Eftersnack: Deltävling 2, Mello 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Även den andra deltävlingen i årets Melodifestival bjöd på en skräll när sångerskan Dotter gick direkt till final med tidigare favorittippade Anna Bergendahl i Göteborg den 8:e februari. Vi tog ett snack med både finalisterna och även de som gick till Andra chansen samt åkte ut om känslorna efter programmet hade avgjorts.

 

Det blev en mycket känslosam avslutning på den andra deltävlingen, framförallt för artisten Dotter som inte alls hade förväntat sig att röstas direkt till final. Senast hon var med i Melodifestivalen röstades hon ut direkt, så det här kom som en överraskning för henne.

– Oj, jag kunde inte ens tänka mig att det här kunde hända. Så jag var helt tom, jag bara lyssnade på vad som hände. Det var helt galet!, säger Dotter med glädje.

– Däremot trodde jag att jag som bäst skulle komma femma och det var det jag trodde skulle hända. Så det är crazy nu, tillägger hon.

 

Oddsen hade däremot talat för Anna Bergendahls fördel och dessutom även växt i takt med att repetitionerna inför programmet blev klara. Och mycket riktigt blev hon också en av finalisterna från deltävlingen. I och med det har hon lyckats gå till final tre gånger på tre försök, även föregående års försök blev via Andra chansen. Anna var själv mycket lycklig precis efter att hon fått finalbeskedet och hon kände också tacksamhet för publikens stöd.

– Det var helt underbart, men med in-ears hör du inte så mycket. Däremot kände jag publikens stöd och jag såg att flera stod upp och sjöng och klappade med, så det var häftigt, säger hon.

I och med det här väntar några veckors vila för både Anna Bergendahl och Dotter innan det är dags för nästa dans i Friends Arena.

– Nu börjar jobbet med teamet hur vi kan göra numret ännu mer perfekt, tillägger Anna.

 

Förhandssnackisarna till Andra chansen

Inför avgörandet i lördags (8:e februari) var både Paul Rey och duon Méndez feat. Alvaro Estrella snackisar att ta sig direkt till final. Istället får de nu ta vägen via Andra chansen för att nå finalen. Men det är något som de tar med både glädje och ro.

– Jag ser det som en ära och jag är glad och tacksam för alla som röstade och jag är superexalterad för det. Min låt ”Talking In My Sleep” är nu också släppt och jag känner mig nöjd, säger Paul Rey.

– Nu släpper vi låten, det ger folket en chans att lära känna låten på ett bättre sätt. Så när vi är i Andra chansen kommer folk känna till vår låt på ett bättre sätt. Vi tror på vår låt och vi hoppas att folk kommer att rösta på oss även där. Så det är en bra sak för oss, säger Méndez.

– Publiken var vår eld idag, alla stod upp, dansade och var glada. Det är det bästa vi kan få från scenen och få känna det så vi är glada, Alvaro Estrella.

 

Hade ni förväntat er det här resultatet?

– Nej, jag hoppades på det men hade inte förväntat mig det, tillägger Paul Rey.

 

Jan Johansen vill gärna komma tillbaka igen

Veckans stora snackis har varit Jan Johansen som med väldigt kort varsel fick överta Thorsten Flincks låt ”Miraklernas tid”. Detta sedan det framkommit att Thorsten är involverad i en rättsprocess och med det sagt får man inte tävla i Melodifestivalen som artist. Jan fick därför betydligt kortare repetitionstid jämfört med alla andra i startfältet (som fått flera månader på sig). Karin Gunnarsson, som är Melodifestivalens tävlingsproducent, förklarade för oss hur själva processen gick till.

– Vi hade inte mycket tid så Jan Johansen (som de frågade, reds.anm.) fick ta en snabb funderare. Det var inte enkelt, inget är enkelt när något sådant händer men som tur är händer det inte så ofta. Det var utmanande men jag tycker han gjorde ett riktigt bra jobb idag, säger Karin Gunnarsson.

 

Jan var trots det snabba inhoppet ändå nöjd med sitt framträdande och han hoppas på att få komma tillbaka igen till tävlingen.

– Ja, det vore kul att komma tillbaka med en låt specialskriven till mig, det hade varit roligt, säger han.

 

Även Klara Hammarström, som gjorde sitt första Melodifestivalframträdande någonsin, var nöjd trots att hon åkte ut på femteplatsen.

– Just nu är jag så glad och tacksam för det här, det är första gången jag uppträder på en så stor scen och sjunger inför så här mycket folk. Så jag var så glad att jag grät bakom scenen efter framträdandet. Allt som händer efter det här är bara extra så jag var så glad att få vara här, säger hon.

– Självklart hade jag velat gå vidare, men jag är bara så glad just nu, tillägger hon.

 

Kommer du försöka komma tillbaka igen till Melodifestivalen?

– Vi får se, nu kommer jag gå tillbaka till musikstudion och arbeta med min EP och sommarsingeln och stå på scenen, säger Klara.

 

Utlovar mer spännande musik

Karin Gunnarsson, som basade över hela sändningen, var mycket nöjd med både utfallet och sändningen i stort.

– Det var så spännande och jag är så glad för showen för den var riktigt bra. Det är roligt att det är två kvinnor som gick direkt till final, för det har inte hänt sedan 2009! Till exempel Dotter som tävlade för några år sedan och gick inte vidare då, kommer tillbaka nu och går vidare till final, säger hon

 

Har vi redan hört vinnaren eller finns det mer att se fram emot?

– Oh, vi har ytterligare två veckor kvar så vi får se vad som händer…, säger hon mycket hemlighetsfullt.

 

Sammanställningar

I samband med att resultatet var klart fick också alla bidrag i deltävlingen släppas – med undantag för de två som gått direkt till final. Dessutom släppte SVT hur många röster som bidragen som kom femma, sexa och sjua hade fått. Antalet röster för dessa var betydligt högre jämfört med föregående deltävlings utslagna bidrag. Så här såg resultatet ut:

 

Till final (utan inbördes ordning)*

1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”

1. Dotter – “Bulletproof”

 

Till Andra chansen (utan inbördes ordning)*

3. Paul Rey – Talking In My Sleep

3. Mendez feat. Alvaro Estrella – Vamos Amigos

 

Utslagna

5. Klara Hammarström – Nobody(951 815 röster)

6. Linda Bengtzing – Alla mina sorger (717 043 röster)

7. Jan Johansen – Miraklernas tid (501 335 röster)

 

* SVT avslöjar alla poäng och placeringar för de kvalificerade bidragen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte påverka resultatet till de kommande avgörande programmen.

 

Mer info

Nytt för året är att SVT inte meddelar hur många totalröster som inkommit, utan endast hur många som de facto röstade. I den andra deltävlingen var det 488 708 personer som hade röstat. Samtidigt meddelades det även att Radiohjälpens nummer i sändningen hade fått ihop 499 173 kronor.

 


 

Kommentera