Jakten på det perfekta ljudsystemet för ESC 2021 (och mycket annat)

Foto: Unsplash

PANELEN TIPSAR. Den som är intresserad av ljud och olika ljudsystem vet att många ”audiofiler” anser att musik gör sig bäst i ett visst ljudsystem, medan tv- och film gör sig bättre i ett annat. Det här kan bli ett huvudbry för den som ska lyssna på musik genom teven.

Alla har inte möjlighet eller lust att skaffa ett högtalarsystem till varje upplevelse. Detta har som tur är inte passerat tillverkarna förbi. De har tagit fram högtalarsystem som är värdiga Eurovision Song Contest, och som sedan kan användas både för musik, tv och film, skriver https://m3.idg.se/.

 

Läs på och jämför

Den som står inför valet av ljudsystem behöver tänka på flera olika faktorer så som användningsområde, storlek och utseende. Priset är en annan faktor och ett stort högtalarsystem brukar bli en väsentlig investering. Anledningen till alla dessa frågeställningar är för att du lättare ska kunna hitta ett system som passar dig. Om du hellre lyssnar på musik ska du inte skaffa ett system som är anpassat för bioljud. Om du bor i en lyhörd etta är ett stort system med en extra bas inte optimalt för dig – eller dina grannar.

När du har listat vilka funktioner som du vill att ditt ljudsystem ska ha är det dags att jämföra olika tillverkare. Ta del av tester för att se att systemen verkligen håller vad de lovar. Detta går att göra via jämförelsesidor som https://testson.se/. De utför oberoende tester riktade till den svenska marknaden och deras testpaneler har specialkunskap kring varje testområde. De tittar både på korttids- och långtidsanvändning och poängsätter produkterna efter prestation. De delar även in produkterna i priskategorier, så att det går att se vilken produkt som var den bästa i respektive kategori.  

 

Tre olika högtalarsystem

I dagsläget är det tre olika typer av ljudsystem som dominerar marknaden. Dessa är soundbars, stereoanläggningar och aktiva högtalare. 

Ett soundbarsystem består av en avlång högtalare som ofta ställs under teven. Den är smidig, elegant designad och kompakt. Den fungerar själv men kan också kopplas ihop med aktiva högtalare. Ljudet kan däremot aldrig bli surround eller äkta hifi. En känd tillverkare av soundbars är Sonos. 

En stereoanläggning är en bra kombination för både musik och teve. Det behövs endast två högtalare, men anläggningen kan bara ge stereoljud. Högtalarna finns i olika kombinationer och storlekar. Det tillkommer fler sladdar men dessa kan döljas genom kabelkanaler och kabeldosor, mer tips finns på https://www.aftonbladet.se/. Två företag som tillverkar stereoanläggningar är Bluesound och Sonos.

Aktiva högtalare passar bra till teven och de kan anslutas utan en extern förstärkare. De är något klumpigare än en soundbar och det är inte alla högtalare som kan ta emot musikfiler som skickas via wifi eller Bluetooth från en annan enhet. Ett företag som tillverkar aktiva högtalare är Argon. 

Det är flera faktorer som spelar in när du ska välja ditt framtida ljudsystem. Utöver att det ska kunna återge det bästa ljudet från musiktävlingar som Eurovision behöver du tänka på andra användningsområden, såväl som plats och pris. Det finns ljudsystem i alla priser och kvaliteter och en noggrann jämförelse är att rekommendera för att du ska hitta rätt system för ditt hem.

 


 

Kommentera