Här är startfältet till Estlands Eesti Laul 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu är det äntligen officiellt vilka 24 bidrag som ska tävla i Estlands Eurovision-uttagning Eesti Laul 2020.

 

Vilka tävlar?

Det var den 13:e och 14:e november 2019 som nationella TV-bolaget ERR publicerade namnen på bidragen och artisterna som valts ut till 2020 års upplaga. Valet har skett efter en nationell antagning som hållits under hösten. Därefter har en jury granskat alla 178 inskickade bidrag och sedan valt ut de som ansetts vara bäst. Här nedan presenterar vi alla 24 tävlande i bokstavsordning efter artistnamn:


 • Anett x Fredi – ”Write About Me”
 • Egert Milder – ”Georgia (On My Mind)”
 • German & Violina – ”Heart Winder”
 • INGA – ”Right Time”
 • Inger – ”Only Dream”
 • Jaagup Tuisk – ”Beautiful Lie”
 • Janet – ”Hingelind”
 • Jennifer Cohen – ”Ping Pong”
 • Kruuv – ”Leelo”
 • Laura – ”Break Me”
 • Little Mess – ”Without a Reason”
 • Mariliis Jõgeva – ”Unistustes”
 • Merilin Mälk – ”Miljon sammu”
 • Rasmus Rändvee – ”Young”
 • Renate – ”Videomäng”
 • Revals – ”Kirjutan romaani”
 • SHIRA – ”Out in Space”
 • Stefan – ”By My Side”
 • Synne Valtri feat. Väliharf – ”Majakad”
 • Traffic – ”Üks kord veel”
 • Uku Suviste – ”What Love Is”
 • Uudo Sepp – ”I’m Sorry. I Messed Up”
 • Viinerid – ”Kapa Kohi-LA”
 • Ziggy Wild – ”Lean on Me”

 

Upplägget

De 24 utvalda bidragen kommer i ett senare skede delas in i två semifinaler, vilka avgörs den 13:e och 15:e februari. De bidrag som kvalar vidare kommer att tävla i den avgörande finalen som avgörs den 29:e februari 2020. Vid artistpresentationerna var dock inte uppdelningen officiell än, utan den släpps vid senare tillfälle.

 

Tidigare deltagare i startfältet

Många av de artister som valts ut har deltagit i tidigare års upplagor av Eesti Laul. Nedan listar vi namn och länkar till klipp från framträdanden:

 

Förutom dessa artister finns även en rad andra estniska artister med som synts till i andra sammanhang, t.ex. talangprogram eller annan form av artisteri. Men dessa artister gör nu debut i Eesti Laul-sammanhanget.

 

Välkända låtskrivare

Sedan vill vi även passa på att nämna att några icke-estniska låtskrivare finns med på upphovssidan för bidragen. Till en början har Estlands fjolårsrepresentant Victor Crone än en gång gått samman med Stig Rästa i Estlands uttagning. Denna gång tävlar inte Victor på scenen utan låten är gjord för gruppen Traffic. Ett annat känt namn är amerikanen Sharon Vaughn, som tidigare tävlat med bidrag i svenska Melodifestivalen, fått med ett bidrag tillsammans med Uku Suviste (som Uku Suviste själv framför). Sedan kan vi även nämna finska musikproducenten Jonas Olsson som är en av låtskrivarna till Merilin Mälks bidrag.

Avslutningsvis har ytterligare en tidigare estnisk Eurovision-representant fått med ett tävlingsbidrag. Det handlar om Tanja Mihhailova-Saar, som representerade Estland i Eurovision 2014, som är en av låtskrivarna till Little Mess’ bidrag.

 

Vilka artister ser du fram emot att få se i vinter i Estlands uttagning? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera