Melodifestivalen 2020: Lär känna artisterna i den tredje deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2020. Nu på lördag (15:e februari) avgörs den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om platser i Andra chansen och finalen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

OBS! De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artist. Nu kör vi 🙂

 

Albin Johnsén föddes den 22:a juli 1989 i Boo som ligger i Nacka, en bit utanför Stockholm. Musikaliskt slog han igenom år 2014 då han släppte låten Din Soldat som han b.la spelade in med sångerskan Kristin Amparo. Låten blev en stor succé det året som den bäst sålda låten 2014. Något senare följdes låten upp med låten “Vilken jävla smäll” som bland annat användes som ledmotiv till filmen Den perfekta stöten. Förutom det har Albin också gjort musik till andra artister.

År 2016 gjorde Johnsén debut i Melodifestivalen, i en duo med Mattias Andreasson. De tävlade med bidraget Rik som kvalificerade sig för Andra Chansen där de fick se sig besegrade av Boris René. Trots förlusten har Albin haft en hittills framgångsrik karriär och har bland annat släppt fyra album. År 2018 passerade han 120 miljoner spelningar på Spotify vilket få svenskspråkiga artister har lyckats med.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Albin Johnsén med låten “Livet börjar nu” som han varit med och gjort tillsammans med Robin Stjernberg och Gino Yonan.

 

Amanda Aasa föddes den 14:e oktober 1996 i Örnsköldsvik. Musikaliskt slog hon igenom 2014 när hon sökte till TV4:as Idol med sin egenskrivna låt Wrong Chemistry”. Framträdandet tog juryn med storm och det blev också den säsongens mest tittade audition. Trots den stora framgången åkte Amanda ut redan under slutaudition. Men även om den resan var över knappt innan den ens hunnit börja hade Amanda åtminstone imponerat på jurymedlemmen Anders Bagge. Han valde att signa henne till sitt skivbolag och hon kunde ge ut sin första singel.

Därefter sökte sig Amanda till musikutbildningen Musikmakarna och hon agerade även för-band till andra artister på festivaler. 2018 skickade hon in ett bidrag till Sveriges Radios musiktävling P4 Nästas Hallandsuttagning som hon vann men blev inte utvald att gå till riksfinal. Året därpå, 2019, skickade hon in låten “Gå hem”, denna gång till Västernorrlands uttagning som hon vann. I början av augusti kom beskedet att hon blivit utvald att tävla i riksfinalen där hon hamnade på andra plats. Amanda gick dock inte lottlös då hon blev erbjuden en plats i Melodifestivalen 2020, något hon omedelbart tackade ja till!  Så nu tävlar hon i Melodifestivalen 2020.

Eftersom att P4-låten “Gå hem” hade framförts innan Melodifestivalen har Amanda och hennes team fått ta fram ett nytt bidrag till tävlingen. Det nya bidraget heter “Late” som Amanda gjort tillsammans med Siri Jansson, Erik Grahn och Alex Shield. Själva låten beskrivs som “en svängig poplåt om hjärtesorg”.

 

Anis Don Demina föddes den 25:e april 1993 i Sundsvall, men där bodde han bara i ett år då familjen flyttade till Jordbro i södra Stockholm. Där växte Anis upp tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon.

Under 2010-talet har Anis Don Demina bland mycket annat uppträtt som DJ på olika klubbar, men det stora genombrottet kom år 2017 då han fick skivkontrakt och släppte singeln “On My Mind”. Året därpå debuterade han i Melodifestivalen då han spelade saxfon till låten “Shuffla” som sjöngs av Samir & Viktor. Ett år senare, 2019, tävlade Anis som artist i tävlingen tillsammans med Zeana och låten “Mina Bränder”. De slutade dock på en snöplig femteplats i sin deltävling och tog sig därför inte vidare till finalen.

Förutom musiken har Anis Don Demina haft stora framgångar på YouTube, där han i dagsläget har över 430 000 följare.

Nu är han tillbaka igen i Melodifestivalen 2020, och denna gång tävlar han som soloartist med låten “Vem är som oss?”. Den har han gjort tillsammans med Anderz Wrethov, Johanna Elkesdotter Wrethov och Robin Svensk. Själva låten beskriv som “en urban hiphop-låt som handlar om att aldrig ge upp oavsett vad folk än säger om en”.

 

Gruppen Drängarna består idag av Mange Olsson, Robert Åhlin, Olav Fossheim samt Anders Wigelius. Drängarna gjorde sig kända år 1995 då den första singeln släpptes. Låten hette “Vill du bli min fru” och den blev en stor succé. Sedan dess har det rullat på för bandet som släppt inte mindre än åtta album från debuten till 2016, och därtill en rad singlar. Ett bakslag kom dock år 2002 då gruppen fälldes för plagiat i sin debutsingel och de fick betala skadestånd och rättegångskostnaderna. Trots den incidenten har Drängarna fortsatt med musiken och släppte sitt senaste album Vilket Hålligång! så sent som år 2016.

Nu tävlar gruppen för första gången någonsin i Melodifestivalen. Deras bidrag heter “Piga och dräng” och den är gjord av av medlemmarna Anders Wigelius och Robert Norberg tillsammans med Jimmy Jansson. Själva låten beskrivs som “en dansant låt på svenska med en aning irländska tongångar”.

 

Faith Kakembo föddes den 16:e april år 1985. Hon är uppvuxen i Månsarp och är idag bosatt i Jönköping. Den musikaliska banan började med att Faith sjöng i olika körer i kyrkor, och även i andra sammanhang och från det och andra musikaliska ögonblick har hon nu tagit sig hela vägen till Melodifestivalen. Faith har varit aktiv inom både Alliansförsamlingen i Månsarp samt Missionskyrkan i det närliggande samhället Taberg.

Sommaren 2019 tävlade Faith i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa med låten “Through Fire And Rain” som gick till den stora riksfinalen. Det var hennes kompis Johannes Häger som gjort den låten och som frågade om hon ville sjunga in demon, vilket hon också gjorde. Låten tog sig hela vägen till riksfinalen där hon dock fick se sig besegrad av sångaren Tim Lööv (som vann) och även av Amanda Aasa (som fick SVT:s jokerplats i årets tävling). Men SVT gillade hennes framträdande och artisteri och nu är hon en av deltagarna i Melodifestivalen 2020. Det är noterbart att detta är det första året då två artister från P4 Nästa tävlar i Melodifestivalen.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Faith Kakembo med låten “Crying Rivers” som är gjord av Jörgen Elofsson och Liz Rodrigues. Själva låten beskrivs som “en dramatisk ballad om att spara sina tårar till den som förtjänar dem”.

 

Mariette, artistnamn för Mariette Hansson, föddes den 23:e januari 1983 i Harplinge. Första gången hon syntes i TV var i programmet Sikta mot stjärnorna år 1999. Det ledde inte till så mycket utan Mariette drog istället igång ett eget band med några vänner. 2008 släppte hon sin första singel och året därpå sökte hon till Idol där hon tog sig till veckofinalerna. Det blev en fjärdeplats totalt sett.

År 2015 tävlade Mariette för första gången i Melodifestivalen. Bidraget hette “Don’t Stop Believing” och tog sig från deltävling direkt till final, där det blev en tredjeplats. Hon återkom 2017 & 2018 med “A Million Years” respektive “For You”. Även de två låtarna tog sig till final men slutade sedan på fjärde och femte plats. Nu är Mariette med igen för fjärde gången och då är frågan om det blir första, andra eller sjätte plats? Det återstår att se!

I Melodifestivalen 2020 tävlar Mariette med låten “Shout It Out” som Mariette har gjort med av Thomas G:son, Cassandra Ströberg och Alex Shield. Själva låten beskrivs som “en på samma gång vemodig och glädjefylld poplåt som handlar om att släppa ut allt det där du bär inom dig”.

 

Mohombi föddes den 17:e oktober 1986 i Kananga, Demokratiska republiken Kongo, han är dock uppvuxen i Norsborg tillsammans med sin familj.

Mohombi påbörjade sin musikaliska karriär redan år 2005 tillsammans med gruppen Group Avalon, där b.la. hans bror Djo Moupondo ingick. Group Avalon tävlade i Melodifestivalen 2005 med bidraget “Big Up” som inte nådde högre än sjätteplats i sin deltävling. Efter en tid i Avalon valde Mohombi att gå solo år 2010 och slog igenom stort med låten “Bumpy Ride” som blev en riktig världshit. Han har under åren fått ett antal utmärkelser b.la. 2016 när han fick en Grammy Award för att ha medverkat i Pitbulls album Dale.

Efter 14 år gjorde Mohombi comeback i Melodifestivalen med bidraget “Hello” som tävlade i den första deltävlingen. Den här gång gick det bättre, då han kvalificerade sig för finalen och slutade på femte plats. Ett år senare, dvs. 2020, är han åter med och tävlar i Melodifestivalen. Bidraget som heter “Winners” har han varit med och gjort tillsammans med låtskrivarna Jimmy Jansson och Palle Hammarlund. Själva låten beskriv som “en rytmisk upptempolåt med influenser av hans kongolesiska rötter”.

 

Till sist

Vem eller vilka av dessa sju artister hoppas du på mest inför lördag? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera