Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Så här funkar omröstningen i Junior Eurovision 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JUNIOR EUROVISION 2019. Förutsättningarna för Junior Eurovision är nästan identisk med hur det är i stora Eurovision, då resultaten avgörs av lika delar nationell juryröstning som tittarröstning. Men här är tittarröstningen online vilket gör att även tittare i Sverige kan vara med och rösta fram vinnaren.

Så här går det till!

 

Onlineröstningen

Från och med den 22:a november till och med programmet startar den 24:e november kl. 16:00 CET går det att rösta på sina favoritbidrag. Röstningen genomförs via denna länk.

För att rösta måste du först lyssna igenom det recap från repetitionerna som EBU lagt upp, därefter går det även att lyssna på en minut av varje lands repetitionsklipp. Vill du avlägga röster är minimum tre röster och maximum fem röster.

Omröstningen stängs tillfälligt då finalen börjar, för att sedan öppna igen i ca 15 minuter, vilket sker efter att alla 19 bidrag framförts i direktsändningen. När omröstningen sedan stängs igen räknar EBU om rösterna till procent (genom att dela respektive lands röster med totala inkomna rösterna). Procentsumman för varje bidrag multipliceras med 1102, som är totalpoängen. Varje land får sedan sin summa utdelad och den adderas till juryns poäng.

Det finns ingen geografisk blockering varför onlineröstare kan rösta på sitt eget lands bidrag.

 

Jurygrupperna

Var och ett av de 19 tävlande länderna i finalen har varsin jurygrupp som består av fem personer (tre vuxna och två barn). Dessa lyssnar på låtarna och kommer fram till en gemensam ranking på plats 1 (vinnare) till 18 (sistaplats). Juryn får till skillnad från onlineröstarna inte rösta på sitt eget lands bidrag.

Respektive jury delar ut poäng till tio bidrag, och precis som i stora Eurovision får juryns vinnare 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Övriga bidrag får noll poäng. Juryernas gemensamma totalsumma är lika stor som onlineröstarnas, dvs. 1102 poäng.

 

Vem vinner?

Vinnaren är tävlingsbidraget med högst totalpoäng efter att juryerna och tittarna sagt sitt. Däremot är det inte säkert att vinnarlandet får agera värdland för en eventuell Junior Eurovision 2020. Detta avgörs i så fall av EBU i ett senare skede.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen