Sannex: ”Vårt mål har alltid varit att spela det vi brinner för”

Foto: Charlotte Strömwall, Andreas Olsson/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den fjärde deltävlingen fick vi en pratstund med Patrich Rundström i dansbandet Sannex som tävlar för första gången i Melodifestivalen. Vi är nyfikna på hur de är som dansband, om deras låt och de hemliga låtskrivarna som gjort låten och hur de ser på sina chanser att ta sig hela vägen till Rotterdam.

 

Nu är det inte lång stund kvar innan den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen ska avgöras. En av de tävlande är dansbandet Sannex som tävlar med låten “All Inclusive”, som är gjord av Greta Svensson och Hans Thorstensson. Att de har kommit med i startfältet är de såklart mycket glada över.

– Det är helt galet! Bara att vara här är värt att fira liksom, det här är något vi har drömt om sedan vi var små och högre upp än så här kan vi inte komma i Musiksverige, säger Sannex’ pianist Patrich Rundström.

 

Bildades i slutet av 1970-talet

Dansbandet Sannex består idag av gitarristen Andreas Olsson, trummisen Micke Norsten, pianisten Patrich Rundström och basisten Peter Brodin. Ingen av dem är originalmedlemmar utan Sannex har sedan bildandet i slutet av 1970-talet haft olika uppsättningar. Patrich beskriver bandets utveckling som att de hela tiden har velat förnya sig för den tid som är aktuell.

– För att vara ett så gammalt band som namnet är så har ändå Sannex oavsett vilken konstellation det har varit har Sannex alltid strävat efter att förnya sig med tiden. När vi kom in på 90-talet då förnyade sig Sannex sig lite och så slutade originalmedlemmarna, den sista valde att ta in unga grabbar för att förnya sig ännu en gång. Den sista originalmedlemmen klev av i början av 2000 och då var det bara 25-åriga grabbar i det. Sedan tog Andreas över 2013 och då har vi förnyat oss ännu en gång, berättar Patrich.

– Vårt mål har alltid varit att spela det vi brinner för och inte det folk vill att vi ska spela. Vi är alla intresserade av country och det har varit vårat signum att köra lite mer countryinspirerat när vi har spelat ut. Så mycket egna låtar uppblandat med covers, tillägger han.

 

Corona satte stopp

Samtidigt har också nutiden ställt till det en del för bandet, inte minst då de p.g.a. alla inställda spelningar till följd av pandemin inte längre har bandet som den trygga inkomsten. Under större delen av 2020 kunde de dock vara permitterade och köra livesändningar men i november tog det stopp för då var pengarna var slut.

– Då fattade vi ett nytt beslut om att vi i bandet är frilansande musiker till Sannex istället, så vi har fått gå in och hitta vanliga jobb vid sidan om, detta var vårt levebröd. Vi hade 135 gig om året förut, säger Patrich.

– Det var en enorm saknad förra året, men på ett sätt var det jätteskönt att vara hemma för jag har levt det här livet sedan 2002 så det var första sommaren på 20 år jag var hemma, tillägger han.

 

Då kan det vara lite tur då att de nu får vara med i Melodifestivalen och visa upp sig för både sin egen och ny publik, vilket de gör med bidraget ”All inclusive”. Själva låten kom till genom att bandet blev tillfrågade av sitt nya skivbolag vad de hade för framtidsplaner och när sångaren Andreas nämnde att tävla i Melodifestivalen dröjde det inte länge innan de hade fått lyssna på en demo till en sådan låt.

– Vi fick frågan vad vi tyckte om låten och om vi ville spela in den och skicka in den till Mello. ”Ja det gör vi” sa vi och på den vägen är det, säger Patrich.

 

Vad skulle du säga att ert tävlingsbidrag handlar om?

– Jag skulle säga låten handlar och beskriver en längtan att få glömma bort hela 2020 med corona och sitta instängd och inte träffa sina nära kära och få längta ut till en solig badstrand, blaskig öl, sol och värme och semester, säger Patrich.

 

Publik ger ny energi

På grund av coronapandemin är det heller ingen publik i arenan under sändningarna, något som såklart ställer till det för artister som gärna vill sjunga inför en publik. Eller som ett dansband som Sannex som vill kunna låta bjuda upp publiken till dans.

– Med en publik får man energi och utan en publik får du hämta energin själv. Så när vi har varit uppe och kört rep på scenen blir vi tröttare på de tre minuterna än när vi är normalt ute och spelar fyra timmar för publik. Så att publiken inte är där kommer göra att alla på scenen får kämpa för att man ska få mer energi i sina bidrag. Med publik hade den energin kommit, för det räcker att man står på scenen och möter någons blick som viftar med en flagga med ditt namn på. Den energin räcker, allt det är borta och vi tittar rakt in i en vägg, säger Patrich.

– Sedan är det första gången vi är i Mello så vi vet inte vad det är vi missar. Man kan förvisso räkna ut det hur det hade varit att ha 20 000 personer framför sig. Men vi har inte varit med om det på samma sätt som om till exempel Arvingarna som har gjort det här ganska många gånger. Jag tror vi kommer ta oss ut bra imorgon, hålla uppe energin och och jag tror att publiken kommer att få känna vår energi från scenen, tilläger Patrich.

 

Vet inte vilka som gjort låten

De två låtskrivarna bakom bidraget, Greta Svensson och Hans Thorstensson, är det ingen som vet vilka det är. Det har gått vissa rykten i Aftonbladet om vilka personer det kan röra sig om, det vill säga att det handlar om låtskrivare som vill tävla under pseudonym. I och med att den här frågan är aktuell frågade vi Patrich om det som står i övrig media stämmer, men han kan bara bekräfta att de själva inte ens vet vilka personerna är.

– När vi fick veta att det är Greta och Hans som har skrivit detta så var det inte konstigt, men när media vände på det att det var Hans och Greta så tyckte även vi att det var konstigt, säger Patrich.

– Men det är också så att det finns många låtskrivare som jobbar heltid med att bara skriva musik till andra artister, så vi vet inte mer än vad ni i media vet. Det har spekulerats mycket och de som det har spekulerats om är det bara hatten av för våran skull. Det är det häftigaste som skulle kunna vara, tillägger han.

 

”Det i särklass galnaste, häftigaste och coolaste man kan vara med”

Den som vinner Melodifestivalen 2021 får ju äran att tävla för Sverige i Eurovision Song Contest, men att tänka så långt just nu vill inte Patrich göra.

– Om man skulle leka med tanken att vi skulle vinna hela kalaset och få åka till Rotterdam vore det i särklass galnaste, häftigaste och coolaste man kan vara med om i livet. Det finns inget större än det, skulle vara att få barn då möjligtvis. Men jag vågar inte tänka så, säger Patrich.

 

Om ni vinner, skulle ni översätta låten till engelska?

– Spontant skulle vi nog skriva om den till engelska tror jag. Vår låt skulle kunna göra sig skitbra på svenska, men den skulle inte göra sig sämre på engelska, säger Patrich.

 

Till en början måste de i så fall ta sig till final här i Sverige något som Patrich ser som tufft men inte omöjligt.

– Vi har inte vågat tänka så mycket på det. Det är ju inte lätt att sitta här med Eric Saade, Tess Merkel och The Mamas. Det är tunga namn liksom. Jag personligen tycker att vår låt är jäkligt bra och nu har jag inte hört alla de andras bidrag heller, jag tycker vår låt är bra men det är skithård konkurrens, säger Patrich.

 

Oklart vad som väntar härnäst

I och med coronapandemin, alla restriktioner och ovissheter hur länge det kommer att dröja till dess artister kommer kunna uppträda igen gör att Sannex inte vet hur deras schema ser ut framöver i år.

– Det är svårt att säga, men vi har precis bytt skiv- och bokningsbolag och är det så att restriktioner släpper så att vi kan få spela utomhus för sittande publik eller vad som helst kommer vi absolut att åka ut och spela i den mån vi får. Sedan beror det också på hur det går i tävlingen. Det är så svårt för det är ingen som vet om vi får göra något under 2021 eller inte, men förhoppningen är att vaccinationerna kommer igång och att det öppnas upp en utomhusmarknad där vi kan få spela för publik i alla fall. Kanske inte dansande publik än som vi har gjort, men åtminstone få möta en publik är det vi hoppas innerligt på att vi får göra, säger Patrich.

 

Självklart hoppas även vi att det snart kan börja lätta för alla. Med det sagt vill vi passa på att önska Sannex lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera