Arvingarna: ”Vi tänker inte alls gå hem när vi väl får gå ut”

Foto: Ricky Tillblad, Sony Music Entertainment Sweden AB/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den första deltävlingen fick vi en pratstund med Tommy Carlsson i Arvingarna om bland annat deras framträdande i tävlingen och hur de ser på att kunna bli framröstade till att få representera Sverige ytterligare en gång i Eurovision Song Contest.

 

Arvingarna bildades i Partille utanför Göteborg år 1989 och består av de fyra medlemmarna Lars “Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. Själva namnet står för att de har föräldrar som själva spelat i dansband. Inriktningen för Arvingarnas musikstil är pop och rock.  Sedan bandet startade har man gett ut en mängd musikalbum mellan åren 1992 till 2020 och därigenom en stor mängd singlar. Gruppen har haft stora framgångar på både scen och i radio med flera Svensktoppshits.

För två år sedan gjorde Arvingarna en storslagen comeback i Melodifestivalen då de tog sig till final med sin ”I Do” och nu tävlar de för sjätte gången med ännu en låt på svenska. Grabbarna är själv väldigt taggade på att vara tillbaka i leken.

– Det känns jättebra, trots att saker är som det är så är det väldigt roligt att få vara med i Mello ändå. Och vi har en låt som vi tycker är jättebra. Även om det bara var två år sedan så känns det som det är en bra uppföljare, säger Tommy.

 

Gav er förra medverkan med ”I Do” en mersmak för er att vilja tävla igen?

– Ja lite så faktiskt, men samtidigt är det ju så när man måste ändå känna helhjärtat för låten tycker vi och det kändes bra när vi fick den här låten att vi gärna ville köra igen, säger Tommy.

 

Inställd turné ifjol

Precis som för i stort sett alla andra i musikbranschen fick Arvingarna ett 2020 som inte riktigt såg ut som det annars brukar göra. I samband med att covid slog till i mars månad blev grabbarna tvungna att avbryta sin pågående turné och sedan gått och väntat på att få komma igång igen. När det inte hände har de fått göra andra saker för att hålla musiken igång.

– Vi gick in i studion och spelade in låtar, spelade in en julplatta, vi försökte hålla oss hela tiden à jour ändå på något sätt, för även om man inte fick komma ut och möta publiken så får man möta dem via media och släppa ut låtar och vara med ändå på något sätt. Och det har funkat ganska bra för oss, säger Tommy.

– Alla har kanske inte haft samma lycka men vi har ändå haft förmånen att lyckas hålla oss ganska à jour fram till nu, tillägger han.

 

En låt som att inte vilja gå hem

När Arvingarna senast deltog i Melodifestivalen (2019) träffade de på Thomas G:son och frågade om han var intresserad att skriva något till dem, och det visade sig att det fanns intresse.

– Thomas G:son och Stefan Brunzell skrev tillsammans med Bobby (Ljunggren, reds.anm.) och Nanne (Grönvall, reds.anm.) en låt som de skrev till oss helt enkelt. För det är lite roligt att vi pratade 2019 med Thomas på Mello om att ”kan du inte göra något till oss, kan vi inte göra något tillsammans?”. Jo absolut och så kom den här låten och vi fastnade för den direkt och skivbolaget var jätteglada och tycker att det är en kanonlåt. Det var lite så det blev, vi hade lite textidéer och Nanne tog till sig det och skrev en text som vi är jättenöjda med, säger Tommy.

 

Bidraget i sig beskriver Tommy handlar om det som nog alla känner just nu.

– Den handlar egentligen om det som vi och de flesta längtar efter, det som kommer förhoppningsvis efter corona att vi får lov att gå ut och träffa folk och stanna ute hela natten och ha roligt. Det är det vi tänker – vi tänker inte alls gå hem när vi väl får gå ut igen, säger han med ett leende.

– Det är fest och glädje som vi vill förmedla med den, tillägger han.

 

I år är det ju ingen publik i arenan. Tror ni att det blir lättare eller svårare för er att få ut visionen av tävlingsbidraget jämfört med om det hade varit som vanligt?

– Absolut är det svårare på ett sätt för vi i Arvingarna är väldigt beroende av vår publik mycket, att få det direkta gensvaret när man möter en livepublik. Vi är nog lättpåverkade av publiken så det blir lite tuffare men vi tror det ska gå. Man får lära känna publiken genom kamerorna lite grann och försöka nå dem den vägen. Svårare, men det ska inte vara några problem att lösa, säger Tommy.

 

Vill inte att Melodifestivalen ska läggas ned

Med tanke på det rådande läget i världen och att i princip allt nöjesliv har fått sättas på pausknappen tills vidare kan det vara så att det som får genomföras blir viktigare än någonsin. Tommy anser att Melodifestivalen som den institution det är idag är den största folkliga grejen Sverige har och med den folkfest och tradition det är skulle det vara väldigt jobbigt om tävlingen inte skulle bli av.

– Nu har de hittat en lösning och det är ju jättebra. Så, ja, det hade varit det värsta, särskilt om man nu har kommit med och så skulle det visa sig att ”nej det blir ingenting”. Så det hade varit jättejobbigt och det hade varit lite konstigt men det är så med hela det här året som har varit så mycket grejer som har försvunnit och blivit inställt som man är van vid. Ingenting har man kunnat göra av de grejerna man har tagit för självklara. Så det hade varit jättejobbigt om Mello bara försvann, säger Tommy.

 

En annan värsta sak är väl att vänta på resultatet i Green room?

– Den grejen är alltid jobbig, och det är ju det tråkiga om man bara åker rätt ut. Och det är större risk att åka ut än att ta sig till final med tanke på hur många man är. Vi hoppas såklart att vi ska knipa en finalplats eller åtminstone Andra chansen. Det jobbiga är när man får mycket positiv feedback från skivbolag och andra och det håsas gärna upp lite grann, då blir det ännu värre om man skulle åka rätt ut, säger han.

 

Vill gärna resa till Rotterdam

Arvingarna har som bekant vunnit Melodifestivalen en gång förut och därmed fått representera Sverige i Eurovision Song Contest. Året var 1993, låten hette ”Eloise” och är en riktig klassiker som står sig än idag. I år går Eurovisionresan till Rotterdam för den som vinner Melodifestivalen och om det hade blivit Arvingarna som vinner skulle de inte tacka nej att göra om resan.

– Det hade varit fantastiskt! Självklart, det är en stor grej att få göra det. Jag minns hur vi kände 1993, det var nästan som att vara med i OS-truppen fast i musik, det är ju stort det där, säger Tommy med ett leende.

 

Och kommer ni i så fall att sjunga på svenska eller engelska i tävlingen?

– Vi tror att det kommer att bli en engelsk version, det är vad vi har hört i senaste pratet från skivbolaget. Sedan är det inte säkert att det blir den men vi tror det är det som håller bäst, säger han.

 

Mer musik väntar

Förutom att Arvingarna deltar i årets Melodifestival finns det planer på att spela in ett album under året, men vad som händer sedan är inte helt spikat än.

– Vi får se huruvida vi får turnera i sommar eller så, till hösten har vi en inplanerad turné som ligger färdig som vi hoppas blir av, men det är lite oklart med de grejerna. Men album blir det i alla fall!, säger Tommy.

 

Med det vill vi skribenter i ESC-Panelen önska Arvingarna stort lycka till och all framgång i tävlingen!

 

Fakta: Tidigare bidrag i Melodifestivalen


Arvingarna har fram till i år tävlat vid följande tillfällen i Melodifestivalen:

 

1993 då de vann finalen med Eloise och blev sjua i Eurovision.

1995 då de blev sexa i finalen med Bo Diddley”.

1999 då de blev trea i finalen med Det svär jag på”.

2002 då de åkte ut redan i sin deltävling med Ingenting är större än vi”.

2019 då de blev sjua i finalen med I Do”.

 


 

Kommentera