Nya röstningsregler i Melodifestivalen 2019

MELODIFESTIVALEN 2019. SVT har presenterat nya röstningsregler i Melodifestivalen 2019. Istället för att räkna röster kommer det att bli poäng som räknas från olika tittargrupper, och i finalen även från jurygrupper.

Mycket kommer annars att kännas igen från tidigare år, t.ex. att det är två röstningsomgångar i deltävlingarna och att poängen hålls hemlig tills dess att alla program är avklarade. Men vad är då nytt?

 

Poäng istället för röster samt olika tittargrupper

Den stora förändringen är att Melodifestivalappen och telefonröstningen nu bildar totalt 8 stycken tittargrupper baserat på ålder. Istället för att dela ut totala mängd inkomna telefon/SMS-/hjärtröster delar varje tittargrupp ut poäng enligt Eurovisionskalan till bidragen som tävlar. Vilka poängskalor som delas ut varierar dock i deltävlingarna, Andra chansen och finalen, främst beroende på hur många bidrag som tävlar. Bidragen med högst totalpoäng tar sig vidare i tävlingen/vinner i slutändan Melodifestivalen 2019.

 

Hur ser systemet ut?

Var och en av de totalt sju tittargrupperna via appen samt telefonröstningen (som blir en åttonde röstningsgrupp) delar ut lika mycket poäng och har därför lika stor makt att avgöra resultatet i alla program. I finalen delar tittargrupperna med ett jämnt antal internationella jurygrupper.

I appen kommer det att vara följande åldersuppdelningar: 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Telefonröstningen räknas som ingen ålder men blir sin egen kategori. SMS-röstningen tas bort helt.

För att kunna använda appen i år måste  du uppdatera den eller ladda ned den på nytt. Sedan måste du också uppge din ålder. Därefter är det bara att köra igång!

 

Upplägg för programmen

Deltävlingarna

Bidragen framförs och tv-tittarna röstar genom två omgångar, precis som det varit de senaste åren. Efter första omgången går fem bidrag vidare till en ny omgång (utan att några resultat nollställs) och därefter går de två bidragen med högst totalpoäng till finalen medan totaltrean och totalfyran går till Andra chansen.

I varje röstningsomgång delar röstningsgrupperna vardera ut 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 poäng till bidragen. Detta innebär att alla bidrag i deltävlingen kommer att få poäng. Inga poäng redovisas i direktsändningen utan resultatet förblir hemligt till dess att alla program har avgjorts.

 

Andra chansen

Varje röstningsgrupp delar ut 1 poäng i varje duell till sitt favoritbidrag. Eftersom det är 8 röstningsgrupper så kan det bli 4-4 i duellen, och i så fall är de totala röstningssiffrorna, dvs. vem av de två som fått flest röster, som avgör vem av duellanterna som ska gå till final.

 

Finalen

Antalet internationella jurygrupper minskar från 11 till 8 stycken, och detta för att väga upp mot de 8 röstningsgrupperna i appen och telefonröstningen. I finalen delar respektive internationell jurygrupp samt respektive tittargrupp ut poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Detta innebär att två bidrag per röstnings/jurygrupp blir utan poäng.

Nytt är också att procentandelen försvinner för tittarna, men i vanlig ordning kommer SVT att räkna upp totalsummorna för bidragen från lägsta till högsta poäng.

Bidraget med högst totalpoäng vinner Melodifestivalen 2019 och blir Sveriges representant i Eurovision 2019!

 

Annat som är nytt

Hjärtröstningen via appen

Hjärtat som syns i bild när bidragen framförs i direktsändningen kommer nu inte bli lika avslöjande kring resultatet, och detta för att det kommer att ”bulta” mindre.

Istället för att avslöja hur mycket eller lite röster som kommer in till appen kommer fokus att vara på vilka röstningsgrupper som för närvarande röstar. Hjärtat kommer därför att skifta i färger baserat på vilka av åldersgrupperna som är mest aktiva att rösta.

SVT har utlovat att man fortfarande kommer att ha upp till 5 röster per bidrag att avge via appen. Det gäller i alla program.

 

SMS-röstningen tas bort

Som tidigare nämnt har SMS-röstningen helt tagits bort. Anledningen till det är att engagemanget att rösta via SMS minskat såpass mycket genom tiderna. Däremot kommer det att fortsatt finnas två telefonnummer att ringa, ett billigt som bara avger en röst och ett lite dyrare som förutom själva rösten på bidraget även skänker en liten gåva (summa pengar) till Radiohjälpen.

 

Vad tycker du?

Vad tycker du om dessa förändringar som SVT gjort? Kommentera gärna här nedan!

 


 

Kommentera