Resultat helgens uttagningar: 14-16 februari 2020

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående helg. Utöver Melodifestivalens tredje deltävling avgjordes totalt tre finaler och fem heats/semifinaler. Dessutom släppte Frankrike sitt tävlingsbidrag.

För Sveriges del finns resultatet av den tredje deltävlingen att ta del av här.

 

Finaler

Norge: Norsk MGP


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter fem spännande musikaliska heats har Norge nu valt sin artist och sitt tävlingsbidrag till årets Eurovision Song Contest. För i den avgörande finalen i Norsk Melodi Grand Prix, som hölls i Trondheim den 15:e februari, blev tv-tittarnas gemensamma favorit sångerskan Ulrikke Brandstorp med bidraget “Attention”, som därmed blir Norges representant i Eurovision 2020!

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Startfältet i Norsk MGP bestod från början av fem direktkvalificerade bidrag, vilka hade valts ut av en urvalsjury. Därefter fick tv-tittarna rösta fram ytterligare fem finalister i fem heats under januari och februari. I varje heat tävlade fyra bidrag där tittarnas favorit gick till final.

I finalen hade bara tittarna all makt att utse vinnaren. Av de tio bidrag som tävlade gick först topp fyra vidare till en andra omgång, där sedan topp två möttes i en direkt avgörande duell. När den sista omgången hölls delades också synliga poäng ut vilka hade fördelats utifrån hur många röster varje bidrag fått i de fem norska regionerna (de som varit centrala aktörer i heaten). Varje region representerades också av en tidigare norsk Eurovision-artist som presenterade poängen.

Det kan noteras att i duellen fick Ulrikkes “Attention” flest röster i regionerna syd, väst och öst medan Kristins “Pray For Me” fick flest röster i regionerna mitt och nord. Totalt sett skilde det bara 5678 röster mellan dessa bidrag när duellen var över!

 

Avgörande duellen

 • Vinnare: Ulrikke Brandstorp – Attention (200 345 totalröster)
 • Tvåa: Kristin Husøy – Pray for Me(194 667 totalröster)

 

Utslagna efter andra omgången (i bokstavsordning):

 

Utslagna efter första omgången (i bokstavsordning):

 

 

lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter 6 veckor med heats och semifinaler nådde Litauen till sist slutet på sin Eurovision-uttagning Pabandom iš naujo. I den avgörande finalen den 15:e februari blev det gruppen The Roop med bidraget “On Fire” som röstades fram till vinnare och som därmed blir Litauens representant i Eurovision 2020 i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför sin låt:

 

Så var finalen

Det var både tittarnas och juryns röster som tillsammans avgjorde vem som skulle vinna. Bägge parter hade The Roop som vinnare vilket gjorde att segern var lätt att kora. På andra plats hade både jury och tittare sångerskan Moniqué med bidraget “Make Me Human”, medan juryns trea var sångerskan Monika Marija med bidraget “If I Leave” och tittarnas trea var sångerskan Aistė Pilvelytė med bidraget “Unbreakable” .

Så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = summa):

 1. The Roop – On Fire (12 + 12 = 24p)
 2. Moniqué – Make Me Human” (10 + 10 = 20p)
 3. Monika Marija – If I Leave” (8 + 7 = 15p)
 4. Ruta Loop – We Came from Sun” (7 + 6 = 13p)
 5. Aistė Pilvelytė – Unbreakable” (5 + 8 = 13p)
 6. Meandi – DRIP” (6 + 3 = 9p)
 7. KaYra – Alligator” (4 + 5 = 9p)
 8. The Backs – Fully(3 + 4 = 7p)

 

 

Armenien: Depi Evratesil


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Armeniens nationella uttagning Depi Evratesil blev det sångerskan Athena Manoukian med bidraget “Chains On You” som tog hem segern. Därmed blir det hon som får representera Armenien i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp med vinnarens låt:

 

Så var finalen

I år valde AMPTV att återinföra uttagningen Depi Evratesil som nationell uttagning till Eurovision Song Contest. Det var den tredje upplagan (de två föregående sändes 2017 och 2018) och bestod av en enda finalkväll med 12 tävlande, där sedan en kombination av armenisk och internationell jury samt tv-tittarna fick bestämma vem som skulle vinna.

Både den internationella och armeniska juryn hade Athena Manoukian som vinnare, medan internationella juryns tvåa var sångerskan EVA Rida med bidraget “No Love” och sångaren Gabriel Jeeg med bidraget “It’s Your Turn” som trea. Den armeniska juryn hade istället EVA Rida som trea och sångerskan Miriam Baghdasaryan med bidraget “Run Away” som tvåa (medan Gabriel var tredje sist).

Tittarna avvek något från juryns dom då de satte sångaren Vladimir Arzumanyan med bidraget “What’s Going On Mama” som sin vinnare och sångerskan ERNA med bidraget “Life Faces” som tvåa, medan de hade Athena Manoukian först på tredje plats (Gabriel och Miriam var femma och sexa hos tittarna). Totalt sett gjorde det ändå att Athena Manoukian kunde ta hem slutsegern.

Här nedan presenterar vi exakta placeringar (int.jury + arm.jury + tittarna = totalsumma):

 

 1. Athena Manoukian – “Chains On You” (60 + 58 + 50 = 168p)
 2. ERNA – “Life Faces” (34 + 31 + 55 = 120p)
 3. Vladimir Arzumanyan – “What’s Going On Mama” (27 + 31 + 60 = 118p)
 4. Miriam Baghdasaryan – “Run Away” (33 + 40 + 35 = 108p)
 5. Gabriel Jeeg – “It’s Your Turn” (39 + 20 + 40 = 99p)
 6. TOKIONINE – “Save Me” (28 + 38 + 30 = 96p)
 7. Sergey & Nikolay Arutyunov – “Ha, Take a Step” (15 + 36 + 45 = 96p)
 8. EVA Rida – “No Love” (40 + 39 + 5 = 84p)
 9. Karina EVN – “Why?” (30 + 29 + 25 = 84p)
 10. Agop – “Butterflies” (27 + 33 + 15 = 75p)
 11. Arthur Aleq – “Heaven” (30 + 15 + 20 = 65p)
 12. Hayk Music – “What Is To Be In Love” (27 + 20 + 10 = 57p)

 

 

Övriga heats, semifinaler och presentationer

Estland: Eesti Laul – semi 1 & 2


Semifinal 1

Till finalen:

 

Röstades ut:

Semifinal 2

Till finalen:

 

Röstades ut:

 

 

Frankrike: Bidragspresentation


Sedan i mitten av januari har det stått klart att Frankrike kommer att representeras av den 30-åriga sångaren Tom Leeb. Drygt en månad senare, söndagen den 16:e februari, höll France Televisions en tillställning vid Eiffeltornet i Paris där Tom för första gången framförde sitt tävlingsbidrag “The Best in Me”  för första gången. Låten är gjord av Thomas G:son och Peter Boström, John Lundvik, Amir Haddad, Lea Ivanne och representanten Tom Leeb.

 

 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin – semi 2


Den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2020 är nu avklarad och vi har ett resultat. Efter att bidragen framförts och tittarna och juryn hade röstat klart blev resultatet att artisten Daði & Gagnamagnið med bidraget Gagnamagnið och sångerskan Iva med bidraget Oculis Videreblev de två akter som röstats vidare till finalen. Därefter utsåg juryn även sångerskan Nina med bidraget Ekkó till wildcard i finalen.

Det innebär att nedanstående två bidrag samt de tre utslagna bidragen i första semin inte längre har chans på Eurovision-platsen:

 

 

poland_bigPolen: Szansa na Sukces – heat 3


Det tredje och sista heatet av Polens Szansa Na Sukces sändes på eftermiddagen den 16:e februari. De sju medverkande artisterna framförde varsin cover av en Beatles-låt och därefter bestämde programmets tremannajury vem av artisterna som de vill se i finalen. Deras resultat blev:

 

Till final

 • Albert Černý – “Please Please Me”

 

Utslagna*

 • Adrian Makar – “A Hard Day’s Night”
 • Basia Gąsienica-Giewont – “Love Me Do”
 • Marek Kaliszuk – “Help!”
 • Marzena Ryt – “Twist and Shout”
 • Nick Sinckler – “Can’t Buy Me Love”
 • Norbert Legieć – “She Loves You”

 

* En av alla de utslagna artisterna har möjlighet att bli juryns wildcard i finalen. Den artist som eventuellt blir wildcard kommer att avslöjas under eller i samband med att det tredje heatet är avgjort.

 

 

Ukraina: Vidbir – semi 2


Då var den andra och sista semifinalen i Ukrainas Vidbir 2020 avklarad och vi har ett resultat. I programmet poängsatte juryn och tittarna bidragen, där vinnaren fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt 6-1 poäng. Därefter lades summorna samman och de tre bidragen som fått högst totalpoäng gick direkt till final. Bidrag som hamnade på samma totalsumma rankades tittarnas poäng högre.

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • 1. Tvorchi – Bonfire (8 + 8 = 16p)
 • 2. Khayat – Call for Love (7 + 7 = 14p)
 • 3. David Axelrod – Horizon (6 + 5 = 11p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 • 4. Oleksandr Poriadynskyi – Savior (2 + 6 = 8p)
 • 5. Elina Ivashchenko – Get Up (4 + 4 = 8p)
 • 6. Moonzoo feat. F.M.F. Sure – Maze (5 + 2 = 7p)
 • 7. Fo Sho – Blck Sqr (3 + 3 = 6p)
 • 8. Garna – Who We Are? (1 + 1 = 2p)

 

Förutom de tävlande artisterna fanns några gästartister på plats. Det handlade om Sofia Ivanko som framförde låten The Spirit Of Music och The Hardkiss som framförde låten Alive“. Desstuom fanns  även årets tjeckiska Eurovisionrepresentant Benny Cristo med som gästartist, då han uppträdde med sitt Eurovisionbidrag “Kemama”. Hans liveframträdande, som var det första med den låten, finns att se här.

 


 

Kommentera