Anton Ewald: ”New Religion är en metafor för kärleken”

Foto: Brian Jamie, PRFKT/SVT (hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför den andra deltävlingen fick vi en pratstund med Anton Ewald som gjorde stor succé i Melodifestivalen 2013 och 2014 och som nu gör comeback. Vi är nyfikna på vad han har gjort under de åren som gått och vad som väntar honom i år förutom Melodifestivalen.

 

Anton gjorde stor succé när han år 2013 ställde upp i Melodifestivalen med bidraget Begging som tog sig vidare till final via Andra chansen där han slutligen hamnade på fjärde plats. I samband med detta släppte han en EP innehållandes sin Melodifestivallåt samt ett antal andra låtar. Året därpå ställde han upp med den av John Lundvik gjorda låt Natural”, som förvisso också gick till final om än att han nu kom sist! Numera bor Anton i Miami i USA där han har flera karriärer igång samtidigt, både som artist men även som modell. Bara för att nämnda några saker. Vi undrar såklart hur det går för honom på andra sidan Atlanten.

– Det går bra, jag kämpar på. Jag gör lite allt mellan himmel och jord i USA, inte bara skriver och producerar musik, jag jobbar även som modell och gör en del modellgig. Sedan har jag dels undervisat i dans och koreograferat dans. Jag bor i Miami sedan två och ett halvt år sedan där jag har koreograferat till en del reggaetonartister för olika framträdanden, säger han.

– Jag trivs väldigt bra i USA  även om det såklart var lite annorlunda att flytta dit, det är som en helt annan värld och ett helt annat system man måste lära sig för USA fungerar inte helt som Sverige så allt var mycket nytt och främmande. Men jag gick in med huvudet först och bara körde och nu trivs jag väldigt bra i det, tillägger han.

 

Gjort vissa gig under pandemin

Coronapandemin slog ner som en blixt från klar himmel och satte stopp för i princip alla branscher, inte minst för artister som vill uppträda på stora scener inför publik. Tack vare modellandet kunde Anton genomföra vissa modelljobb ifjol även om han såklart saknar att få uppträda för sin publik.

– Vi artister är ganska beroende av att få komma ut och spela och när det tas ifrån en tänker man ”shit vad ska jag göra nu?”. Men det jag har lärt mig mest är att försöka hitta nya vägar via sociala medier. Jag tror det kommer att bli mer normaliserat att saker och ting sker online. Så det är att försöka hitta sådana nya vägar och lära sig nya sätt att interagera med ens följare och publik, säger han.

 

Skulle det vara tråkigt om det bara skulle bli digitala konserter i framtiden?

– Ja det skulle jag nog tycka för det är alldeles för roligt att få uppträda inför en publik. Man får en sådan kick av det på ett annat sätt, säger han.

– Sedan får man såklart en kick när det bara är digitalt också för man vet att det är så många som tittar. Men det är ändå att få se glädjen av en publik. Det finns inget som slår det, inflikar Anton med ett leende.

 

I år är det ju ingen publik i arenan. Tror du att det blir svårare för dig att få ut visionen av tävlingsbidraget jämfört med om det hade varit som vanligt?

– Det tror jag inte, just för att jag är ganska van av att göra mycket TV och har gjort TV sedan jag var 14-15 år som dansare. Så jag tror inte det kommer att vara så svårt för mig. Men såklart kommer det att bli en utmaning för oss alla tror jag, jag tror inte det spelar så stor roll hur van man är, det kommer att vara en utmaning för oss alla. Publiken ger det lilla extra och nu måste man försöka finna det där lilla extra själv utan den här massiva publiken, säger han.

– Jag tycker det ska bli lika kul såklart och köra och jag är sjukt tacksam att få vara med i år igen, men jag tycker att det är lite tråkigt att vi inte har någon publik. Men det är bara att köra på, inflikar han.

 

Ingen religionslåt (även titeln kan antyda det)

Senast Anton deltog i Melodifestivalen var som tidigare nämnt 2014 och i år blir det alltså stor comeback, vilket han gör med med bidraget “New Religion”, som han har varit med och gjort tillsammans med Jonas Wallin, Joe Killington och Maja Strömstedt. Vi var nyfikna på om det var ett självklart val för honom att göra comeback just det här året.

– Både ja och nej. Jag har skrivit väldigt mycket musik det här senaste året och där någonstans kom den här låten till när jag satt i studion. Jag hade inga planer på att skriva en låt till Melodifestivalen, eller egentligen att ställa upp igen. Men sedan så skrev jag den här låten och kände att den här skulle passa skitbra i Mello, säger han.

– Sedan hörde jag av mig till mitt svenska team för feedback och de gick igång jättemycket, vilket var såklart jättekul, därefter fick jag ställa mig frågan om jag ville köra igen, känns det som att jag kan göra den här låten rättvisa och kommer jag ens kunna flyga hem i dessa tider? Det var också en faktor. Men sedan så kom jag hem och då var det självklart för mig att säga ja, tillägger han.

 

Vad skulle du säga att ”New Religion”  handlar om?

– ”New Religion” är egentligen en metafor för sammanfattat, med risk för att det ska låta lite klyschig, kärleken, kemin och magin som uppstår när två brustna hjärtan möts. Så låten handlar ingenting om religion utan är en metafor för kärleken, säger han med ett leende.

 

Förutom årets tävlingsbidrag utlovar Anton att han ska släppa mer musik från honom både här i Sverige men också i andra sammanhang.

– Det blir en EP med 5-6 låtar. Vi får se hur det blir men förhoppningsvis kanske man kan komma ut och träffa fansen runt om i Sverige. Sedan håller jag också på med en del andra musikprojekt där jag också släpper musik men under ett annat namn. Det kommer man kunna se på mina sociala medier för att få mer info om det, säger han.

 

Michael Jackson är idolen

Anton är en musikälskare och han säger att han lyssnar på väldigt mycket när det kommer till musik oavsett om det är exempelvis country, hårdrock, hiphop, pop eller folkvisor. Men den stora idolen han har och som har format honom att bli den artist och dansare han är idag är en person som betytt mycket.

– Jag har egentligen en idol som verkligen är min idol och det är Michael Jackson och det har varit min idol ända sedan jag började dansa när jag var elva år. Michael Jackson är egentligen anledningen till att jag har valt det yrket jag har valt att göra idag. I min värld finns det ingen som någonsin har kommit till den nivån i artisteri och även musikaliskt. Han har varit en stor förebild just när det kommer till framförallt scenframträdande, säger Anton.

 

”Det finns något som alla kan tycka om”

På frågan om vad som är bra med Melodifestivalen tycker Anton att det är mycket som är bra och han nämner tre saker som han tycker sticker ut.

– Dels att det är en tävling för alla inte bara för deltagarna utan även för publiken, det finns något som alla kan tycka om. Det skapar en gemensamhet och det är det största tv-programmet i Sverige som skapar gemensamhet mellan Sveriges artister och invånare, säger han.

– Som artist når man ut till så många människor och det kan vara över en natt som ens liv kan förändras, det är det jag är mest tacksam för med Melodifestivalen. Första gången jag medverkade hade jag kanske 10 000 följare i sociala medier och sedan var jag med i Melodifestivalen och då hade jag plötsligt 100 000 följare. Och jag undrade bara ”vad är det som händer?”. Jag gick på stan och folk kände igen mig och ville ta bilder och det var verkligen bara över en natt. Och det är bara Melodifestivalen som skapar de här möjligheterna. Sedan att man som artist får man verkligen komma ut på scen och jäkligt många tittar och man får möjlighet att ge järnet och göra ett grymt scenframträdande med en fantastik produktion. Alla som jobbar med Melodifestivalen är så otroligt duktiga. Så det är sjukt roligt, tillägger han.

 

Och om vi vänder på frågan, skulle det ”värsta” vara att vänta på resultatet i Green room?

– Hundra procent, säger han med ett skratt.

– Det är otäckt, då är man väldigt, väldigt nervös. Och jag har alltid varit väldigt nervös, det har aldrig spelat någon roll om jag har tippats som det ena eller det andra, jag sitter alltid där och håller på och kissar på mig av nervositet. Att vänta på nedräkningen skulle jag säga är det värsta, tillägger han med ett leende.

 

En ära att tävla för Sverige

Den som vinner årets Melodifestival får resa till Rotterdam i maj och representera Sverige i Eurovision 2021. Anton skulle inte vara sen att tacka ja till det om hans låt tar sig hela vägen.

– Wow, så skulle det kännas, för mig skulle det verkligen vara en ära att få göra det OM det skulle bli så. Det skulle vara hur kul som helst och jag skulle vara sjukt tacksamt och det skulle betyda mycket för mig. Det skulle vara sjukt kul att få göra men som sagt i slutändan handlar det om att man måste komma dit. Jag är bara glad att få vara med och om jag skulle röstas fram som vinnare skulle jag känna mig evigt tacksam att få köra i Rotterdam, säger han.

 

Med det vill vi passa på att önska Anton stort lycka till i årets tävling!

 


 

Kommentera