sett min etta och tvåa direkt till final. Kadiatou sätter jag sist och det är inte för att hon på något sätt är sämst, utan för att jag tycker att alla andra låtar var bättre. Jag hoppas att hon kommer tillbaka någon mer gång och får revansch!

Jag tycker också att programmet var väldigt bra och det höll ihop trots att det inte finns någon livepublik i arenan. Allra bäst var nog Lena Philipsson som med öppningsnumret satte nivån för kvalitén. Nu kan det bara bli ännu bättre denna säsong!


 1. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 2. Lillasyster – “Pretender”
 3. Paul Rey – “The Missing Piece”
 4. Kadiatou – “One Touch”
 5. Jessica Andersson – “Horizon”
 6. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”
 7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”

Kommentar: Trodde deltävling 1 skulle bli helt magisk med så många bra deltagare men det blev väldigt mediokert och saknade gnista. Det kanske har att göra med att folkfesten och publiken saknades, vad vet jag. Men Arvingarna gav verkligen allt och det gör de ju alltid. Kommer säkert bli en sommarplåga men de är helt klart värda en plats i finalen men där har de nog ingen större chans. Dannys framträdande tyckte jag på nåt sätt var pinsamt, känns inte alls som att låten passade honom, att det borde vara någon annan som framför den t.ex. en komiker likt Sean Banan. Tur att rocken tog sig ett steg framåt i alla fall. Det behövs.


 1. Lillasyster – “Pretender”
 2. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 3. Paul Rey – “The Missing Piece”
 4. Kadiatou – “One Touch”
 5. Jessica Andersson – “Horizon”
 6. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”
 7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”

Kommentar: Kan till vis del förstå varför vissa säger att startfältet var svagt, även om jag personligen såg mitt guldkorn på avstånd.

Men om jag ska gå igenom låtarna enligt startordning då…

Kadiatous låt lämnade inte särskilt mycket väsen utav sig, och vad jag förstod det som så verkade inte låtens stil passa henne riktigt, då hennes idol-framgångar i mångt och mycket hängde på hennes sångröst, något hon inte fick så stor möjlighet att visa upp i denna låt.

Lillasyster däremot var en klass för sig (opartiskt av mig som rockfan att säga så, eller?) Deras låt var den som lockade mest efter förhandslyssningarna, och jag kan knappast säga att jag var besviken. Tunga passager men klar refräng. Var mycket oroad över deras utgångsläge (dåligt startnummer och dåliga odds), så en AC-plats kan jag ändå ta emot. Hoppas de går vidare till final därifrån!

När det kommer till Jessica Anderssons låt så var det en av de första besvikelserna. Det kändes lite som att man försökte kompensera för låtens sega tempo med inte en, utan två tonartshöjningar. Problemet blir att det istället kändes för svulstigt. Inte jättekonstigt att det blev respass direkt.

Paul Rey kniper andra AC-platsen och det var nog rätt väntat. Hyfsad radiopop med filosofisk text om Pauls upplevelser som nybliven far. Finns väl inte så mycket mer att orda om där, hyfsad låt bara.

Den andra finalplatsen togs alltså av Arvingarna, och ja… jag känner nog att detta var ett litet steg tillbaka från ”I Do” från 2019, även om ”Tänker inte alls gå hem” ändå är okej. Av nån anledning påminner den mig också om Magnus Carlssons ”Möt mig i Gamla Stan”. Bara en spontan observation.

Jumbo blev alltså Nathalie Brydolf, vilket inte var helt oväntat. Även om det flaggades för skrällvarning på några håll så kände jag att balladen bara malde på, inget lyft, inget svällande, ingenting som berörde.

Danny Saucedo avslutar vi med, och här får jag ta bladet från munnen och säga att hans finalplats inte var förtjänad, mycket pga låten som är taffligt byggd, kom minst fem år för sent (jag har hört tillräckligt med Uptown Funk-kopior, tack så mycket), samt en pinsam text.


 1. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 2. Lillasyster – “Pretender”
 3. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 4. Jessica Andersson – “Horizon”
 5. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”
 6. Kadiatou – “One Touch”
 7. Paul Rey – “The Missing Piece”

Kommentar: Trots att bidragen ligger på en skaplig nivå rent kvalitetsmässigt så är det ingen låt som blåser mig av stolen. Mina favoriter är dock Pretender & Dandi Dansa, båda låtarna växer för varje gång jag hör dem.

Jag är positivt överraskad att Lillasyster gick vidare trots att de var så gott som uträknade inför deltävlingen. Kul att de gick vidare, hoppas de går vidare från andra chansen. Är inte lika road att Paul Rey gick vidare istället för Jessica Andersson. Men men, jag antar att man inte kan få med hela sin topp 4.

En intressant detalj är att det här är första gången sedan deltävling 1 år 2007 (dvs 14 år sedan) som två svenskspråkiga bidrag gick till final. Själv gav jag ett glädjeskutt när Arvingarna ropades upp som sista finalist samtidigt som språkfascisten inom mig sjöng av glädje!

Överlag är jag nöjd med första programmet och tycker att Lena PH & Christer Björkman gjorde ett kanonjobb som programledare. Saknar dock publiken, blir liksom lite tomt utan…


 1. Jessica Andersson – “Horizon”
 2. Paul Rey – “The Missing Piece”
 3. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 4. Lillasyster – “Pretender”
 5. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”
 6. Kadiatou – “One Touch”
 7. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”

Kommentar: Trots de rådande omständigheterna med pandemin tycker jag SVT lyckades med det mesta vad gäller produktionen och att förmedla ett underhållande program till svenska folket. Bidragen höll hög klass i denna första deltävling. Det fanns något för alla att glädjas över här och ingen låt var direkt dålig eller fick underbetyg av mig. Det enda jag är missnöjd över var att Jessica Andersson snöpligt åkte ut. Hon var min personliga favorit med den fantastiska gospel-inspirerade country-poplåten ”Horizon” och borde absolut ha gått vidare. Jag glädjs åt att Paul Rey som gjorde sitt andra raka Mello-deltagande tog sig vidare till Andra Chansen, trots att han på förhand var uträknad av både spelbolagen och av en del expert-tyckare. Det var aldrig något snack om saken att Danny skulle ta en finalplats, även om jag personligen inte går hand i hand med låten fullt ut. Men numret var snyggt, Danny är otroligt charmig och låten har potential att växa till sig efter några lyssningar. Arvingarna knep den andra final-platsen och även det kändes ganska väntat. De är folkkära och populära bland såväl unga som gamla och bjöd på en uppiggande glad-schlager som var ruskigt medryckande och härlig. Att Lillasyster knep en plats i Andra Chansen var även det en liten skräll, då de tippades att hamna i botten. Kanske att rocken är en efterlängtad genre som vi inte ska underskatta. Extra tungt givetvis för Kadiatou och Nathalie Brydolf som båda är två nya artister som kommit fram via Idol. Det brukar ju statistiskt gå rätt hyfsat för tidigare Idol-deltagare. Nu ser man med spänning fram emot nästa vecka när ytterligare 7 nya artister tävlar om två finalplatser och två platser i Andra Chansen.


 1. Nathalie Brydolf – “Fingerprints”
 2. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem”
 3. Kadiatou – “One Touch”
 4. Jessica Andersson – “Horizon”
 5. Lillasyster – “Pretender”
 6. Paul Rey – “The Missing Piece”
 7. Danny Saucedo – ”Dandi Dansa”

Kommentar: Som TV-underhållning har man lyckats väl i år. Lena Ph var bäst och älskade glimten i ögat. Helt underbar! Hennes ”Dansa i neon” kändes däremot som hissmusik. Jag hade mycket hellre hört en version kompad av min lillebror när han presenterar sin ”rejviga” sida. Låtarna då? Jag förväntade mig mycket mer av låtskrivarna i år, att man kavlade upp och gick ”all in”, men tyvärr var det inget som kändes, i alla fall inte hos mig. För mig hamnade alla bidrag någonstans i mellanmjölkens skikt! Ingen som stack ut, ingen som var direkt dålig, men inte något som direkt fastnade på minnet heller. Vad gäller Danny är det ytterst få låtar jag gillar när han sjunger på svenska. Jag älskar honom och jag tycker han är en fenomenal entertainer, men det här var bara blablabla-ljud för mig. Paul Rey är oerhört musikalisk och tonsäker, men tyvärr. Lillasyster var en frisk fläkt i sammanhanget, så det är kul att de åtminstone har en chans till, men låten… nja. Jessicas nummer var schysst, men numret gav mer än själva låten. Kadiatou vill jag gärna se mer av, men låten minns jag inte heller. Arvingarna går alltid hem på något vis, och det gjorde deras bidrag också, men det kändes ovanligt stelt och ljudbilden gick inte alls hem genom tv-rutan hos mig. Något kändes skevt! För mig var det ”Fingerprints” som knep förstaplatsen. Tyckte den var vacker, men numret sade inte mycket. Nu håller jag tummarna på kommande deltävlingar, för om resten av bidragen inte heller sätter mitt schlagerhjärta i brand tror jag vi ligger risigt till i ESC i år.

 


 

Kommentera