Lovad: ”Njut av ögonblicket och var med i stunden”

Foto: Peter Hagström, TGR/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den fjärde deltävlingen fick vi en pratstund med Lovad som för första gången deltar i Melodifestivalen med en låt gjord av två tidigare veteraner i sammanhanget.

 

Lova Drevstam Karlsén, mer känd som artisten Lovad, föddes den 4:e november 1992 i Tyresö utanför Stockholm. Hon har hållit på med musiken länge och sedan 2019 sjunger hon under sitt nuvarande artistnamn (tidigare kallade hon sig för I:AM). Samma år tilldelades hon ett STIM-stipendium för hennes musik- och textförfattande.

Med sitt nuvarande artistnamn släppte hon singeln Jag lovar som var en väldigt personlig låt då den handlade om personer i hennes närhet som hade lämnat jordelivet. Denna följdes upp med EP:n En Gång För Alltid. En annan av hennes singlar, Sluta“, blev snabbt populär då den fick inte mindre än en kvarts miljon spelningar på bara ett år!

Lovad berättar för oss att de artister som hon själv ser upp till varierar även om det finns några viktiga kriterier.

– Här i Sverige ser jag mycket upp till artister som Miriam Bryant och Molly Sandén som är lite samma genre som jag. Det är dels för deras musik och text men också var de står för, att de är kvinnor och hur de uttrycker sig och att de är starka. Det är mycket sånt som spelar in men det varierar, säger Lovad.

 

Skrivit ihop med Albin och Mattias

Förutom att sjunga in sina egna låtar har Lovad uppträtt med andra artister som t.ex. rapparen Conakry och sångaren Albin Johnsén. Den senare har hon fortsatt samarbetet med och även nu in i Melodifestivalen 2021. Förutom Albin har hon också med sig Mattias Andréasson, som båda har tävlat i Melodifestivalen flera gånger förut, och Alexander Nivek. Samarbetet dem emellan när det gäller hennes bidrag ”Allting är precis likadant” startade med att de spenderade mycket tid ihop och att Albin introducerade Lovad i en låtidé som han hade för Melodifestivalen och henne. Lovad fick lyssna på demon och hon gillade den direkt.

– Där och då bestämde vi oss för att göra det här att skicka in låten. Det som hände efter det var att vi fick bygga den låten tillsammans i studion och Matte (Mattias Andréasson, reds.anm.) fick göra en hel prodd på den hela eftersom det bara var en demo och fick sätta ihop texten tills den blev helt perfekt, berättar Lovad.

 

Och historien slutar då med att ”Allting är precis likadant” blev uttagen att tävla i årets Melodifestival. Att ha tagit sig hela vägen tycker Lovad känns helt otroligt.

– Speciellt det här året som varit så knäppt vet jag att det har varit så många som har velat komma med. Så det känns extra speciellt och läskigt också, säger hon.

 

Vad skulle du säga att ”Allting är precis likadant”  handlar om?

– Det är en popballad som är väldigt skör som handlar om två personer som är i ett förhållande som de egentligen inte vill vara i. Allting är precis likadant som den heter men ingenting känns rätt, allt går som ett ekorrhjul och man gör samma saker utan att må bra men ingen har mod att gå därifrån för att det är tryggt och bekvämt, berättar Lovad.

 

Albin & Mattias har ju själva tävlat i Melodifestivalen förut flera gånger. Har du fått några goda råd av dem inför ditt framträdande?

– Ja, de är mer så här att ”njut av ögonblicket och var med i stunden” och att det ska vara roligt och inte ska vara någon press på att vinna, säger Lovad.

 

”Det finns ett framtidshopp”

Att 2020 blev ett inställt år p.g.a. coronan kan nog alla skriva under på. För Lovad var det mer en ovisshet över hur länge det skulle hålla på.

– Lärdomen till det här året är att det kommer gå över och att det finns ett framtidshopp och framtidstänk där man kan fokusera mer på. Det är inte jordens undergång utan det kommer bli bättre och det hade jag svårt att tänka förra året när man inte visste hur länge det skulle vara. Så jag kan säga att man tog sig igenom det men det är lite lättare nu att se framåt, säger Lovad.

 

På grund av coronapandemin är det ju heller ingen publik inne i Annexet där Melodifestivalen produceras från i år. Det innebär också att artisterna och programledarna behöver tänka extra mycket på att nå ut till publiken i TV-rutan snarare än att de är där på plats. Detta är en utmaning anser Lovad även om det inte är omöjligt.

– Jag var rädd från början att själva känslan skulle förloras för att det kommer att vara tomt när jag uppträder, men de som har hjälpt mig med numret har byggt det såpass bra för TV-tittarna och för det visuella som man får genom TV:n istället. Så jag tror det kommer bli hur bra som helst, säger Lovad.

– Jag grät första gången jag fick se visionen av mitt nummer så jag är säker på att inget går förlorat på grund av det, tillägger hon.

 

Hög konkurrens i alla startfält

På frågan om hur hon ser på konkurrensen i startfältet är svaret ett ord: otrolig.

– Jag har både The Mamas och Eric Saade och massa på elitnivå. Samtidigt är ribban i hela årets Mello hög, så konkurrensen hade varit lika hög vilken deltävling jag än hade hamnat i. Men det är klart att det är ett tufft startfält, säger Lovad.

 

Samtidigt är det inte omöjligt att utesluta ett avancemang och skulle det ta sig hela vägen, och då menar vi längre än final dvs. Rotterdam skulle känslan växa sig ännu större.

– Det skulle vara ofattbart, skulle kännas helt otroligt just också för att min låt är på svenska. Då hade det verkligen betytt att man tror på låten och mig. Det är en ära att få representera sitt land, så det skulle vara helt otroligt, säger Lovad.

 

Och kommer du i så fall att översätta din låt till engelska eller vill du framföra den på svenska?

– Då skulle jag göra den på svenska i den mån jag skulle få. Jag kan tycka det är hur coolt som helst i Eurovision när artister sjunger på sitt eget språk för det ger en konstnärlighet att man tolkar låten precis som den känns istället för att man förstår vad som sägs. Så jag skulle inte översätta den, säger Lovad.

 

Släpper låt med annan Mello-artist

Slutligen är vi också nyfikna på vad som väntar mer för Lovad under det här året, och hemlighetsfullt avslöjar hon en sak.

– Det kommer komma ett släpp efter Mello tillsammans med en annan Melloartist, berättar Lovad.

 

Vem denna artist är får vi dock inte veta nu, däremot berättar hon vidare att hon planerar att släppa ett album under det här året och siktar på att få uppträda live igen för publik.

– Sedan hade jag velat ha en turné om man fick men nu får man inte det, men om det öppnar sig kommer det att bli otroligt mycket spelningar, det kan lika gärna vara nästa år, säger Lovad.

 

Med dessa ord vill vi passa på att önska Lovad lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera