Oklara besked gällande Moldaviens uttagning 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Moldavien ser ut att ändra uttagningsmetod till Eurovision 2020, eller så behåller de sin gamla. Det är mycket oklart och vi försöker reda ut hur det ser ut.

 

Vad har hänt?

Den 27:e december 2019 släppte Moldaviens nationella TV-bolag TRM regelverket för sin nationella uttagning till Eurovision 2020. Enligt det vill man senast den 17:e januari 2020 ha in bidrag från intresserade låtskrivare som vill representera Moldavien i Rotterdam. So far so good. Därefter hävdar vissa källor att urvalet sedan ska leda till ett internval medan andra källor hävdar att det (trots allt) blir en moldavisk nationell final även 2020. Vi har kikat närmare på vad reglerna egentligen säger för att reda ut vilket av alternativen som stämmer!

 

Så hur blir det egentligen?

Först hålls alltså en nationell antagning fram till den 17:e januari kl 17:00 (lokal tid). Därefter överlämnas alla godkända bidrag till en urvalsjury, som i en intern omröstning utser de bidrag de tyckt bäst om. Artisterna till dessa bidrag kallas då till en direktsänd live-audition, där de får framträda samtidigt som juryn bedömer dessa med poäng. De kriterier som juryn utgår ifrån är melodin, originalitet och artisteri.

Efter att live-auditionrudan är avgjord ställs juryn inför två val: antingen utser de sin gemensamma favorit till att bli Moldaviens Eurovision-representant i Rotterdam, eller så lämnar de över detta val till tv-tittare och/eller jurygrupp/er att avgöra vinnaren i en nationell final. Hur Moldavien väljer i slutändan är alltså helt och hållet upp till den första juryn!

 

Regelverket för antagningen

Vad vi har kunnat hitta finns inga geografiska spärrar att tävla i Moldaviens uttagning. Bidrag kan skickas in per post eller till följande e-post-adress*: eurovision@trm.md

 

Här följer en sammanfattning av regelverket:

– Alla bidrag som skickas in ska vara nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon som helst offentlig plattform (analog som digital).

– I kravet på ej offentliggjord gäller åtminstone att låten ej gjorts offentlig före den 1:a september 2019.

– Ett tävlingsbidrag måste kunna framföras på som mest 3 minuter.

– Bidragen får inte innehålla några kommersiella, religiösa eller politiska budskap, ej heller budskap/ord som innehåller hatiska och/eller diskriminering.

– För att vara tävlande artist måste du vara som yngst 16 år (detta fyllt senast då Eurovision 2020 äger rum). Någon övre åldersgräns finns ej.

– Mellan 1-6 personer tillåts delta per bidrag.

– Som tävlande artist får du komma från vilket land som helst – så länge som inte gruppen överstiger fler icke-moldaviska medborgare. Dvs. om låten är tänkt att framföras av en (1) solist måste denna inneha moldaviskt medborgarskap. Är ni två räcker det med att den ena av er innehar medborgarskapet. Är ni 6 personer räcker det med att tre av er har medborgarskap i Moldavien.

– För att få tävla för Moldavien måste alla låtskrivare skriva på avtal där ni dels godkänner regelverket (och att ni uppfyller det) samt att ni inte bryter mot det. Dessutom måste ni kunna intyga att ni äger rättigheterna till ert bidrag. Dessutom måste ni ge ert tillstånd till TRM att de får en icke-exklusiv licens till bidraget.

– I fallet att ert bidrag blir utvalt/väljs ut som representant för Moldavien i Eurovision 2020 kommer ni att få skriva på ytterligare ett avtal med TV-bolaget TRM om bland annat ekonomi, konstnärlighet etc.

Till sist, tänk på att det är TRM som äger rätten till regelverket, vilket bland annat innebär att de har rätten att diskvalificera artister, låtskrivare och bidrag som bryter mot tävlingsreglerna.

 

* Ljudfil och bilagor går att läsa om i regelverket, se tidigare länk.

 


 

Kommentera