Nu går startskottet för Eurovision-säsongen 2021

EUROVISION 2021. Även om det förmodligen är många månader kvar tills den första officiella uttagningen till Eurovision 2021 startar har vi ändå kommit till startskottet på säsong 2021. Varför då undrar du säkert…

Jo, den första september markerar årligen dagen i Eurovision-kalendern då tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen tidigast får offentliggöras utan att diskvalificeras. Det här datumet har funnits med som startskott åtminstone sedan Eurovision 2011, och före det året var datumet satt till 1:a oktober. Hur det såg ut i de ännu tidigare upplagorna är något oklart.

 

Släpp inga bidrag förrän de tävlat i uttagningarna!

Men alla låtskrivare och artister som vill kunna tävla i säsongens nationella uttagningar och/eller Eurovision 2021 bör känna till att bidragen i en hel del fall inte får eller kan tillgängliggöras på offentliga plattformar redan nu under hösten. Detta för att ett flertal länders TV-bolag förbjuder att potentiella tävlingsbidrag i nationella uttagningar att släppas offentligt innan den specifika uttagningen har ägt rum och/eller efter att resultatet är klart.

I den svenska Melodifestivalen får till exempel inga bidrag offentliggöras förrän SVT bestämmer det, vilket tidigare år har varit i samband med deltävlingarnas avgöranden. Därför bör du som låtskrivare och/eller artist se upp med att släppa bidrag som ni vill tävla med i säsongens uttagningar!

 

Det finns ett visst undantag…

Bidrag som har släppts offentligt innan den 1:a september 2020 kan eventuellt tävla i Eurovision Song Contest 2021, men då endast under förutsättning att bidraget inte ska ha getts någon särskild fördel jämte andra tävlingsbidrag. Det är upp till EBU att bestämma det.

Exempel på sådana undantag var Jamalas ”1944” (Ukraina 2016) och Almas ”Requiem” (Frankrike 2017) vilka bägge hade framförts i demoversioner vid två olika konserter ett antal månader inför de släpptes inför Eurovision. EBU ansåg dock att de klipp som släppts i samband med konserterna inte hade fått någon stor spridning, åtminstone inte innan det upptäckts att klippen låg officiellt utlagda och därför kunde bägge bidragen tävla respektive år.

För att undvika att hamna i sådana här tvistemål fråga aktuellt TV-bolag om vilka regler de har, och publicera inga bidrag på offentliga plattformar förrän du fått svar!

 


 

Kommentera