Georgien fortsätter med Idol som Eurovision-uttagning 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det georgiska TV-bolaget GPB har nu i augusti öppnat ansökan för den nästa säsongen av Georgiens motsvarighet till programmet Idol. Denna tävling användes som Georgiens uttagning till Eurovision 2019, och nu är det bekräftat att GPB även 2020 kommer att använda sig av Idol som officiell Eurovision-uttagning.

 

Olika metoder många år

Sedan Georgien gick med i Eurovision år 2007 har uttagningsmodellerna sett olika ut från år till år. Vissa år har det varit internval, andra år kombinerat internval med final, vissa år längre uttagningar och vissa år bara finaler. Kort och gott en salig blandning av allt möjligt. Ifjol (2019) valde det georgiska TV-bolaget GPB att välja artist och bidrag till Eurovision via landets version av musiktävlingen Idol. Nu väljer man alltså att fortsätta med samma uttagningsform även till år 2020.

Huruvida omfattningen blir av 2020 års georgiska Idol-uttagning är inte känt, utan det får vi återkomma om i ett senare skede. Artister som vill delta kan ansöka nu om att få gå på audition. Ansökning görs via detta formulär.

 

Så gick det för Georgien 2019

I Eurovision 2019 var det sångaren Oto Nemsadze som i en mindre final i georgiska Idol 2019 tog hem segern med bidraget “Sul tsin iare“ som framfördes helt och hållet på modersmålet georgiska. Inför Eurovision översattes dock bidragets titel till den engelska titeln ”Keep on going”, men hela låten framfördes fortfarande på georgiska.

När det väl begav sig i tävlingen lottades Georgien till att tävla i den första semifinalen. Oto gick ut som nummer 11 av 17, men blev inte en av de som kvalificerade sig till finalen. Ingen de röstande tittarna eller jurygrupperna hade Georgien på total topp 10 när bägge resultaten var fastställda, utan man blev totalt 13:e hos tittarna med 33 poäng och 14:e hos juryerna med 29 poäng, vilket i additionsläget gav Georgien trettonde plats med 62 poäng. Det kan tilläggas att Georgien hade behövt nästan dubbelt så mycket poäng för att kunna bli finalkvalificerad 2019.

Så här såg Otos liveframträdande ut i sin semifinal:

 


 

Kommentera