Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför Junior Eurovision 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JUNIOR EUROVISION 2019. Idag söndag 24:e november avgörs den 17:e upplagan av Junior Eurovision i Gliwice-Silesia i Polen. I denna artikel berättar vi mer om startfältet, tävlingsupplägget och tycker till om våra favoriter.

 

Fakta

 • Datum: 2019-11-24
 • Tid: 16:00 – ~18:30 CET
 • Plats: Arena Gliwice, Gliwice-Silesia (Polen)
 • Programledare: Ida Nowakowska, Aleksander Sikora & Roksana Węgiel
 • Röstningsprocess: Nationella jurygrupper & onlineröstning avgör tillsammans vinnaren.
 • TV-bolag/Stream: YouTube – Länk
 • ONLINERÖSTNING: Rösta på dina favoritbidrag via denna länk.
 • Länken är öppen till kl. 16.00 samt ca 15 min efter att alla bidrag har framförts.

 

Startfältet

Så här ser ordningen ut i finalen:

 

Här följer alla låtar i ett recap:

 

Röstningsregler

Resultatet kommer att avgöras till 50 procent av nationella jurygrupper och till 50 procent av onlineröstning.

Varje lands jury består av tre vuxna och två barn som alla röstar individuellt. Därefter slås jurygruppens resultat samman, där totala vinnaren får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Juryn kan rösta på alla bidrag utom sitt eget lands. Detta är alltså halva resultatet i sändningen.

Den andra halvan står onlineröstningen för. Den går ut på att vem som helst i världen kan gå in (via denna länk) och lägga mellan upp till 3-5 röster (en röst per låt) till tävlingsbidragen. Det går att rösta på alla 19 låtar utan någon som helst geografisk blockering.

Onlineröstningen är öppen i två omgångar: först fram till sändningen startar och därefter i ca 15 minuter efter att sista låten har framförts. Sedan omvandlas rösterna för respektive bidrag till procentuell poäng. Detta sker utifrån modellen hur många röster ett bidrag fått delat med totala antalet röster som inkommit som multipliceras med totalsumman 1102 poäng.

Det land som efter jurygrupperna och onlineröstningen har fått högst totalpoäng vinner 2019 års Junior Eurovision Song Contest. Dock är det inte självskrivet att vinnarlandet blir värdland för 2020 års eventuella Junior-upplaga.

 

Panelen tycker till!


 1. Irland: Anna Kearney – “Banshee”
 2. Serbien: Darija Vračević – “Podigni glas”
 3. Nederländerna: Matheu – “Dans met jou”
 4. Armenien: Karina Ignatian – “Colours of Your Dream”
 5. Frankrike: Carla – “Bim bam toi”
 6. Malta: Eliana Gomez Blanco – “We Are More”
 7. Ryssland: Tatyana & Denberel – “A Time for Us”
 8. Nordmakedonien: Mila Morskov – “Fire”
 9. Vitryssland: Liza Misnikova – “Pepelny (Ashen)“
 10. Polen: Viki Gabor – “Superhero”

Kommentar: Bortsett från min topp 4 så tycker jag att startfältet är tämligen svagt. Flera disneyballader och radiopoplåtar som låter som de blivit ratade från det stora Eurovision. Men jag kanske bara har blivit för gammal för den här sortens musik…

Jag har åtminstone en klar favorit nämligen Irlands bidrag Banshee, som visserligen är en ballad, men blandad med kelteisk musik. Jag tycker att det är en fantastiskt vacker låt och att iriska är ett vackert språk. Det är kul att Irland väljer att sjunga på iriska i Junior Eurovison, fastän de får sjunga helt på engelska om de skulle vilja. Sådana har bidrag borde Irland skicka till Eurovision! Tyvärr verkar låten få i princip noll uppmärksamhet i sociala medier så någon vinst lär det knappast bli, man kan ju åtminstone hoppas att de slipper sista platsen…

 


 1. Polen: Viki Gabor – “Superhero”
 2. Irland: Anna Kearney – “Banshee”
 3. Nederländerna: Matheu – “Dans met jou”
 4. Australien: Jordan Anthony – “We Will Rise”
 5. Serbien: Darija Vračević – “Podigni glas”
 6. Nordmakedonien: Mila Morskov – “Fire”
 7. Frankrike: Carla – “Bim bam toi”
 8. Kazakstan: Yerzhan Maksim – “Armanyńnan qalma“
 9. Ryssland: Tatyana & Denberel – “A Time for Us”
 10. Portugal: Joana Almeida – “Vem comigo (Come with Me)

Kommentar: Junior Eurovision Song Contest är inne på sin 17:e säsong och det är alltid ett kul event där fokus inte är enbart på själva tävlingsmomentet utan gemenskapen mellan nationaliteter och ungdomar emellan. I år tycker jag att det är hög klass på låtarna och jag ska se till att försöka följa sändningen live. Det finns många potentiella vinnare bland de 19 tävlande bidragen. Polen vann Junior ESC 2018 med en låt som föll mig i smaken och i år håller de alltså i värdskapet. Även det här året tycker jag man levererar ett starkt bidrag som tillhör mina främsta favoriter. Inget JESC-land har vunnit två år i rad. Irlands vackra ballad på iriska med den duktiga Anna går inte av för hackor eller Nederländernas charmtroll Matheu med sin uptempopoplåt. Ska Nederländerna göra “dubbeln” och vinna både ESC och JESC? Något sådant har inte inträffat tidigare. Australiens låt kunde lika gärna ha varit ett vinnarbidrag från den stora Eurovision-tävlingen. Jordan Anthony är en av tävlingens mest lovande unga artister som kan bli något stort framöver. Jag ser vinnarpotential bland bidragen från Kazakstan, Nordmakedonien eller Australien. Det ska bli spännande att se vem som koras som vinnare det här året.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen