Inför: Junior Eurovision 2020

JUNIOR EUROVISION 2020. Idag söndag med start kl 17:00 CET sänds den 18:e upplagan av Junior Eurovision i Warszawa i Polen. I denna artikel berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget och tycker till om våra favoriter.

 

Fakta

  • Datum:
  • 2020-11-29

  • Tid:
  • 17:00 – ~19:05 CET

  • Plats:
  • TV-studio i Warszawa (Polen)

  • Programledare:
  • Ida Nowakowska-Herndon, Rafał Brzozowski och Małgorzata Tomaszewsk

  • Röstningsprocess:
  • Nationella jurygrupper & onlineröstning

  • TV-bolag/Stream:
  • YouTube – Länk

  • ONLINERÖSTNING:
  • Rösta på dina favoritbidrag via denna länk.

 

Röstningsregler

Resultatet i sändningen avgörs till 50 procent av nationella jurygrupper och till 50 procent av tittarnas onlineröstning.

Varje lands jurygrupp består delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De kan rösta på alla länder utom sitt eget land.

Onlineröstningen är till skillnad från juryröstningen inte knuten till specifikt land utan är öppen över hela världen. Det går att rösta minst och max tre gånger, med som högst en röst per land. Sedan omvandlas alla röster till procentuella poäng.

Notera att onlineröstningen är öppen fram till dess att sändningen startar. Sedan pausas den tillfälligt för att den sedan åter öppnas en kortare stund när alla låtar har framförts.

Vinnaren blir landet som fått högst totalpoäng när såväl juryrösterna som onlineröstningen har lagts samman. Däremot betyder det inte att vinnarlandet per automatik blir värdnation för 2021 års tävling, utan det är något som avgörs i ett senare skede och i samråd mellan de intresserade TV-bolagen och EBU.


TIPS. Eftersom Sverige inte deltar i årets upplaga visas heller inte sändningen i SVT. Vill du följa den får du göra det via den internationella livestreamen på YouTube eller via något annat lands TV-kanal.

 

Startfältet

Så här ser ordningen ut i finalen. Länkarna går till förhandsklipp som släppts på tävlingens YouTube-kanal, där EBU ger en kortare inblick i hur varje nummer kommer att se ut på scenen.

  1. Tyskland: Susan – “Stronger With You
  2. Kazakstan: Karakat Bashanova – “Forever
  3. Nederländerna: Unity – “Best Friends
  4. Serbien: Petar Aničić – “Heartbeat
  5. Vitryssland: Arina Pehtereva – “Aliens
  6. Polen: Ala Tracz – “I’ll Be Standing
  7. Georgien: Sandra Gadelia – You Are Not Alone
  8. Malta: Chanel Monseigneur – “Chasing Sunsets
  9. Ryssland: Sofia Feskova – “My New Day
  10. Spanien: Soleá – “Palante
  11. Ukraina: Oleksandr Balabanov – “Vidkryvai
  12. Frankrike: Valentina – “J’imagine

 

Se även alla bidrag i nedanstående recap:

 

Övrigt i programmet

Förutom startfältets tävlande kommer finalen även att innehålla en rad spännande uppträdanden. Fjolårets vinnare Viki Gabor kommer att uppträda med bland annat sin vinnarlåt ”Superhero” och tillsammans med den senaste Eurovision-vinnaren Duncan Laurence och 2018 års Junior Eurovision-vinnare Roksana Węgiel. Dessutom kommer 2020 års polska Eurovision-representant Alicja Szemplińska att framföra låten ”Empires” som hon skulle ha fått framföra i Rotterdam i maj, och det kommer även att bjudas på en dansakt under tävlingens tema #MoveTheWorld.

Ytterligare en tidigare polsk Eurovision-artist, Gromee, kommer att synas till då han har gjort låten ”Move The World!” som alla 12 artister framför i finalen som ett gemensamt uppträdande.

 

Så här tycker vi!


  1. Malta: Chanel Monseigneur – “Chasing Sunsets”
  2. Vitryssland: Arina Pehtereva – “Aliens”
  3. Ukraina: Oleksandr Balabanov – “Vidkryvai”
  4. Spanien: Soleá – “Palante”
  5. Nederländerna: Unity – “Best Friends”
  6. Ryssland: Sofia Feskova – “My New Day”
  7. Polen: Ala Tracz – “I’ll Be Standing”
  8. Frankrike: Valentina – “J’imagine”
  9. Serbien: Petar Aničić – “Heartbeat”
  10. Kazakstan: Karakat Bashanova – “Forever”
  11. Tyskland: Susan – “Stronger With You”
  12. Georgien: Sandra Gadelia – “You Are Not Alone“

Kommentar: Jag känner på mig att jag blivit för gammal för att se på Junior Eurovision då ingen av låtarna riktigt tilltalar mig. Majoriteten av bidragen är ballader som låter som variationer av varandra.

Att antalet tävlade länder är det lägsta sedan 2013 gör inte saken mycket bättre. Vissa menar på att anledningen till att så många dragit sig ur är pga pandemin. Det stämmer till viss del. Men jag är också kritisk till onlineröstning och att samtliga kan rösta på sina egna länder. Det gynnar de länderna där intresset för tävlingen är större och lämnar de övriga där intresset inte är lika stort helt chanslösa oavsett vad de skickar. Vilket gör att en del länder helt enkelt ser det meningslöst att ställa upp. Sorgligt men sant.

Jag tippar att Polen vinner för tredje året i rad, men får jag välja fritt ser jag helt Mlata eller Vitryssland som segrare.

 

Vilket eller vilka bidrag tycker du är bäst i startfältet? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera