The Mamas: ”Låten berör oss så mycket för den är så personlig”

Foto: Anna-Lena Ahlström, Universal Music/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den fjärde deltävlingen fick vi en pratstund med fjolårsvinnarna The Mamas som återkommer till tävlingen bara ett år efter att de tog hem den kanske mest jämna Melodifestivalfinalen genom tiderna.

 

Det är inte särskilt vanligt i Melodifestivalsammanhanget att fjolårsvinnaren återkommer som tävlande artist redan ett år efter seger. Senast det hände var när Jessica Andersson och Magnus Bäcklund återkom som Fame 2004 efter att de vunnit med ”Give Me Your Love” 2003. I år är det The Mamas med Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna som vann med bara en poängs marginal mot Dotter ifjol som återkommer och de minns mycket väl den stunden.

– Jag satt och gjorde matte och försökte räkna ut hur många poäng som krävdes. Det såg ut som att jag satt och bad, för jag satt och kalkylerade. Nästa grej jag kommer ihåg är John (Lundvik, reds.anm.) på knä på scenen, säger Dinah Yonas Manna.

 

Inställd Eurovision 2020, men med minnen från Tel Aviv

I den stunden med alla glädjekänslor som fanns var det ingen som sedan visste att väldigt mycket i världen skulle förändras på kort tid i och med coronapandemin. Melodifestivalens final blev nog den senaste stora publika evenemanget som fick ta in en fullsatt arena i Sverige, för bara dagar senare visade det sig att corona var värre än man trott. Det innebar att många länder stängde ned, att evenemang ställdes in eller sköts på framtiden etc. För Eurovisions del blev det första gången som tävlingen ställdes in vilket också innebar att The Mamas aldrig fick åka till Rotterdam den gången och tävla med sin ”Move”. Hur det hade gått för dem den gången kommer vi aldrig kunna få reda på, men The Mamas är i alla fall säkra på att det hade gått jättebra.

– Jag vet att det är så många fans som älskar The Mamas som hade gillat ”Move”, säger Ashley Haynes.

– Det hade i alla fall blivit topp 10, inflikar Loulou Lamotte.

 

Men även om det inte blev någon Eurovision ifjol för er så har ni fått erfarenhet av det när ni tävlade med John Lundvik i Tel Aviv. Hur var den upplevelsen för er?

En lärande upplevelse för mig. Jag visste ingenting om Eurovision så för mig var det verkligen en ögonöppnare att se så många människor med samma dröm och kärlek till musik och framföranden. Så det var fantastiskt!, säger Ashley Haynes.

– Det var lite som att vara på charterresa, så mycket svenskar. Men det kändes lite som att vara på musikkollo för att det var så mycket bra artister, länder, vi fick öva på olika språk, själva bli starstruck av olika artister. Så det var najs och så fick vi en solbränna på det, inflikar Dinah Yonas Manna med ett leende.

 

Och Madonna var där….

– Ja, vi var i samma rum! Nu kan vi dö lyckliga, tillägger Dinah Yonas Manna med lika mycket glädje.

 

Tillbaka med en ny låt och nytt låtskrivarteam

Den låt som The Mamas tävlar med i år heter ”In The Middle” och den är gjord av Emily Falvey, Robin Stjernberg (2013 års Melodifestivalvinnare) och Jimmy Jansson. Det är alltså en ny låtskrivartrio jämfört med ifjol. Den tidigare trion ställde upp i år igen med Patrik Jean som artist men de åkte ut redan i sin deltävling.

Att The Mamas skulle återkomma så snart igen efter sin seger var inte planerat för dem. Istället var de i studion med Robin Stjernberg och spelade in jullåtar till deras jul-EP och det var i samband med det som de fick höra den här låten.

– Fram tills dess var det så här att ”vi ska inte vara med så snart igen, vi har knappt kommit över att vi gjort slut med Mello 2020 och har precis börjat flörta med 2021, det går ju inte”. Men låten är så stark och vad som än händer behöver vi spela in den för den berör oss så mycket för den är så personlig och den var skriven till oss, säger Dinah Yonas Manna.

Sedan skickades låten in till Melodifestivalen och kom med.

– Det var lite då vi bestämde att vi kanske ändå ska se om vi kan vara med 2021, för det kändes som något kul att ge. Men sedan chocken när vi kom med, för jag tänkte att de inte kommer vilja ha med oss igen, säger Loulou Lamotte.

 

Blir det annorlunda för er att uppträda utan publik?

– Ja, det kommer att bli en utmaning. Men samtidigt tror jag att vi kommer att klara det även om det kommer att kännas konstigt och man får inte samma adrenalinkickar som det är när det är en fullsatt arena. Så det kommer att bli lite annorlunda men vi kommer att fixa det, säger Ashley Haynes.

 

Ett starkt startfält

The Mamas tillhör en av oddsfavoriterna att gå direkt till final och om de skulle göra det och sedan vinna skulle det vara första gången sedan Family Four vann i början av 1970-talet som en grupp vinner Melodifestivalen två år på raken. Om det skulle gå hela vägen skulle kännas som en ära för dem.

– Jag skulle bara bli ännu mer kär i Sverige tror jag att vi skulle vara så älskade och stöttade. Det hör av sig folk från hela världen varje dag och blir lika ödmjuk varenda gång att få reda på att någon gillar oss och att vår musik hjälpt dem, säger Dinah Yonas Manna.

– Jag håller med, det känns nästan omöjligt på något sätt. Det är så långt ifrån att man skulle vara och få lov att vara en del av det tre år i rad, inflikar Loulou Lamotte.

– Det är så många som har den här drömmen och att få uppleva det med både John och själva. Så det vore fett om vi vann men unnar andra det med, tillägger Dinah Yonas Manna med ett leende.

 

Och på samma fråga, vad tycker ni om startfältet i er deltävling?

– Det är så många bra låtar, säger Ashley Haynes.

– Vi har Tess Merkel från Alcazar, disco queen. Vi har Eric Saade, popprinsen, säger Dinah Yonas Manna.

– Sedan har vi de som inte har varit med i Mello utan mer Spotify och sånt. Jag tycker det ska bli jätteintressant för det är sådana artister jag inte har sett live någon gång utan bara hört bra låtar där, säger Loulou Lamotte.

 

Blir mer musik från The Mamas

Förutom Melodifestivalen väntar mer musik för The Mamas.

– Vi arbetar med mer musik och ser fram emot det. Vi längtar också till att världen ska öppna upp igen eftersom vi vill kunna uppträda för publik igen och kunna krama dem. Vi ser alla fram emot det, säger Ashley Haynes.

 

Med det sagt önskar vi The Mamas stort lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera