Eurovision 2021: Azerbajdzjan öppnar sin bidragsantagning till Efendi

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det azeriska TV-bolaget Ictimai håller i en bidragsantagning för att välja ut ett nytt tävlingsbidrag till deras redan utvalda artist Efendi.

 

Vad har hänt?

Det var den 8:e januari 2021 som Ictimai gick ut på Twitter med en allmän förfrågan till låtskrivare världen över om att de gärna tar emot tävlingsbidrag till sin internt utsedda sångerska Efendi.

Vad vi har kunnat hitta saknas ett regelverk för vad för slags låt de söker, vilket förmodligen gör att det är ganska öppet om den saken. Det som däremot gäller är att tävlingsbidraget måste följa EBU:s uppsatta regelverk t.ex. att låten ej får ha varit offentligt publicerad före den 1:a september 2020 och att den ska kunna framföras på maximalt 3 minuter. Se hela sammanställningen här. Dessutom måste låten självklart anpassas till Samira Efendi eftersom det är hon som ska framföra Azerbajdzjans tävlingsbidrag i Eurovision 2021.

 

Är du intresserad?

Om du känner att du har en bra låt för Efendi så ska du mejla in den till följande adress: song@eurovision.az

Deadline är förlängd till 1:a februari – så det är snabba puckar om du är intresserad!

 

Fakta: Vem är Efendi?


Samira Efendi, här mer känd som Efendi, föddes den 7:e april 1991 i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Idag är hon en 29-årig artist som under 2010-talet blivit ett känt namn i sitt hemland, inte minst tack vare att hon har deltagit i olika talangprogram som Yeni Ulduz och The Voice of Azerbaijan. Dessutom har hon också representerat Azerbajdzjan i musiktävlingarna Silk Way Star och Voice of Nur-Sultan åren 2017 respektive 2019. Förutom dessa tävlade hon också i landets Eurovisionuttagning 2014, Böyük Səhnə, men då precis som i alla andra program vann hon inte.

Det skulle dröja till 2020 innan Efendi skulle få sin biljett till Eurovision Song Contest, då hon valdes ut som landets representant tack vare att hon fått stort stöd i en intern omröstning bland internationella musikproducenter, låtskrivare, musikexperter, journalister och representanter från tv-nätverk som fick rösta fram den bästa kandidaten bland fem utvalda artister. Bidraget som också utsågs internt hette “Cleopatra“ och gjordes av trion Luuk van Beers, Alan Roy Scott och Sarah Lake. Allt var upplagt för ett första tävlingsbidrag sedan 2008 som inte var gjord av svenska låtskrivare och då kom coronapandemin i vägen och stoppade alla planer. Men rätt snabbt efter att Eurovision 2020 ställdes in meddelade TV-bolaget İctimai Television att Efendi skulle representera Azerbajdzjan ett år senare.

Så här såg den officiella musikvideon ut till 2020 års tävlingsbidrag:

 


 

Kommentera