Patrik Jean: ”Jag känner mig mer redo än någonsin”

Foto: Magnus Ragnvid/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den andra deltävlingen fick vi en pratstund med Patrik Jean som i år ställer upp som artist. Ifjol var han en av låtskrivarna bakom vinnarlåten ”Move” med The Mamas och när han och samma team ställer upp med en egen låt i tävlingen mot The Mamas blir den självklara frågan: vem av dem kommer att nå längst?

 

Patrik Jean föddes den 3:e maj 1990 i Stockholm. Han är artist men också musikproducent och låtskrivare som mestadels arbetat med att skriva och producera låtar till andra artister. Musikaliskt har Patrik alltid hållit på med musiken även om det är först på senare år som han har jobbat med andra för att skapa den.

På sitt CV har han bland annat tillsammans med Melanie Wehbe och Herman Gardarfve gjort två Idol-vinnarlåtar och trion stod även bakom The Mamas vinnarlåt “Move” ifjol. Patrik började arbeta ihop med Melanie och Herman för fem år sedan även om de känt varandra i snart tio år. Den här gången har samarbetet lett till att Patrik nu själv får ställa sig i rampljuset på den stora Melodifestivalscenen, något han verkligen ser fram emot.

– Det känns helt fantastiskt, det är få förunnat så det är skitkul och jag känner mig mer redo än någonsin, säger Patrik.

 

Börjar prioritera artisteriet

Förra året skulle Patrik tillsammans med Melanie, Herman, The Mamas och hela Sveriges delegation ha fått åka till Rotterdam för att tävla för Sverige i Eurovision Song Contest. Men någon tävling blev det inte p.g.a. coronaviruspandemin utan istället fick Patrik fokusera på sitt eget artisteri och att arbeta fram nya låtar.

– Dels hade jag jobbat en del inför så det fanns musik i byrålådan som jag ändå kunde släppa, för det har varit lite svårt att skriva nytt i alla fall tillsammans med andra. Jag har valt att fokusera ganska mycket på mitt egna artistprojekt, för vanligtvis kör jag fifty-fifty låtskrivande och artisteri men det här året fick mig att prioritera om lite grann. Så jag har suttit hemma vid pianot och försökt skapa en massa nytt och så fort det släpper kan man komma ut med nytt material, säger han.

I somras gick det att göra lite småspelningar och så, men jag ser fram emot att det släpper, tillägger han.

 

Ställer upp själv i Melodifestivalen

Efter att ha tävlat som låtskrivare i Melodifestivalen ett år är det nu dags för Patrik att själv få ställa sig i rampljuset på Melodifestivalscenen i Annexet och tävla med sitt eget bidrag som han har gjort med sina kollegor Melanie och Herman. Tävlingsbidraget kom till genom att Patrik själv var sugen på att ställa upp i årets tävling. Så trion bokade in en session i studion och sedan satt en heldag och jobbade fram låten. Enligt Patrik gick det rätt fort att skapa låten och han hade några idéer redan innan mötet.

– Den natten inför vår session fick jag någon liten idé som jag mumlade in på ett röstmemo i telefonen och så kom jag till studion dagen efter och liksom sjöng några sekunder för dem och de fattade direkt vart jag ville göra. Jag tror det är fördelen att vi känner varandra så bra, säger Patrik.

– Vi skrev den låten på en dag och sedan kände jag direkt när den var färdig att ”den här måste jag skicka in för den är helt rätt för mig”. Det är inte ofta det händer på första försöket men jag tror tankarna är att jag har gått och funderat på det här ganska länge, så jag tror jag var väldigt förbered på vad jag ville göra om jag skulle göra Mello, tillägger han.

 

Kan vi förvänta oss någonting som liknar ”Move” eller är det en helt annan genre?

– Det är inte en helt annan genre, det kommer nog höras att det finns gemensamma nämnare eftersom det är samma team bakom som skrivit och min låt är också ganska känslosam men ändå har den här hoppfullheten som ”Move” också hade. Så ja, det finns nog vissa likheter men det kommer att vara väldigt mycket jag den här gången, säger Patrik.

 

I år är det ju ingen publik i arenan. Tror du att det blir lättare eller svårare för dig att få ut visionen av tävlingsbidraget jämfört med om det hade varit som vanligt?

– Svårt att säga, jag tror att det blir alltid ett steg upp i energi när det är publik så det kommer definitivt bli en utmaning att hålla samma energi. Jag har själv haft spelningar där det ibland har varit 4000 i publiken och ibland 5 i publiken, så man får försöka ge sin bästa show oavsett. Jag hoppas att det inte ska spela någon roll i framträdandet, jag ska ge allt ändå, säger han.

 

Svårt att förutspå hur det ska gå

Patrik beskriver startfältet som spännande och räknar redan nu med att det kommer att bli sjukt bra underhållning på lördag. Däremot är han själv kanske inte lika tävlingsinriktad utan han vill främst köra sin låt och höra de andra artisternas låtar. Dessutom säger han att han är relativt oetablerad i de här sammanhangen och att startfältet har många fantastiska artister som han tävlar mot.

– Jag är mest glad över att de styr upp det här och att jag får vara en del av det, och sedan får det gå som det går. Men det är klart att siktet är på att vinna, säger han.

 

Intressant nog kommer också The Mamas att tävla igen men denna gång tillhör de olika arbetsteam. Kanske ett drömscenario för SVT att sätta i en eventuell Andra chansen-duell? Patrik ser det som en spännande tanke även om han själv tycker att det hade varit ganska jobbigt.

– Men samma där, jag tycker de förtjänar guld och gröna skogar hur hårt de har jobbat. Så är det någon jag ska förlora mot så känner jag att det är rätt team. Men det hade varit ganska känslosamt och så tror jag. Det låter som ett bra upplägg för TV, säger Patrik med ett leende.

 

Om det bär sig hela vägen då, hur skulle det kännas för dig att få representera Sverige i Eurovision Song Contest?

– Jag skulle vara extremt stolt, jag skulle bara vara väldigt rörd av det om folket vill ha mig där, säger Patrik.

 

Vill ut och spela i sommar

Oavsett hur det än går för Patrik i årets tävling är siktet för honom att fortsätta släppa mer musik. Precis innan tävlingen startade släppte han en EP och i sommar är siktet på att försöka komma tillbaka till scenerna för att spela för publik.

– Det beror lite på hur det går med vaccinationer och smittoläget. Bara komma ut och få ut en massa musik är min plan, säger Patrik.

 

Med det vill vi skribenter i ESC-Panelen önska Patrik Jean stort lycka till och all framgång i tävlingen!

 


 

Kommentera