Norska artisten Jahn Teigen har avlidit

PANELEN INFORMERAR. Den norska artisten Jahn Teigen har avlidit vid en ålder av 70 år. Detta bekräftar hans manager till norsk media.

Artisten Jahn Teigen föddes den 27 september 1949 i norska Tønsberg, men han bodde de sista 12 åren av sitt liv i Ingelstorp i Skåne i Sverige. Jahn inledde sin musikaliska karriär 1960 och som sträckte sig under många decennier framåt. Bland annat hann han ge ut 60 album varav 38 är som soloartist. Flera gånger prisades han för sina insatser, bland annat blev han utnämnd till riddare av första klassen vid St. Olavs Orden av Norges kung Harald.

Ifjol, 2019, fyllde Jahn 70 år där han hyllades under föreställningen Optimist, där han även framförde sin senaste låt Ikke som alle andre, som han gjort tillsammans med vännen Øystein Wiik.

 

Tävlade 16 gånger i Norsk MGP

Jahn Teigen deltog i Norges Eurovisionuttagning Norsk Melodi Grand Prix inte mindre än 16 gånger. Första gången var 1974 och den sista gången blev 2005. Efter tre travande årsförsök 1974-76 kom så genombrottet år 1978 då han vann uttagningen med låten Mil etter mil och fick representera sitt hemland i Eurovisionen. Men i Eurovision uteblev succén och han kom sist – med noll poäng. Trots det blev det en försäljningssuccé med låten. Efter det försöket blev ytterligare segrar åren 1982 med låten Adieu (med Anita Skorgan) och 1983 med låten Do re mi. På både andra och tredje försöket fick han dock poäng!

Övriga år som Jahn Teigen deltog, men inte vann, var 1980, 1988, 1989, 1990, 1993, 1994, 1996 och 2005.

 

En nationalskatt som gått ur tiden

I sociala medier hyllas Jahn som den nationalskatt han var, bland andra av Norges kulturminister Abid Raja.

– Hela Norge hade en kär och nära relation med Jahn Teigen, och hans musik har lämnat spår i oss alla. Tack för ditt underbara bidrag till det norska kulturlivet; du kommer att bli saknad. Våra tankar går till hans familj. Vila i frid!, skriver han på Twitter.

Även andra artister och nära vänner till Jahn hyllar Jahn och beskriver saknaden efter honom som mycket stor.

 

Avled på Ystads sjukhus

Som tidigare nämnt bodde Jahn sina sista år i livet i Sverige och han somnade in på Ystads sjukhus måndagen den 24:e februari. Jahn Teigen blev 70 år.

 


 

Kommentera