Minnesvärda bidrag: Men inte för musiken

Foto: ESC-Panelen

Det är få musiktävlingar, eller tävlingar överlag, som bjuder på så stor variation som Eurovision Song Contest. Sedan 1956 har vi fått höra de bästa av sånger, såväl som kanske de sämsta. Det går inte ett år utan att det uppstår nån form av galenskap på scenen. Tittare har suttit och undrat vad i hela fridens namn som händer – har man tur kommer man ihåg låten.

Det finns bidrag som de flesta tittare minns, men inte för sången. Det är istället på grund av andra, ibland bisarra händelser som har tagit plats på scenen.

 

Helium och golfbil

2008 skickade Frankrike Sébastien Tellier till Belgrad för att representera nationen med låten ”Divine”. Bidraget hade redan blivit kontroversiellt i hemlandet. Det framfördes på engelska och inte på franska, vilket var och fortfarande är standarden.

Hans framträdande blev däremot inte minnesvärt för sin sång. Istället var det för att han kom inkörandes på scenen i en golfbil med en uppblåst badboll under armen, som föreställde världen. Den var fylld med helium, vilket han andades in under bidraget. Tellier, som är känd för sitt skägg, hade även kvinnliga bakgrundsdansare i lösskägg.

Vad syftet med denna rekvisita var fick vi aldrig någon förklaring till. En parallell till golf fanns inte i låtens text. Det går att dra en parallell mellan golf och Eurovision Song Contest. Spelbolaget bet365 skriver som golf och har bets tips både på golf och på den årliga musiktävlingen. Oddsen släpps när alla bidrag har nominerats. I övrigt förblir framträdandet oförklarat.

Tellier slutade på en delad 18:e plats med Sverige med 47 poäng.

 

Parodi på ESC

Det kan ha varit något med året 2008. Irlands bidrag ”Irelande douze pointe” (franska för Irland tolv poäng) försökte sig på en parodi av hela tävlingen, vilket varken uppskattades eller förstods.

Artisten var Dustin the Turkey. Han är ett mjukisdjur som föreställer en kalkon. Dustin satt i en kundvagn smyckad med discokulor, en hårfön och fjäderboor i Irlands färger grönt, vitt och orange. Låten handlade om att alla grannländer alltid röstar på varandra och om typiska inslag som alltid är med.

Bidraget gick inte vidare till finalen.

 

Fe på en enhjuling

2011 gjorde Moldavien ett nytt försök med att skicka rockgruppen Zdob şi Zdub. De hade tidigare varit med 2005, då de slutade på en sjätte plats. I Düsseldorf 2011 slutade de inte på en lika bra placering. De fick nöja sig med en tolfte plats med låten ”So Lucky”.

Låten var visserligen trallvänlig, men det är inte den som många minns. Istället är det de märkliga svarta hattarna, eller strutarna, som samtliga bandmedlemmar hade på huvudet. Dessa var minst en meter höga. Med sig på scenen hade de även en kvinna iförd en vit spetsklänning med en tyllpuff på ryggen som såg ut som vingar. Hon bar en vit strut och cyklade runt på en enhjuling. Hon sjöng inte.

Detta var bara tre exempel på märkliga bidrag som vi minns. Kommer det att komma fler sådana här bidrag i framtiden? Förmodligen, och förhoppningsvis. De kanske inte är skönsjungande men nog är de underhållande.

 


 

Kommentera