Resultat helgens uttagningar: 28-29 feb & 1 mars 2020

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående helg, utöver att Andra chansen avgjordes i Melodifestivalen. Under helgen som gick avgjordes inte mindre än sju finaler, en semifinal (samt ytterligare två semis som upptakt till en av de avgjorda finalerna) samt ett bidrags- och ett artistsbesked! Här är alla resultat.

För Sveriges del finns resultatet av Andra chansen att ta del av här.

 

Azerbajdzjan: Internval – artistbesked


Ett av de många länder som väljer internt till Eurovision 2020 är Azerbajdzjan, som denna gång har valt att skicka sångerskan Samira Efendi. Artistbeskedet lämnades den 28:e februari men det är ännu inte känt vilket bidrag hon får med sig i tävlingen. Dock, med tanke på att det bara är bara denna vecka (vecka 10, och till viss del även vecka 11), kvar av uttagningssäsongen så kommer låten att dyka upp inom en rätt snar framtid.

 

Vem är Samira?

Samira Efendi föddes den 7:e april 1991 i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Idag är hon en 28-årig artist som under föregående decennium blivit ett känt namn i sitt hemland, inte minst tack vare att hon har deltagit i olika talangprogram som Yeni Ulduz och The Voice of Azerbaijan. Dessutom har hon också representerat Azerbajdzjan i musiktävlingarna Silk Way Star och Voice of Nur-Sultan åren 2017 respektive 2019. Förutom dessa tävlade hon också i landets Eurovisionuttagning 2014, Böyük Səhnə, men då precis som i alla andra program vann hon inte.

 

Så var uttagningsprocessen

Det azeriska TV-bolaget İctimai valde återigen en intern process för att hitta artist och bidrag. Man valde ut fem kandidater som ställdes inför en internationell jury av musikproducenter, låtskrivare, musikexperter, journalister och representanter från tv-nätverk som tillsammans fick rösta fram den bästa kandidaten. Deras val föll på Samira Efendi som nu alltså är vald som representant!

 

 

estonia_smallEstland: Eesti Laul – final!


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I Estlands Eesti Laul 2020 blev det sångaren Uku Suviste med bidraget “What Love Is“ som tog hem segern, och som därmed blir Estlands representant i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes i två röstningsomgångar, där först juryn och publiken fick avlägga röster till bidragen. Deras gemensamma topp tre tog sig sedan vidare till en avgörande omgång där vinnaren slutligen korades. I den sista omgången var det bara tittarröstning som avgjorde resultatet.

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Den avgörande omgången

 1. Uku Suviste – What Love Is
 2. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 3. Anett x Fredi – Write About Me

 

Grundomgången (i resultatordning efter jury- och tittarröstningen)

 1. Uku Suviste – What Love Is
 2. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 3. Anett x Fredi – Write About Me
 4. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
 5. Traffic – Üks kord veel
 6. SHIRA – Out in Space
 7. Stefan – By My Side
 8. Inger – Only Dream
 9. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad
 10. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
 11. Laura Põldvere – Break Me
 12. Rasmus Rändvee – Young

 

 

Grekland: Internval – bidragspresentation


Grekland fortsätter på internvalsspåret i Eurovision Song Contest, och anno 2020 blir det den 17-åriga sångerskan Stefania som kommer att representera landet i tävlingen. Nu är också hennes tävlingsbidrag “Superg!rl” officiellt presenterat.

Bidraget släpptes officiellt söndagen den 1:a mars och förutom studioversion finns även en musikvideo till låten här nedan:

 

 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin – final!


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter juryns och tittarnas omröstning i årets isländska Söngvakeppnin blev det artisten Daði & Gagnamagnið med bidraget “Think About Things“ som tog hem segern och som därmed kommer att få representera Island i Eurovision 2020.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Efter att tittarna och juryn röstat vidare fyra av tio bidrag till final (och sedan fick ett femte bidrag gå vidare som wildcard) var det den 29:e februari dags att avgöra vilket bidrag som skulle vinna. När alla fem bidragen framförts röstade jury och tv-tittarna, och deras gemensamma topp två gick vidare till en avgörande duell. Nu överlämnades allt i tv-tittarnas händer att rösta fram vinnaren. Själva finalen sändes från Laugardalshöll.

Observera att i finalen fick artisterna avgöra om de skulle sjunga på isländska eller något annat språk. Två av fem valde isländska, resterande valde engelska.

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Duellen

 1. Daði & Gagnamagnið – Think About Things
 2. DIMMA – “Almyrkvi

 

Utslagna bidrag efter första omgången (i bokstavsordning)

 1. Ísold & Helga – Meet Me Halfway
 2. Iva – Oculis Videre
 3. Nina – Echo

 

 

Kroatien: Dora 2020 – final!


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Kroatiens nationella uttagning Dora 2020 blev det artisten Damir Kedžo med låten ”Divlji vjetre” som tog hem segern. Därmed blir det han som får representera Kroatien i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes med hjälp av såväl jury- som tittarröstning som vardera delade ut varsin poängskala till bidragen. Juryerna utgjordes av fem regionala kroatiska städer vars totalranking omvandlades till poäng, där vinnaren fick 16 poäng, tvåan 15 poäng osv. till den sistplacerade som fick 1 poäng. Tittarnas röster omvandlades också till en ranking som sedan gav samma poängtal. Därefter lades allt samman och vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng efter juryernas och tittarnas dom.

Omröstningen skulle bli en oerhört spännande sådan, eftersom att två bidrag hamnade på delad förstaplats! Juryns etta var Mia Negovetić och tvåa var Damir Kedžo medan tittarna hade samma två fast i omvänd ordning. Men reglerna var tydliga på den punkten att ingen skiljeomröstning skulle avgöra något, utan det var bidraget i tittarnas favör som skulle vinna, vilket gav fördel till Damir!

 

Resultat

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Damir Kedžo – ”Divlji vjetre” (15 + 16 = 31p)
 2. Mia Negovetić – When it Comes to You (16 + 15 = 31p)
 3. Indira – ”You Will Never Break My Heart (14 + 14 = 28p)
 4. Aklea Neon – Zovi ju mama (13 + 10 = 23p)
 5. Lorena Bućan – Drowning (9 + 11 = 20p)
 6. Zdenka Kovačićek – Love, Love, Love (6 + 12 = 18p)
 7. Đana – One (8 + 9 = 17p)
 8. Colonia – Zidina (12 + 5 = 17p)
 9. Alen Vitasović & B. Matija Čerina – Da se ne zatare (2 + 13 = 15p)
 10. Jure Brkljača – Hajde nazovi me! (11 + 4 = 15p)
 11. Bojan Jambrošić – ”Više od riječi (5 + 7 = 12p)
 12. Nikola Marjanović – ”Let’s forgive (10 + 2 = 12p)
 13. Elis Lovrić – Jušto (11 + 1 = 12p)
 14. Edi Abazi – Coming home (3 + 8 = 11p)
 15. Marin Jurić Čivro – Naivno (4 + 6 = 10p)
 16. Lorenzo feat Dino Purić & Reper iz sobe – Vrati se iz Irske (1 + 3 = 4p)

 

 

Moldavien: Nationell final


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det kommer att bli ett kärt återseende för en återkommande artist i årets Eurovision, för i den moldaviska finalen som avgjordes på skottdagen (29 februari) blev det sångerskan Natalia Gordienko med bidraget “Prison” som tog hem segern! Hon har tidigare representerat sitt hemland i Eurovision 2006 och får nu en ny chans! Denna gång i Rotterdam senare i maj.

Det kan noteras att Pasha Parfeny, som även han representerat Moldavien en gång som artist (2012) och en gång som låtskrivare (2013) hamnade på andra plats medan fjolårstvåan Maxim Zavidia hamnade på tredje plats. De tre svenskskrivna bidragen från Ylva & Linda Persson samt John Ballard hamnade på delad sistaplats med ytterligare tre bidrag.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes av jury och tittarna som vardera delade ut poäng till sina tio favoriter. Ens vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Eftersom det bara var så få låtar som fick poäng blev det inte mindre än 6 bidrag av finalens 19 bidrag som slutade på noll poäng! Observera att uttagna Geta Burlacu med bidraget “Răspunde!” inte deltog.

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)*:

 1. Natalia Gordienko – “Prison” (12 + 12 = 24p)
 2. Pasha Parfeny – “My Wine” (10 + 10 = 20p)
 3. Maxim Zavidia – “Take Control” (8 + 7 = 15p)
 4. Catarina Sandu – “Die for You” (4 + 8 = 12p)
 5. Valeria Pașa – “It’s Time” (3 + 5 = 8p)
 6. Diana Rotaru – “Dale dale” (7 + 0 = 7p)
 7. Lavinia Rusu – “Touch” (6 + 0 = 6p)
 8. LANJERON – “Hi Five” (5 + 1 = 6p)
 9. Valentin Uzun & Irina Kovalsky – “Moldovița” (0 + 6 = 6p)
 10. Petronela Donciu & Andreea Portărescu – “We Will Be Legends” (1 + 3 = 4p)
 11. Dima Jelezoglo – “Do It Slow” (0 + 4 = 4p)
 12. Live Beat – “Love Me Now” (2 + 0 = 2p)
 13. Julia Ilienko feat. Mishel Dar – “Tears” (0 + 2 = 2p)

 

Nedanstående 6 bidrag blev nollade av såväl jury som tittarna och får därmed dela på sistaplatsen:

 • Alexandru Cibotaru – “Cine te-a facut să plîngi”
 • Denis Midone – “Like a Champion”
 • Irina Kit – “Chain Reaction”
 • Maria Ciolac – “Our Home”
 • Sasha Letty – “Summer of Love”
 • Viorela Moraru – “Remedy”

 

* Bidrag som hamnat på samma totalsumma räknas juryns ranking högre.

 

 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção – semi 2


I lördags kväll avgjorde Portugal den andra och sista semifinalen i Festival da Canção 2020 och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Sedan tidigare är också följande fyra bidrag  klara för finalen:

 

I den andra semifinalen tävlade även nedanstående fyra bidrag, men dessa åkte ut:

 

 

romania_smallRumänien: Bidragsvalet – final!


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Sedan tidigare har det stått klart att Rumänien kommer att representeras av den internt valda artisten Roxen, medan själva tävlingsbidraget utsågs i en mindre nationell final söndagen den 1:a mars 2020. Nu har finalen avgjorts och det bidrag som Roxen tar med sig till Rotterdam blir låten “Alcohol You”. Vi ska självklart också uppmärksamma att vinnarlåten har text och musik av Ionut Armas, Breyan Isaac och Viky Red.

Här nedan är ett klipp där Roxen framför vinnarlåten live:

 

Så var finalen

Som tidigare nämnt valde det rumänska TV-bolaget TVR att byta uttagningssätt på sin nationella uttagning. Istället för att köra en traditionell Selecția Națională-uttagning med flera artister med varsitt bidrag hade man inför finalen redan valt ut artisten, som i det här fallet blev 20-åriga Roxen. Denna artist fick sedan framföra fem bidrag i en mindre final och sedan var det upp till tittarna och jury att utse en vinnare. I det här fallet var bägge parter överens om samma låt!

Så här blev resultatet (jury- + tittarpoäng = totalsumma):

 

 1. Alcohol You (5 + 5 = 10 p)
 2. Storm (3 + 3 = 6 p)
 3. Cherry Red (1 + 2 = 3 p)
 4. Colors (2 + 1 = 3 p)
 5. Beautiful Disaster (0 + 0 = 0 p)

 

 

serbia_smallSerbien: Beovizija 2020 – semis + final


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen Hurricane med bidraget ”Hasta La Vista” som kommer att representera Serbien i Eurovision 2020. Detta blev klart i finalen av Beovizija 2020 (Serbiens nationella uttagning) som avgjordes under söndagen den 1:a mars, samt en stund in på måndagen den 2:a mars.

En av medlemmarna i Hurricane är Sanja Vučić, som tidigare har representerat Serbien i Eurovision 2016 med låten Goodbye (Shelter). Den gången tog hon sig till final där hon slutligen kom på 18:e plats i finalen med 115 poäng. Nu får hon alltså representera Serbien ännu en gång, och denna gång som en del av en grupp med två andra tjejer.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten*:

* Observera att klippet är från uppträdandet i semifinal 2. Detta på grund av att det officiella finalklippet saknades vid denna publicering (natt mot måndag 2:a mars).

 

Så var finalen

Efter två semifinaler hade finalstartfältet om 12 bidrag valts ut, där jury och tv-tittarna tillsammans skulle utse en vinnare. De delade ut varsin poängskala till bidragen där vinnarbidraget fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Vinnaren blev bidraget som fått högst totalpoäng efter att alla poäng hade fördelats ut. I det här fallet var både jury och tittarna överens om vem som skulle vinna eftersom att bägge hade samma etta.

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Hurricane – ”Hasta La Vista” (12 + 12 = 24p)
 2. Naiva – ”Baš baš” (8 + 7 = 15p)
 3. Igor Simić – ”Ples za rastanak” (10 + 4 = 14p)
 4. Andrija Jo – ”Oči meduze” (1 + 10 = 11p)
 5. Ana Milenković – ”Tajna” (3 + 8 = 11p)
 6. Marko Marković – ”Kolači” (6 + 5 = 11p)
 7. Neda Ukraden – ”Bomba” (7 + 3 = 10p)
 8. Bane Mojićević – ”Cvet sa Prokletija” (2 + 6 = 8p)
 9. Milan Bujaković feat. Olivera Popović – ”Niti” (5 + 1 = 6p)
 10. Thea Devy – ”Sudnji dan” (4 + 0 = 4p)
 11. LIFT – ”Samo mi kaži” (0 + 3 = 3p)
 12. EJO – ”Trag” (0 + 0 = 0p)’

 

 

Vitryssland: Nationell final


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i den vitryska nationella uttagningen som avgjordes den 28:e februari blev det duon VАL med bidraget “Da vidna” som tog hem segern. Därmed blir det de som får representera Vitryssland i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes i huvudstaden Minsk där 12 artister, vilka hade valts ut efter en nationell uttagning, fick tävla om segern. Till skillnad från ifjol delades makten lika mellan jury och tv-tittarna att avgöra vilket bidrag som skulle vinna. I finalen hade juryn och tittarna varsin poängskala som gav poäng till tio av bidragen. Ens vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng.

Det kan noteras att juryns favorit var Yan Yarosh med bidraget “Fire”, medan tittarnas favorit var CHАKRАS med bidraget “La-ley-la”. Men det blev istället duon VАL med bidraget “Da vidna” som vann, och detta för att bägge parter sänkte varandras vinnare. Både jury- och tittarvinnaren fick 12 poäng men sedan bara 6 poäng av andra part, medan duon VAL kom på andra plats i bägge lägena och tog därför hem segern. Två bidrag blev dessutom helt utan poäng, det handlar om Nastaseas “Hello” och Darya Khmelnitskayas “On Fire”.

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen*:

 1. VАL – Da vidna (10 +10 = 20p)
 2. Yan Yarosh – Fire (12 + 6 = 18p)
 3. CHАKRАS – La-ley-la(6 + 12 = 18p)
 4. KeySi – Chili Pepper (7 + 8 = 15p)
 5. Anastasiya Malashkevich – Invisible (8 + 4 = 12p)
 6. Angelika Pushnоva – True Love (5 + 5 = 10p)
 7. АURА –Barany svajo (3 + 7 = 10p)
 8. Sasha Zakharik – Rocky Road (4 + 2 = 6p)
 9. NAPOLI – Don’t Let Me Down (2 + 3 = 5p)
 10. Nastya Glamozda – Burning Again (1 + 1 = 2p)
 11. Nastasea – Hello (0 + 0 = 0p)
 12. Darya Khmelnitskaya – On Fire (0 + 0 = 0p)

 

* Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalsumma räknas juryns rank högre.

 


 

Kommentera