Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

SVT startar Melodifestivalens ”Hall of Fame”

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2020. Nu står det klart att Melodifestivalen får sin egen Hall of Fame, där olika insatser genom åren kommer att hyllas och bli invalda. 2020 görs hela 48 inval och för de kommande åren är det tänkt att tittarna ska få göra 6 inval per år.

 

Vad är Hall of Fame?

Det finns många olika sammanhang som har Hall of Fame, och den gemensamma nämnaren är att man vill prisa de som gjort insatser för något. I Melodifestivalens fall behöver inte bara gälla det som vinnare gjort utan mer eller mindre allt. Det säger Christer Björkman i ett pressutkick som SVT gjorde den 17:e januari.

– Melodifestivalens långa och färgstarka historia har skapat minnen som lever kvar och sprider sig mellan generationer, ett kollektivt minne kan man säga. Och pristagarna visar att man kan bli en vinnare på många olika sätt. Det kan handla om en koreografi, en textrad, eller något helt annat som liksom stannat kvar.

De som blir invalda i Melodifestivalens Hall of Fame kommer att belönas med varsin Guldstjärna, som har tagits fram av Dallas Sthlm (de som gör Melodifestivalens logotyp).

 

Vilka väljs in?

Eftersom att 2020 blir det första året som Hall of Fame införs i tävlingen kommer det att vara extra många som väljs in direkt. Totalt är det 48 inval som görs, och dessa har valts ut av Melodifestivalens ledningsgrupp (Christer Björkman, Karin Gunnarsson, Anette Helenius och Christel Tholse Willers). Deras val bygger på en enkätundersökning som gjordes inför tävlingen. Från och med Melodifestivalen 2021 är tanken att en kommitté ska göra 18 nomineringar och därefter får publiken rösta in 6 av dem per år.

Kriterierna för att väljas in måste det bland annat ha väckt känslor, varit nyskapande, visat på originalitet, fått ett brett genomslag och gjort sig oförglömlig. Dessutom måste minst 10 år ha förflutit sedan händelsen ägde rum.

Om ett bidrag som framförs på svenska skulle vinna en kommande Melodifestival kommer det bidraget (med artist och låtskrivare) automatiskt tilldelas en plats i Hall of Fame.

 

När presenteras valen i år?

Under varje deltävling kommer 12 av 48 val att presenteras och i Andra chansen avslöjas de sista valen. Därför kommer också sändningen av Andra chansen att bli förlängd med cirka 15 minuter.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen