Mustasch: ”Hårdrock är inte farligt utan det är bara starka känslor”

Foto: Ted Lindén, Bullsize/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den tredje deltävlingen fick vi en pratstund med Ralf Gyllenhammar som är sångare i hårdrocksgruppen Mustasch vilka är en av akterna i veckans deltävling i Melodifestivalen.

 

Det är inte första gången som Ralf Gyllenhammar tävlar i Melodifestivalen. Senast han deltog var år 2013 med Bed on Fire som bjöd på mycket eld och power, inte minst ett brinnande piano. Låten tog Ralf till final där han blev sjua. Nu efter åtta år är han tillbaka i tävlingen och denna gång tillsammans med sitt band Mustasch vilket han personligen känner stor glädje över. Och det passar också väldigt bra i och med att Mustasch firar 20-årsjubileum i år.

– Det känns underbart! Det ska bli mycket roligt och framföra den här låten och det är roligt för att man kan få visa att hårdrock är inte farligt utan det är bara starka känslor. Det är som klassisk musik alltså ganska okomplicerat och i och med det här riffandet och dubbla bastrummor är simpelt i sig, och sedan kommer refrängen som jag är mycket stolt över, säger han.

 

Vill inte uppträda själv på scenen

En lärdom som Ralf tar med sig från hans senaste deltagande är att inte uppträda ensam på scenen.

– Jag tar med mig mitt band för det var inte kul att vara själv. Det var inte riktigt mitt forum, hade jag vetat det jag vet nu hade jag gjort på ett annat sätt, jag hade till exempel haft med mig någon mer på scenen för att känna lite mer trygghet. Man kunde haft med en trummis eller två trummisar för att göra något kul av det hela. Då hade jag känt mig tryggare och gjort bättre ifrån mig, säger Ralf.

– Men jag kom till final och blev sjua – ”lucky number seven”, tillägger han med ett leende.

 

Gjorde mycket livestreams

Fjolåret blev ett ganska så inställt år i musikbranschen, i alla fall att det inte gick att uppträda på de ordinarie scenerna inför publik. Men detta löste Mustasch på ett ganska enkelt och finurligt sätt.

– Vi gjorde väldigt mycket livestreams, och på så sätt känner jag att när vi går upp har vi redan tränat att spela utan publik. Jag hoppas det kommer att vara en fördel för oss, för vi har gjort en fem, sex, sju livestreams där vi har stått och spelat inför en kamera och hela tiden tänkt att publiken finns där men vi ser dem inte, säger Ralf.

– Så det kommer göra oss starka i vårt framträdande idag och vi kommer att gå till final!, tillägger han.

 

Fick korta ned låten något

Det som Mustasch kommer att bjuda på scenen i årets Melodifestival är en riktigt hårdrockslåt från A till Ö. Bidraget heter ”Contagious” och togs fram av Ralf och gitarristen David Johannesson. Ralf berättar att det var David som satt på en massa riff som lät intressanta som började som en vers men som blev till en refräng som Ralf tyckte väldigt mycket om.

– Och så gick jag och nynnade på den utanför studion och kom in och sa ”Men för helvete, det låter som en Melodifestivalrefräng”som vi fick tuffa till, berättar han.

Därefter fick deras manager höra melodin och sa till dem att skicka in låten, vilket de först tvekade lite på eftersom de inte trodde att SVT skulle gilla dubbla basgångar. Men managern stod på sig och här är de, nu redo att äntra scenen i Annexet.

 

Mustaschs repertoar drar åt ett helt annat håll jämfört med ”Bed on Fire”. Vad gäller ”Contagious”, kommer den gå i samma stil som t ex ”Double Nature”, ”Mine” och ”Lawbreaker”?

– Ja det är en Mustaschlåt, fast vi fick korta ned den för den får bara vara 3 minuter och det är inte enkelt. Den var inte 3 minuter från början utan det var bara att kapa och klippa och hålla på. Det var det som var det svåra. Och vi sa i bandet att ”det här kommer de aldrig att gå med på för det är för hårt”. Men så kom vi på det att det är en Melodifestival med olika melodier som tävlar mot varandra så…, säger Ralf.

 

Tusse och Perrelli de största konkurrenterna

På frågan om vilka artister i deltävling 3 som Ralf ser som de största konkurrenterna svarar han direkt Tusse och Charlotte Perrelli. Samtidigt ser han att bandet har en god chans att kvala sig vidare på lördag.

– Jag tror också vi har en stor chans med vårt nummer som är väldigt speciellt mot det andra så det sticker ut tänker jag. Jag säger så att man ställer inte upp i det här för att det är kul att gå till final eller kul vara med utan man vill ju vinna! Och jag speciellt som har sett på Melodifestivalen sedan 1975, jag kommer förmodligen svimma om vi vinner, det kommer jag nog inte kunna ta in. Men det blir bra TV med en hårdrockare som svimmar i direktsändning, säger Ralf med ett leende.

 

I maj väntar en resa till Rotterdam för den som vinner Melodifestivalen 2021. Hur skulle det kännas att få representera Sverige i Eurovision Song Contest om det skulle bli Mustasch som vinner?

– Det är överjordiskt, vilken ära att bli för evigt inskriven i den musikaliska historien. Det är nog störst, säger Ralf.

 

Firar 20-årsjubileum med två skivsläpp

Som tidigare nämnt firar Mustasch 20-årsjubileum i år och för att fira detta kommer det att bli inte mindre än två skivsläpp under året på det egna skivbolaget. Sedan finns det även andra önskemål på listan.

– Vi gör så att vi släpper två skivor: en nu med fem låtar och sedan en i höst och då släpper vi på 10 tums-vinyl som man aldrig har fått göra tidigare. Och så hoppas jag att vi får börja spela någongång på riktigt ute live för publiken. Men när det blir vet man inte, säger Ralf.

 

Med det vill vi önska Mustasch lycka till i Melodifestivalen!

 


 

Kommentera