Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Sångerskan Inger Berggren har avlidit

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN INFORMERAR. Sångerskan Inger Berggren, som bl.a. representerade Sverige i Eurovision 1962, har avlidit vid en ålder av 85 år. Hon somnade in natten till den 19:e juli, men det var först den 29:e juli som Ingers anhöriga bekräftade händelsen.

 

Vem var Inger Berggren?

Inger Berggren föddes den 23 februari 1934 i Stockholm. Hon inledde sin sångkarriär i Thore Swaneruds orkester och gjorde skivdebut 1952, men det var först under 1960-talet som karriären tog fart då man bland annat kunde se Inger delta i den svenska Eurovisionuttagningen.

År 1960 var första gången Inger Berggren deltog i Melodifestivalen, då hon framförde melodierna (som de kallades då) “Underbar, så underbar” och “Alla andra får varann”. Det var förvisso den senare versionen som vann svenska finalen men då i Östen Warnerbrings version och även om det senare blev Siw Malmkvist som fick tävla i Eurovisionen. Inger skulle istället få revansch två år senare då hennes version av melodin “Sol och vår” vann – och Inger fick tävla i Eurovision som det året ägde rum i Luxemburg. Totalt mötte Sverige 15 andra länder i den finalen och det blev slutligen en sjundeplats för “Sol och vår”.

Lyssna gärna på Eurovisionbidraget i klippet ovanför.

 

Vad hände sen?

Efter Eurovision 1962 fick Inger Berggren en hit på Svensktoppen med låten “Elisabeth serenade” som låg på listan i 33 veckor. Ett år senare kom nästa hit, med en egen version av låten Twist till menuett” som också tävlade i Melodifestivalen (men inte med Inger som artist). Inger var även kompositör till Melodifestivalsbidraget Vem frågar vinden” som tävlade med Towa Carsson som artist i festivalen 1967.

På 1970-talet satsade Inger på en karriär som musiklärare och hon medverkade även i filmerna Anderssonskans Kalle i busform (1973) och Sömnen (1984). Detta till trots fortsatte hon med musiken om än vid sidan om annat.

Anhöriga till Inger Berggren bekräftar till Sveriges Televisions Kulturnyheterna att hon somnade in natten till den 19:e juli 2019. Inger Berggren blev 85 år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen