Melodifestivalen 2020: Hall of Fame

MELODIFESTIVALEN 2020. Förutom de åtta dueller som avgörs i lördagens Andra chansen bjuder programmet även på en kavalkad i nostalgi då 48 historiska insatser och personer ska väljas in i Melodifestivalens nyinstiftade Hall of Fame. Vi berättar mer om vilka som är på plats.

 

Vad är Hall of Fame?

2020 blir det 60:e året som Sveriges Television skickar ett bidrag till Eurovision Song Contest via musiktävlingen Melodifestivalen. För att uppmärksamma detta införde SVT en ”Hall of Fame” som under kommande år kommer att fyllas på med fler historiska ögonblick och personer.

– Melodifestivalens långa och färgstarka historia har skapat minnen som lever kvar och sprider sig mellan generationer, ett kollektivt minne kan man säga. Och pristagarna visar att man kan bli en vinnare på många olika sätt. Det kan handla om en koreografi, en textrad, eller något helt annat som liksom stannat kvar, sa Christer Björkman i ett pressutkick som SVT gjorde den 17:e januari.

Alla som väljs in i Hall of Fame kommer att tilldelas en statyett, lite på samma sätt som Melodifestivalvinnarens sångfågel. Skillnaden här är att de invalda i ”Hall of Fame” inte behöver ha varit artister vunnit sina år, utan det kan även vara allt från dirigenter och låtskrivare till programledare och underhållare, samt andra personer som gjort ett avtryck i Melodifestivalhistorien.

På Hall of Fames premiärår är det SVT:s Melodifestivalredaktion som valt in de 48 första, vars val bygger på en enkätundersökning som gjordes inför tävlingen. Därefter är det tänkt för kommande år att det tillsätts en jury som nominerar ett antal händelser/personer där sedan tittarna får rösta in 6 sådana per år.

 

Vilka kriterier finns?

Kriterierna för att väljas in måste det bland annat ha väckt känslor, varit nyskapande, visat på originalitet, fått ett brett genomslag och gjort sig oförglömlig. Dessutom måste minst 10 år ha förflutit sedan händelsen ägde rum. Om ett bidrag som framförs på svenska skulle vinna en kommande Melodifestival kommer det bidraget (med artist och låtskrivare) automatiskt tilldelas en plats i Hall of Fame. Även alla tidigare (och förhoppningsvis även kommande) svenska Eurovision-vinnare tilldelas en plats i Hall of Fame. Detta sker oavsett tidsgränsen.

 

Gästartister och hedersgäster

Andra chansen, som avgörs denna lördag (29:e februari), kommer att varvas av de åtta artister som tävlar om finalplatserna med prisutdelning och scenuppträdanden. Under deltävlingarna har det gjorts lite reklam för några av de akter som kommer synas i programmet, däribland Björn Skifs, Tomas Ledin, Lill Lindfors, Måns Zelmerlöw, After Dark, Anna Book, Kikki Danielsson, Andreas Johnson och Loreen. Dessa kommer att få sällskap av Siw Malmkvist, Towa Carson, Ann-Louise Hanson, Karin Falck, Alcazar, Cecilia Vennersten, Claes-Göran Hederström, Agneta Munther (från Family Four) samt Ann-Christine Bärnsten.

Utöver gästartisterna kommer också följande hedersgäster vara på plats: Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Torgny Söderberg, Stephan Berg, Marcos Ubeda, Gert Lengstrand, Sarah Dawn Finer, Marie Lindberg, Lasse Samuelson, Ingela Pling Forsman, Bert Karlsson, Roger Pontare, Anders Berglund, Brandsta City Släckers, Lena Philipsson, Arvingarna, Herreys, Nanne Grönvall, Björn Gustafsson, Linda Bengtzing, Bobby Ljunggren, Thomas G:son och Peter Boström.

Det blir alltså en kavalkad av härliga personer på scenen i Andra chansen, utöver de spännande duellerna!

 

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 


 

Kommentera