Lillasyster: ”Vi är sjukt stolta över att representera vår genre”

Foto: Jean-Paul Bastiaans/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den första deltävlingen fick vi en pratstund med rockgruppen Lillasyster som är etablerade i branschen även om det är den första gången någonsin som de tävlar i Melodifestivalsammanhanget. Vi är såklart nyfikna på vad som lockade dem att ställa upp i tävlingen och vad de kommer att bjuda på för show.

 

Hårdrocken gör comeback

För många fans till Melodifestivalen har en genre varit mycket saknad och det är rocken. Förvisso har det då och då funnits vissa rockinslag i tävlingen men i årets Melodifestival blir den en sannerligen debut av det etablerade hårdrocksbandet Lillasyster som har spelat ihop sedan 2006, från början under namnet Rallypack men sedan de även började göra låtar med svensk text går de under namnet Lillasyster. Sammanfattat kan man säga att ett år efter bildandet släppte de sin debutsingel Berätta det för Lina och bara månader senare kom debutalbumet Hjärndöd musik för en hjärndöd generation som blev en stor succé. De gjorde även en cover av Rihannas Umbrella som gjorde att gruppen blev ett välkänt namn i det svenska musiklivet.

Hittills har det blivit fyra album, många grammisnomineringar och inte minst en massa turnéer. Och i år, 2021, blir det alltså premiär på ännu en scen – Melodifestivalsscenen, något som gruppen ser mycket fram emot att få pröva på.

– Det är asstort för oss. Vi ser det som utveckling och lite av en seger för hårdrock och vi är sjukt stolta över att representera vår genre!, säger Lillasysters sångare Martin Westerstrand.

 

Fick tid att skapa låten under coronatiden

Förra året blev ett väldigt inställt år för alla i musikbranschen då konserter och turnéer fick ställas in på grund av bland annat publikrestriktioner. För Lillasysters del frigjorde det en hel del tid att skapa musik, inte minst med låten ”Pretender” som de nu ska tävla med i Melodifestivalen. Det är också en av anledningarna till att de tävlar i år. Själva låten togs fram av Isak Hallén, Jakob Redtzer, Martin Westerstrand, Ian Paolo Lira och Palle Hammarlund.

– Jag åkte till Stockholm och skrev låten tillsammans med Palle, Jakob och Isak en dag i somras. Låten fanns liksom inom oss, för den bara hoppade ur oss på fem timmar, sedan tog Paolo vid och proddade den, säger Martin.

 

Vad skulle du säga att ”Pretender”  handlar om?

– Att växa som människa så att man lär sig att inte ta någon skit, säger Martin.

 

Rocken har på senare år haft svårare att nå ut i tävlingen. Tror ni att ni kan vända på denna trend?

– Utan någon som helst tvekan. Det kommer garanterat vara med fler rocklåtar i fortsättningen. Vi kommer öppna dörrar!, tillägger Martin.

 

”Vi skall väcka svenska folket med en rejäl örfil!”

Lillasyster ser mycket fram emot att vara med i Melodifestivalen och de anser att det är ett bra startfält med starka artister i den deltävling de har hamnat i. Dessutom har de fått lite av otursnumret med startnummer två, men det är inget som de ser negativt på.

– Det är helt otroligt starka artister som är med i vår deltävling, men vi är glada bara över att få vara med! Att vara låt nummer två är bara bra. Vi skall väcka svenska folket med en rejäl örfil!, säger Martin.

 

Nytt för i år är det inte är någon publik i arenan. Tror ni att det blir lättare eller svårare för er att få ut visionen av tävlingsbidraget jämfört med om det hade varit som vanligt?

– Det blir annorlunda utan publik, men det blir också roligare. Jag tycker bara det skall bli roligt, oavsett vilket format det är i!, säger han.

 

Vill gärna tävla för Sverige i Eurovision

För den som vinner Melodifestivalen 2021 väntar en resa till Rotterdam, förhoppningsvis att det blir av på den stora scenen i Ahoy Rotterdam men annars i en TV-studio i Sverige. Om det blir Lillasyster som skulle vinna den biljetten skulle de inte ha något emot.

– Jag kan nog inte sätta ord på hur stort det skulle vara. Magi, säger Martin.

 

Några avslutande snabbfrågor


Vilka artister är era personliga idoler?

– Oj. Det är så många. Det handlar med om bra låtar än om specifika artister, men skall man nämna några så är Rage Against The Machine, Pantera, Meshuggah och Scarlet stora idoler.

 

Vad anser ni är det bästa med Melodifestivalen?

– Att det är något som svenska folket samlas kring och att det skapar så mycket bra musik.

 

Och om vi vänder på frågan, skulle det värsta vara att vänta på resultatet i Green room?

– Nervositeten såklart. Även om det inte är superviktigt att gå vidare för oss, så är det klart att man kommer vara nervös som fan.

 

Slutligen, vad väntar mer för er under det här året?

– Vi kommer släppa en platta och vi hoppas få komma ut och spela live lite i alla fall.

 

Med det vill vi skribenter i ESC-Panelen önska stort lycka till och all framgång i tävlingen!

 


 

Kommentera