Information om SVT:s Låtsas-Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Mellan den 4:e och 14:e maj kommer Sveriges Television (SVT) att hålla i en egen låtsas-Eurovision som ersätter den inställda Eurovision 2020. I tävlingen kommer publiken få vara med och rösta fram Sveriges Eurovision-vinnare 2020, även om det precis som i vårt eget projekt bara blir en inofficiell sådan.

Här följer nu information om upplägget för SVT:s (inte vår) låtsas-Eurovision kommer att gå till.

 

Semifinalröstning


Mellan den 4:e och 10:e maj kommer SVT:s semifinalomröstning vara öppen i Mello-appen. Det går att ta del av samtliga 41 länders bidrag, och det går att rösta på alla utom Sverige. ”Big Five”-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) och värdnationen Nederländerna finns med i semifinalen, det har tidigare varit något oklart huruvida de ska vara med där eller inte.

Enligt appen kommer semifinalröstningen pågå i två omgångar. Den första är mellan 4:e och 8:e maj och den andra är 9:e till 10:e maj. Därefter avslutas omröstningen och resultatet avläses.

OBS! Om du har Mello-appen installerad sedan vinterns Melodifestival måste du ladda ned en uppdatering för att kunna rösta i Eurovision-semifinalerna. Detta görs enklast via den app-butik du har på telefonen.

 

Inför Eurovision 2020


Lördagen den 9:e maj kl. 21:00-22:30 CEST i SVT1 presenteras alla årets 41 tävlingsbidrag i ett specialinsatt Inför Eurovision. Det är David Sundin som är programledare och med sig har han Christer Björkman som sidekick.

I studion finns även 12 tyckare med uppdelade i 6 par som också tycker till om låtarna. Tyckarna är (efter par-indelning):

 • 9-åringarna Baxter Renman och Tim Knapp-Johnson.
 • skådespelaren Katrin Sundberg och stilexperten Fredrik af Klercker.
 • artisterna Linda Bengtzing och Ace Wilder.
 • radioprofilen Sven Hallberg och programledaren Daniel Hallberg.
 • journalisten Parisa Amiri och komikern Johanna Nordström.
 • radioprofilerna Titti Schultz och Farao Groth.

Det är oklart om tyckarnas åsikter/röster har någon betydelse för hela omröstningen eller om de bara för åsikter i programmet.

 

Eurovision: Sveriges 12:a


Torsdagen den 14:e maj kl. 21:00-23:15 CEST i SVT1 sänds programmet Eurovision: Sveriges 12:a med Sarah Dawn Finer som programledare.

Inför har då publiken utsett sina 25 finalister, och det är i detta program som själva slutomröstningen genomförs. Från början är alla tidigare röster nollställda, vilket gör att alla finalister har lika stor chans att vinna.

Själva röstningen är nu uppdelad mellan en jury och tittarna som vardera delar ut en poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina favoritbidrag. Vinnaren är låten som fått högst totalpoäng och är bidraget som får Sveriges 12-poängare. Tittarna röstar på sina favoriter i Mello-appen, där det kommer att gå att ge upp till fem röster per bidrag.

Förutom Eurovision-bidragen kommer finalen också att bjuda på tillbakablickar från Sveriges två senaste Eurovision-arrangemang 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, och dessutom kommer The Mamas finnas på plats för att framföra sin “Move”.

 

Juryn

Programmets jury består av fem personer som alla arbetar inom musikbranschen. Dessa är:


 • Dotter (Johanna Jansson)
 • Deltog som artist i Melodifestivalen 2018 och 2020, där hon på sitt andra försök tog sig direkt till final och var endast 1 poäng från att bli Sveriges representant i Eurovision 2020! Hon har även tävlat andra år i Melodifestivalen, men då i rollen som låtskrivare.

 • Charlotte Perrelli
 • Deltog som artist i Melodifestivalen 1999, 2008, 2012 och 2017, där hon vann sina två första år och vann även Eurovision 1999. Hon har även varit programledare för Melodifestivalen och synts till i bl.a. tidigare Inför-program genom åren, förutom den gedigna artistkarriär Charlotte har på sitt CV.

 • Eric Saade
 • Deltog som artist i Melodifestivalen 2010, 2011 och 2015, där han vann 2011 och senare blev trea i Eurovision. Han var även en av programledarna för Melodifestivalen 2019 och var även Green room-reporter i Eurovision 2013.

 • Fredrik Kempe
 • Har tidigare tävlat i Melodifestivalen som artist två gånger, men är mest känd som framgångsrik låtskrivare i Melodifestivalen. Fram till 2019 har han haft med inte mindre än 33 bidrag varav fyra vann!

 • Lina Hedlund
 • Har tävlat som artist i Melodifestivalen inte mindre än 6 gånger: som soloartist 2003 och 2019, med sin syster Hanna 2002 och med Alcazar 2009, 2010 och 2014. År 2020 tog hon klivet över och blev programledare för tävlingen med David Sundin och Linnea Henriksson.

 

Eurovisionsändning och radioshow


Lördagen den 16:e maj kl 21:00-23:00 CEST i SVT1 sänds Eurovision: Shine A Light, som hyllar årets Eurovision-bidrag och bjuder även på annat musikaliskt innehåll. Detta program är en EBU-produktion som inte är någon tävling utan ska ses som en rolig afton för alla som älskar Eurovisionen. Programledartrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit, som skulle ha programlett Eurovision 2020 kommer att agera programledare för denna sändning.

SVT sänder programmet vilket även resterande 40 länder som skulle ha tävlat i årets Eurovision gör. Sändningen går även ut i Bosnien-Hercegovina, Kazakstan, Kosovo och Montenegro.

 

Sveriges Radio gör Eurovision

Samma lördagskväll med start kl 20:00 CEST bjuder Sveriges Radios Carolina Norén och Eurovision-experten Björn Kjellman in till en helkväll med Eurovision i Sveriges Radio P4. Det kommer att bli en maratonsändning som pågår i inte mindre än 4 timmar!

Med all säkerhet kommer programmen finnas tillgängliga i efterhand, så om du missar någon av sändningarna kommer det gå att se/höra i efterhand.

 


 

Kommentera