Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Ben Dolic representerar Tyskland i Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Torsdagen den 27:e februari bekräftade tyska TV-bolaget NDR att det blir sångaren Ben Dolic med bidraget “Violent Thing” som internt röstats fram som Tysklands representant i Eurovision 2020. Samma dag släpptes låten officiellt.

Ursprungligen skulle artist och bidrag ha presenterats i en specialsändning av programmet Unser Lied für Rotterdam på torsdagskvällen, men redan på eftermiddagen samma dag gick Eurovision.tv ut med artist- och bidragsbeskedet.

 

Vem är Ben Dolic?

Artisten Ben Dolic föddes den 4:e maj 1997 i Ljubljana i Slovenien, där han också växte upp. Redan som barn började hans musikkarriär då han som 12-åring ställde upp i Sloveniens motsvarighet till Talang där han tog sig till semifinalstadiet. 2016 försökte Ben sig på att tävla för Slovenien i Eurovision som en del av gruppen D Base, men kom även då bara till semifinalstadiet. Vid 18 års ålder flyttade Ben och familjen till Schweiz, där han lärde sig tyska. 2018 slog han igenom igen i tyska The Voice och då kom han tvåa. Nu har han blivit framröstad att tävla för Tyskland i Rotterdam.

Bidraget Ben tävlar med i Eurovision 2020 heter “Violent Thing” som är gjord av Eurovision-veteranen Boris Milanov. För ändamålet har man även hyrt in koreografen Marty Kudelka som också är koreograf åt världsartisten Justin Timberlake. Det är för övrigt Tysklands 64:e tävlingsbidrag genom tiderna*.

För kännedom är bidraget officiellt släppt och finns att lyssna på bl.a. Spotify, men även andra liknande tjänster. Dessutom har bidraget fått en musikvideo:

 

* Tyskland har tävlat med 65 bidrag, men här räknar vi bort bidraget “Planet of Blue” med Leon (1996) eftersom den aldrig nådde finalen efter jurysemifinalen det året.

 

Så här valde Tyskland sin representant

Precis som några av de andra “Big Five”-länderna var det mycket länge mer eller mindre knäpptyst från tyska NDR/ARD angående Tysklands val till Eurovision 2020. Men det betyder inte att det inte varit en händelselös process, utan tvärtom har mycket hänt hos ARD/NDR.

Själva uttagningsarbetet började redan i april 2019 när närmare 2,6 miljoner tyskar fick förfrågan om att delta i valet att utse Tysklands representant 2020. Av dessa tillfrågade fick 15000 personer rangordna hur tio slumpmässigt utvalda Eurovision-bidrag 2019 skulle få för slutresultat. De hundra personer som gissat bäst fick sedan ingå i den ena röstande juryn som har valt ut Tysklands representant. Den andra röstande juryn har bestått av ca 20 personer som alla varit involverade i tyska juryn de senaste åren. De är musikexperter med andra ord.

Nu återstår det att se om Ben Dolic är det bästa valet för Tyskland, ett land som haft ständiga mitt- eller bottenplaceringar i alla finaler sedan 2005, med undantag för åren 2010, 2011, 2012 och 2018.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen