Serbien bekräftar deltagande i Eurovision 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det serbiska TV-bolaget RTS bekräftar nu Serbiens deltagande vid Eurovision 2021. De blir därmed det 31:a landet i ordningen som lämnar ett positivt tävlingsbesked inför kommande säsong.

Det är sajten ESCToday.com som varit i kontakt med RTS som genom dem bekräftat deltagandet. Exakt vilken nationell uttagning som RTS kommer att använda sig av inför 2021 framgår dock inte, utan det kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

 

Vilken uttagning kan det bli?

I mitten av juni sades den serbiska tidningen Blic ha ”avslöjat” att RTS skulle lägga ned uttagningen Beovizija till 2021 för att istället välja ut gruppen Hurricane internt, så att de skulle få representera Serbien på Eurovision-scenen i Rotterdam 2021. Strax efter detta avslöjande skedde gick Hurricane ut i sina sociala medier och förnekade att något avtal skulle ha varit klart. Istället sade gruppen att om de skulle få ett sådant uppdrag var det mest troligt att de får ett eventuellt besked först till hösten.

Således är det inte officiellt sagt huruvida RTS kommer att ge gruppen Hurricane, som vann Serbiens uttagning 2020, en ny chans att tävla eller om det blir någon annan uttagning som avgör artist/bidragsvalet.

 

Framträdandet från finalen 2020

Hurricane vann uttagningen Beovizija 2020 och skulle därmed ha fått representerat Serbien i Eurovision 2020. Men på grund av coronavirusets framfart över världen ställdes tävlingen in och tjejgruppen fick aldrig möjligheten att tävla den gången. Istället gavs möjligheten att se framträdandet från uttagningsfinalen:

 

Fakta: Länder som har bekräftat deltagande


Här listar vi länderna vars TV-bolag hade fram till 31 augusti 2020 uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer med all sannolikhet att fyllas på under månaderna som kommer, men i takt med fler länder lämnar besked.

 

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 


 

Kommentera