Melodifestivalen 2020: Lär känna artisterna i den fjärde deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2020. Nu på lördag (22:a februari) avgörs den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om platser i Andra chansen och finalen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

OBS! De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artist. Nu kör vi 🙂

Frida Öhrn föddes den 24:e februari 1979 i Solna utanför Stockholm. Ända sedan barnsben har Frida sysslat med musiken, både som soloartist men även i andra grupper och samarbeten. Bland annat var hon en del av gruppen Oh Laura var superhit Release Me slog igenom över hela världen. Dessutom har hon varit en av medlemmarna i gruppen Cookies N’Beans som också deltagit två gånger i Melodifestivalen: 2009 (med What If, som inte gick vidare från sin deltävling) och 2013 (med Burning Flags, som åkte ut i Andra chansen). Förutom i det samarbetet har Frida Öhrn också deltagit i Melodifestivalen 2004 med gruppen LaRoxx med vars (Are U) Ready Or Not inte tog sig vidare från sin deltävling.

Sedan 2014 satsar Frida Öhrn solo och samma år släpptes både debutsingel som följdes upp med en EP. Därefter har hon också synts på teaterscener i Stockholm. Det är mycket som har hunnits med och nu kommer ännu mer då Frida för fjärde gången ställer sig på Melodifestivalscenen. Denna gång som soloartist med låten “We Are One” som hon gjort med låtskrivarna Hampus Eurenius och Nicklas Eklund. Själva låten beskrivs som “en akustisk upptempolåt med indieinslag om att man aldrig är ensam i sina känslor, en kampsång om att vara tillsammans”.

 

Hanna Ferm föddes 23:e oktober 2000 i Pixbo i Västergötland. Publikt blev hon känd när hon år 2014 sökte till Talang, där det däremot tog stopp efter det andra kvalprogrammet. Istället gjorde hon ett nytt försök i en annan talangtävling, nämligen Idol 2017. Juryn där tyckte om hennes audition och det tog henne vidare till slutaudition där hon gick vidare till kvalprogrammen och röstades fram som veckofinalist. Varje fredagsfinal höll hon sig kvar och gick till sist till finalen där hon hamnade på andra plats. Karriären tog därefter fart då hon under 2018 släppte två singlar (Habit och Never Mine).

Ifjol, 2019, deltog hon i Melodifestivalen tillsammans med Liamoo och låten “Hold You” som tog dem ända till tredjeplatsen i finalen. Efter det har det varit fullt upp för Hanna som efter att ha gått ut gymnasiet nu satsar heltid på musiken. Nu får hon dessutom chans till mer uppmärksamhet då hon för andra året på raken tävlar i Melodifestivalen, denna gång som soloartist. Låten hon medverkar med heter “Brave” och den är gjord av trion David Kjellstrand, Jimmy Jansson och Laurell Barker. Själva låten beskrivs som “en spöklik poplåt om att hantera och möta sina rädslor”.

 

Jakob Karlberg föddes den 13:e september 1994 i Alingsås där han sedan kom att växa upp. Under skoltiden var han klasskamrat med Moa Lignell som slog igenom stort i Idol 2011. Jakob har sysslat med musiken i stort sett hela livet, han har spelat i olika band men framförallt gått sin egen väg. 2015 fick han skivkontrakt och singeln Fan va bra blev en stor hit det året. Det ledde såklart till att Jakob fick uppträda på stora scener och att det sedan släpptes en uppföljare.

Nu fem år efter “Fan va bra” kommer Jakob att tävla i Melodifestivalen med låten “Om du tror att jag saknar dig” som han gjort med trion Nanne Grönvall, Isak Hallén, Henrik Moreborg,. Själva låten beskriv som “en klassisk svensk gitarrdriven poplåt”.

Vi ska även tillägga att Nanne Grönvall, som vi presenterar som nästa artist nedan, har varit med och gjort Jakobs tävlingsbidrag.

 

Artisten och Melodifestival-veteranen Marianne Elisabeth “Nanne” Grönvall (född 18:e maj 1962 i Stockholm) behöver kanske ingen närmare presentation med tanke på hur många gånger hon varit med i tävlingen förut. I år blir det åttonde gången hon deltar, tidigare år har varit 1986 och 1987 (med gruppen Sound of Music), 1996 (med gruppen One More Time) och 1998, 2003, 2005 och 2007 som soloartist. Lägg även därtill att hon har varit låtskrivare till många bidrag (både sina egna och men även andras) och att hon dessutom tävlat i den brittiska Eurovision-uttagningen 2001 med låten Men (som hamnade på fjärde plats). Som sagt många uppträdanden har det blivit!

Förutom Melodifestivalen har Nanne haft en gedigen karriär som artist på en mängd olika scener och hon har släppt en mängd album. Hon är gift med Peter Grönvall som även funnits med i alla sammanhang. Deras två gemensamma barn Charlie och Felix är också musiker (de tävlade bl.a. i svenska Melodifestivalen 2014).

Det har gått många år sedan Nanne själv tävlade på Melodifestivalscenen. 2019 var hon en av låtskrivarna bakom Arvingarnas “I Do”-succé i Melodifestivalen och till 2020 valde hon och maken Peter att skicka in låten “Carpool Karaoke” som de gjort tillsammans och nu är de med i tävlingen igen.

 

I Melodifestivalen 2020 har artisterna Ellen Benediktson (född 25:e april 1995) och Simon Peyron (född 8:e november 1993) gått ihop till en duo i tävlingen. Lite kort kan man säga att bägge två är artister som på olika håll slagit igenom på olika sätt. Simon är sångare i metalbandet Outtrigger och är tillsammans med SVT-profilen Malin Olsson, medan Ellens karriär uppmärksammades när hon var stand-in-artist för Frankrike inför repetitionerna i Eurovision 2013.

Bägge två har tidigare deltagit i Melodifestivalen. Året var 2014 men den gången tävlade de som varsin akt. Ellen framförde den stillsamma balladen Songbird och skrällde sig hela vägen till final medan Simon och hans Outtrigger tävlade med låten Echo som tog sig till Andra chansen där de slogs ut i den avgörande finalduellen. Outtrigger har inte återkommit i tävlingen sedan dess, det har däremot Ellen gjort. 2015 ställde hon upp med låten Insomnia”, men den tog sig inte vidare från sin deltävling.

Nu är de tillbaka igen i tävlingen och denna gång som en duo. Deras tävlingsbidrag heter “Surface” och den har Ellen varit med och gjort tillsammans med Paul Rey, Laurell Barker, Anderz Wrethov och Sebastian von Koenigsegg. Själva låten beskrivs som “en ballad i duettformat som handlar om vad som pågår under ytan i en relation”.

Paul Rey, som är en av låtskrivarna till bidraget, också tävlar med ett eget bidrag årets Melodifestival, men den medverkade i den andra deltävlingen under titeln ”Talking In My Sleep” och har tagit sig till Andra Chansen.

 

Victor Fritz-Crone, här under artistnamnet Victor Crone, föddes den 31:a januari 1992 i Österåker, Sverige. Han började med musiken när han var 15 år, då han började spela gitarr och skriva egna låtar. Många känner säkert igen Victor Crone eftersom att han deltog i Melodifestivalen 2015 tillsammans med Behrang Miri med bidraget “Det Rår Vi Inte För“. De gick vidare till andra chansen där de förlorade duell mot Samir & Viktor.

Efter det startade Victor ett samarbete med den estniske låtskrivaren Stig Rästa som år 2019 tog honom till den estniska Eurovision-uttagningen. Där tävlade Victor med låten “Storm” som verkligen tog Storm över hela Estland eftersom han vann uttagningen. Därför fick han som tredje svenska artist (efter Anna Sahlene och Sandra Oxenryd) representera Estland i Eurovisionen, där han tog sig till final och en 20:e plats.

Men nu, ett år senare, är Victor tillbaka i Melodifestivalen igen. Denna gång tävlar han med låten “Troubled Waters” som han har gjort tillsammans med Dino Medanhodzic och Benjamin Jennebo,. Själva låten beskrivs som “en stor arenapoplåt som handlar om att ta sig igenom tuffa perioder i livet”.

Victor tävlar även i den estinska uttagningen till Eurovision Song Contest i år med bidraget ”Üks kord veel” som låtskrivare tillsammans med Fred Krieger, Vallo Kikas och Stig Rästa. Det är gruppen Traffic som framför låten och den har tagit sig till final. En final som avgörs den 29:e februari.

 

William Stridh föddes den 16:e augusti 1997 i Söderhamn. Numera är han bosatt i Stockholm där han bedriver sin artistkarriär. 2018 sökte han sig till TV4-programmet Idol och kom med kanske tack vare sin audition med låten “Body Language”. Han tog sig sedan hela vägen från slutaudition till kvalveckan och blev framröstad som en av veckofinalisterna. Han lyckades hålla sig kvar länge i tävlingen men åkte ut under den nionde veckan (kvartsfinalprogrammet).

Nu några år efter Idol-äventyret kommer han tillbaka upp i rampljuset igen, för nu debuterar han i Melodifestivalen med låten “Molnljus” som han gjort tillsammans med Markus Lidén, Christian Holmström och David Kreuger. Själva låten beskrivs som “en organisk midtempolåt som handlar om att bli lämnad”.

 

Till sist

Vem eller vilka av dessa sju artister hoppas du på mest inför lördag? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera