Jonida Maliqi representerar Albanien i Eurovision 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Lördagen den 22 december 2018 avgjordes Albaniens uttagning Festivali i Këngës 57, där det efter en juryomröstning blev sångerskan Jonida Maliqi som tog hem segern med låten ”Ktheju tokës”. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Albanien i Eurovision Song Contest 2019.

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

 1. Jonida Maliqi – ”Ktheju tokës”, 228 poäng
 2. Lidia Lufi – ”Rrëfehem”, 219 poäng
 3. Eranda Libohova – ”100 pyetje”, 181 poäng
 4. Dilan Reka – ”Karma”, 169 poäng
 5. Soni Malaj – ”Më e fortë”, 166 poäng
 6. Klint Çollaku – ”Me jetë”, 163 poäng
 7. Elton Deda – ”Qetësisht”, 156 poäng
 8. Marko Strazimiri & Imbro – ”Leyla”, 142 poäng
 9. Bojken Lako – ”Jeto jetën”, 138 poäng
 10. Gjergj Leka – ”Një ditë tjetër”, 131 poäng
 11. Eliza Hoxha – ”Peng”, 127 poäng
 12. Alar Band – ”Dashuria nuk mjafto”, 124 poäng
 13. Orgesa Zaimi – ”Hije”, 121 poäng
 14. Artemisa Mithi & Febi Shkurti – ”Dua ta besoj”, 113 poäng

 

Tycker du att Albanien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Fakta om Albaniens uttagning

I årets Festivali i Këngës, som för övrigt var den 57:e i ordningen, valdes 22 artister ut att tävla. Till skillnad mot de senaste årens upplagor av FiK tävlade alla artister i bägge semifinalerna. I den första semifinalen framfördes låtarna till en liveorkester, och i den andra semifinalen till förinspelad musik. Därefter röstade jury fram de artister som de tyckt bäst om till final, och totalt valdes 14 av 22 ut till finalen. I finalen var det sedan åter upp till jury att bestämma vilken artist som ska få tävla för Albanien i Eurovision 2019.

Albanien är det första landet för säsong 2019 som är helt klar med sitt artist- och bidragsval, samt därefter också släppt sitt bidrag officiellt. Sedan tidigare är även Cypern klar med artist- och bidragsval, men deras bidrag släpps vid ett senare tillfälle. Även Armenien är i skrivande stund (22 december 2018) klar, dock endast med sitt artistval.

Under finalen uppstod tekniska missar för två av de tävlande (Eranda Libohova och Marko Strazimiri & Imbro). Bägge två fick ta om sina nummer igen, men ingen av dem vann.


 

Kommentera