Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Martin Österdahl återinvald i Eurovisions referensgrupp

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto & copyright: Sören Vilks
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION. I januari i år stod det klart att Martin Österdahl skulle ta över rollen som Executive Supervisor för Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest och i maj tillträdde han posten officiellt och nu har han också blivit återvald att sitta i Eurovisions referensgrupp i rollen som EBU-representant.

Det är inte första gången som Martin sitter med i Eurovisionens referensgrupp, alltså tävlingens styrelse, utan han hade tidigare en plats där under de år han också var exekutiv producent för Eurovision 2013 och 2016. Han satt kvar i referensgruppen fram till 2018 och kliver nu tillbaka in där men i en annan roll.

 

Vilka sitter i referensgruppen?

Eurovision Song Contests referensgrupp består till dags dato av tio personer och utgörs av en ordförande (Dr. Frank-Dieter Freiling) och EBU:s representant (Martin Österdahl) samt de senaste Eurovisionernas exekutiva producenter: Carla Bugalho (Portugal 2018), Ayala Mizrachi och Yuval Cohen (Israel 2019) samt Astrid Dutrenit (Nederländerna 2021). Den sistnämnda ersätter tidigare högsta ansvarige på samma post, i det här fallet Inge van de Weerd.

Resterande fyra platser tilldelas personer från olika TV-bolag som vid olika tillfällen har blivit inröstade i gruppen. För närvarande är det David Tserunyan från Armeniens ARMTV, Reto Peritz från SRF i Schweiz och Aleksandar Radic från RTVSLO i Slovenien som har dessa poster. Sedan finns också en så kallad ”appointed member” som väljs in separat, sedan 2018 har det varit Rachel Ashdown från BBC i Storbritannien som haft den posten.

 

Vad gör då denna referensgrupp?

Referensgruppens roll i tävlingen är att fatta avgörande och viktiga beslut för tävlingen, vilket sker vid olika träffar ett par gånger per år. Det är till exempel referensgruppen som tagit beslut som att Eurovision ska tillåta förinspelad körsång i 2021 års upplaga, om startordningen inte längre är lottad, det nya röstningssystemet med juryns och tittarnas skilda poänger och så vidare. Förutom sådana beslut är det också referensgruppen som ser till att forma framtidens Eurovisioner och ser över att den kan hålla finansierad på ett stabilt sätt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen