Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2019: Namnen på personerna i Schweiz Expertjury är offentliggjord

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. År 2019 har Schweiz valt att gå helt och hållet för ett internval av såväl artist som bidrag. Till sin hjälp har man haft två jurygrupper som fått vara med och lyssna igenom, bedöma och rösta fram de mest lämpliga kandidaterna. Nu när all röstning är över har TV-bolaget SRG SSR valt att namnge personerna i den så kallade Expertjuryn.

 

Bakgrund

Efter flera dåliga slutresultat för Schweiz i Eurovision har SRG SSR valt att helt slopa konceptet med nationell final för att enbart satsa på internval. De två jurygrupperna som har fått vara med och rösta har dels bestått av en publikpanel om ca 100 personer som valts ut efter olika kriterier i samarbete med det tyska företaget Digame samt en jury med 21 internationella experter som alla arbetar med eller inom musikbranschen. Namnen på vilka som suttit med i expertjuryn har nu offentliggjorts:

 

 • Adrienn Zsédenyi, artist, låtskrivare, producent etc.
 • Alexey Gross, artist
 • Anders Øhrstrøm, artist, låtskrivare, producent etc.
 • Argyro Christodoulidou, låtskrivare
 • Danielle Spencer, artist och skådespelerska
 • Deivydas Zvonkus, låtskrivare och producent
 • Gordon Groothedde, låtskrivare och producent
 • Gore Melian, artist och låtskrivare
 • Grzegorz Urban, låtskrivare
 • Helga Möller, artist, representerade Island i Eurovision 1986
 • Henrik Johnsson, programledare och producent
 • Leonid Shyrin, låtskrivare
 • Maria Eva Lundin, musikproducent och låtskrivare
 • Mark De-Lisser, röstcoach
 • Ovidiu Jacobsen, låtskrivare och artist, representerade Rumänien i Eurovision 2010 & 2014
 • Rafailas Karpis, operasångare
 • Rennie Mirro, skådespelare
 • Ruth Lorenzo Pascual, artist och låtskrivare, representerade Spanien i Eurovision 2014
 • Sasha Saedi, Iran, artist
 • Tinkara Kovač, artist, representerade Slovenien i Eurovision 2014
 • Typh Barrow, artist och låtskrivare

 

Totalt sett är det medlemmar från 16 olika länder. Sverige representeras av hela fyra personer, vilket är flest i denna jury.

 

Vilka kriterier har Expertjuryn röstat efter?

Efter att Schweiz’ nationella antagning var avslutad den 1:a oktober (2018) fick den samlade juryn bidragen skickade till sig via e-post. Totalt hade då 420 låtar skickats in. Därefter fick var och en lyssna igenom låtarna och poängsätta dem. När allt var klart sammanställdes resultaten och var och en i juryn fick nu en ny lista baserat på röstningen i första omgången. Nu var ordern att även ge feedback för varje artistiskt framträdande. Därefter genomfördes en tredje juryomgång där jurymedlemmarna fick bedöma både låt, artist och akt som helhet.

Hur sedan jurygrupperna röstat i slutskedet är än så länge hemligt. SRF har gått ut med att en gemensam topp 5-lista har korats och att det är väldigt troligt att artist och bidrag inte kommer att presenteras förrän mot slutet av uttagningssäsongen, mest troligt i mars månad.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen