Italien deltar i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Det italienska TV-bolaget RAI har nu officiellt bekräftat Italiens deltagande i Eurovision Song Contest 2021. Därmed är hittills 37 länder klara för start i Rotterdam i maj nästa år.

Nyheten bekräftas av ESCToday.com, som har varit i kontakt med RAI för att få det bekräftat huruvida Italien är intresserade eller inte att fortsätta delta i tävlingen. De är av nyheten sagt intresserade att delta, och den 12:e oktober kunde RAI också bekräfta att man kommer att hämta sin artist och möjligen även tävlingsbidraget från sin kommande San Remo-festival. Detta innebär då att artisten Diodato ej får någon direktbiljett till Eurovision 2021, även om han såklart har möjlighet att ställa upp i tävlingen igen för att försöka en gång till.

 

När äger San Remo-festivalen 2021 rum?

Det blir under perioden 2-6 mars 2021 som RAI tänker hålla San Remo-festivalen nästa år. Datumen är framflyttade ca en månad på grund av coronapandemin. Enligt uppgifter planerar italienska RAI att ta in publik på Aristonteatern i San Remo under 2021 års San Remo-festival. Däremot är det oklart hur stor publik det blir vilket lär avgöras på hur smittspridningen ser ut i Italien när tävlingen närmar sig. Förmodligen lär det bli olika snabbtester som görs för att kontrollera att ingen som går in bär på viruset.

 

Vem skulle ha tävlat 2020?

I Eurovision 2020 var det sångaren Diotato med låten ”Fai Rumore” som vann San Remo-festivalen och som därmed skulle ha representerat Italien. Så här såg musikvideon ut till 2020-låten:

 

Fakta: Länder som anmält sig till Eurovision 2021


Här listar vi de länder vars TV-bolag än så länge har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med fler länder kommer med besked.

 

 • AlbanienFestivali i Këngës 59
 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk Melodi Grand Prix 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island
 • Israel – Eden Alene
 • Italien
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Nordmakedonien
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Ryssland
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i 2021 års Eurovision Song Contest.

** Bekräftat artistval innebär att artisten själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har även bekräftats av Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är semifinalist eller eventuellt direktkvalificerad till finalen.

 


 

Kommentera