Island deltar i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Nu står det klart att även Island kommer till start i Rotterdam nästa maj.

Det isländska TV-bolaget RÚV har via ESCToday.com bekräftat att Island kommer till start i 2021 års tävling i Rotterdam. Däremot är det ännu inte fastställt om det blir någon fortsättning på uttagningen Söngvakeppnin eller om det blir ett eventuellt internval. Det är information vi får anledning att återkomma till senare.

I och med Islands besked är nu 33 länder hittills bekräftade att delta i Eurovision 2021.

 

Kan Daði og Gagnamagnið återkomma?

Inför Eurovision 2020 var det Daði & Gagnamagnið med låten ”Think about things” som var tänkt att representera Island, men på grund av coronapandemin blev det ingen tävlan den gången. Låten blev dock snabbt väldigt populär och vann många av de inofficiella Eurovisioner som hölls i olika officiella kanaler i våras, däribland hos oss. Strax efter beskedet att Eurovision 2020 ställdes in uttalande sig gruppens frontman, Daði Freyr Pétursson, att han inte ville tävla i en Söngvakeppnin 2021. Om han däremot ställer sig till att bli internt vald återstår att se. Än så länge vet vi alltså inte hur Island tänker göra…

Tills vi vet hur Island tänker välja 2021 får vi nöja oss med fjolårets representantval i musikvideoform:

 

Fakta: Preliminär deltagarlista för Eurovision 2021


Här listar vi de länder vars TV-bolag än så länge har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer att fyllas på kontinuerligt i takt med fler länder kommer med besked.

 

 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk Melodi Grand Prix 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i 2021 års Eurovision Song Contest.

** Bekräftat artistval innebär att artisten själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har även bekräftats av Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är semifinalist eller eventuellt direktkvalificerad till finalen.

 


 

Kommentera