Julia Alfrida: ”Låten speglar hur jag mår idag”

Foto: Mikael Fogelberg, Julia Alfrida/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den andra deltävlingen fick vi en pratstund med Julia Alfrida som fick sin plats i startfältet via sin medverkan i fjolårets P4 Nästa. Vi är nyfikna på vad hon ska framträda med för låt och om hennes tankar kring om hon skulle bli den första P4-akten som går vidare från sin deltävling…

 

Den 12:e september ifjol deltog Julia Alfrida med sin låt ”Dark Doom” i finalen i P4 Nästa. Även om det inte blev någon seger för henne i tävlingen var det hon som blev utvald av SVT att gå vidare till Melodifestivalen 2021 något som hon själv direkt svarade ja till. Redan innan hon fick förfrågan hade hon en dröm om att få delta i årets Melodifestival, framförallt var det en artist som fick henne till dessa tankar.

– När jag såg Mello förra året såg jag Dotter och då tänkte jag att ”shit det där kan jag också göra”, jag känner att vi touchar lite på samma genre och jag tycker att hon var väldigt modern. Sedan nu ett år senare står jag här och ska göra det som den här tanken som slog mig när jag såg henne så det är otroligt häftigt att det blir av. Jag sa ”jag ska stå på Mello nästa år och göra det där” så allt är möjligt, säger Julia.

 

Hur känns det då att ha hamnat i samma startfält som Dotter?

– Det känns superkul för jag och Johanna (Dotter, reds.anm.) vi träffades i höstas och skrev musik ihop inför Mello, men det blev ingen låt som jag valde till mig. Men då sa jag till henne ”när ska du vara med igen? Om du är med igen kommer du att vinna allt” och då var det hemligt men hon avslöjade att hon och Dino (Medanhodzic, reds.anm.) skulle vara med, säger Julia.

– Hon är så himla skön och vi känns väldigt lika och bondar väldigt bra. Så det ska bli kul. Jag kanske får vinka till henne bakom scenen där, tillägger Julia med ett leende.

 

I år kommer P4 Nästa tillbaka med en ny upplaga och vi frågade Julia om hon har några tips på vad man som artist ska tänka på när man söker till det programmet.

– Innan man söker till P4 Nästa ska målet vara Melodifestivalen – att det är därför jag söker, jag vet vad jag vill. Man ska inte tveka på att man är redo för att ge sig in i den karusellen och känna en stark övertygelse om att det här klarar man och att man vill göra det, säger Julia.

 

Är sin egen

För närvarande studerar Julia vid Musikmakarna som är en yrkeshögskoleutbildning inom musikproduktion. För två år sedan började hon släppa musik och då som sin egen utan ett bolag och manager som hjälper henne. Istället har hon ett kreativt kontaktnät som hon har med sig, vilket enligt henne själv är mycket tack vare att hon går den utbildning hon gör.

– Så jag har mycket att tacka för att jag kan lita på mig själv och att jag får saker gjorda och har ett driv som jag kan luta mig tillbaka på som en stadig grund, inte bara arbetsmässigt utan även vem jag är som person. Jag har tagit mig hit själv. Jag känner mig väldigt självsäker, säger Julia.

 

Julia har annars alltid hållit på med musiken då hon redan som sjuåring sökte för att komma med i Lilla Melodifestivalen. Vid samma tidpunkt spelade hon också fotboll men hon insåg då att det var musiken som var det viktigaste och när hon gick musiklinje på gymnasiet visste hon att det var den som skulle gälla. Sommaren 2019 fick hon möjlighet att uppträda vid både Köpenhamns och Stockholm Pride och i februari 2020 släppte hon sin debut-EP. Under våren och sommaren tävlade hon också som tidigare nämnt i P4 Nästa med bidraget “Dark Doom”. Nu går det alltså vidare till att hon får tävla i Melodifestivalen.

 

Fick tips om intressanta låtskrivare

Efter att Julia fått sin plats i Melodifestivalen fick hon tips av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson som hjälpte henne med att fixa sessions med olika människor som hon trodde att Julia skulle kunna klicka med. En av dem var Jimmy Jansson som Julia träffade.

– Så träffades jag och Jimmy först en kort session där vi började bygga upp ett ljudlandskap, en produktion och lyssna efter rätt preferenser. Sedan skrev jag lite melodier på det, säger hon.

 

När det kom till textskrivandet fick Julia frågan av Jimmy om hur hon ville göra med det, om hon ville göra det själv eller skriva ihop med andra.

– Då sa jag att jag älskar text men jag skulle gärna vilja bolla med någon. Då tänkte han på Melanie, för de hade länge velat jobba tillsammans, säger Julia.

 

Sagt och gjort, vid nästa möte träffades trion och satt då i studion i 14 timmar i sträck och gjorde bidraget ”Rich” som Julia nu ska tävla med i Melodifestivalen. Vid detta tillfälle blev låten nästan helt klar och Julia minns det hela som ett mycket kreativt och roligt möte.

– Det var så kul för båda är riktiga stjärnskott och vi hade så roligt och det kändes som att vi hade varit på en kryssning efter det där, för vi hade skrattat och gått igenom så mycket under så intensiva 14 timmar. Det var en av mina bästa sessions, jag vet att Melanie uttryckte samma sak, säger hon.

 

Vad skulle du säga att ”Rich”  handlar om?

– Jag skulle beskriva att den handlar om inre rikedom, självlärd och mångfald. Den är väldigt mycket jag, den är väldigt positiv även om den har det här mörkret i sig som ska betyda saker som har varit, att jag har haft psykisk ohälsa, att jag har varit väldigt identitetssökande. Låten speglar hur jag mår idag att jag känner mig väldigt rik i mig själv, på kärlek, att jag är stolt över den jag är och är trygg med den jag är. Allt negativt som försiggår i världen just nu med politik och sånt känns det här som ett budskap av inkludering och mångfald. Jag är väldigt stolt över hur låten och framträdandet är, säger Julia.

 

Melanie Wehbe var en av låtskrivarna bakom fjolårets Melodifestivalvinnarbidrag ”Move”. Har du fått några goda råd från henne inför ditt framträdande?

– Ja verkligen! Melanie är en så fantastisk individ, hon stöttar mig och hon ska vara med mig en av min kör bakom scenen, så hon är med mig hela veckan. Hon känns som en personlig coach blandat med en god ny vän blandat med att hon har erfarenheterna av allt som försiggår bakom kulisserna. Så jag känner mig så otroligt glad att jag har träffat henne och att hon är med på den här resan, säger Julia.

 

Skapar vision av musikvideo

På grund av coronapandemins restriktioner blir det ju ingen publik i arenan i år. Vi är såklart nyfikna på hur Julia ser på detta, alltså om det blir lättare eller svårare för henne att få ut visionen för tävlingsbidraget.

– Naje inte för min del. Det här är ett ganska intressant år, för mig blir det mer fokus på att det blir som en musikvideo föreställer jag mig. Det blir mer artsy och inte så mycket familjer som viftar med ballonger utan mer fokus på att göra en cool värld. SVT har byggt upp en scen som ska vara riktigt bra och cool och det gynnar nog mig, min musik lutar lite mer mot det filmiskcinematiska hållet, det kommer nog gifta sig väldigt bra, säger hon.

 

Vill ta sig vidare i tävlingen

Att kliva in som joker i Melodifestivalen har hittills inte gett utdelning för de artister som prövat den vägen. Men bara för det betyder det ju inte att ingen någonsin kommer att lyckas. Julia anser själv att hennes chanser är väldigt goda. I övrigt ser Julia fram emot att möta startfältet i deltävlingen.

– Det är ett väldigt roligt startfält en väldigt blandad kompott, jag tror att mina chanser är väldigt goda. Jag tror att jag har någonting unikt att tillföra i deltävlingen. Om man kollar rent objektivt så vet man vilka som är favorittippade för att de är kända redan. Men jag tror definitivt att Dotter kommer att vara en stor konkurrent, säger hon.

– Annars tror jag att jag ska vidare, och jag vill gå vidare och jag hoppas att jag kommer fram genom TV-rutan, tillägger hon.

 

I maj väntar en resa till Rotterdam för den som vinner Melodifestivalen 2021. Om det skulle bli du som vinner – hur skulle det kännas att få representera Sverige i Eurovision Song Contest?

– Åh, det skulle vara en ära såklart. Det skulle vara sjukt kul att få göra en sådan grej. Jag skulle göra allt för att göra svenska folket stolta, att de kan stå bakom mitt budskap och känna att det här är något som Europa och världen behöver höra ännu mer idag, säger Julia.

 

Vill bli nästa svenska musikexport

Förutom Melodifestivalen och möjligen en Rotterdamresa har Julia stora planer för framtiden och ett uppsatt mål.

– Jag pluggar fortfarande musik på Musikmakarna, jag ska gå min utbildning samtidigt som jag vill nå ut med min musik internationellt, jag vill bli nästa svenska musikexport och följa i Robyns, Tove Los och Max Martins fotspår. Mitt mål är att släppa musik som har potential i exempelvis Storbritannien eller USA. Att hitta bra samarbeten för det och släppa bra låtar jag har på lager, säger hon.

Som avslutning utlovar Julia att det blir minst två singelsläpp efter Melodifestivalen, så för den som är nyfiken är det bara att hålla utik i Julias sociala medier. Och med det tipset in mind vill vi skribenter önska Julia Alfrida stort lycka till och all framgång i tävlingen!

 


 

Kommentera