Polen vann Junior Eurovision 2018

JUNIOR EUROVISION 2018. Söndagen den 25:e november 2018 avgjordes finalen av den 16:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest. I finalen, som hade 20 tävlande, gick slutsegern till Polen och deras artist Roksana Węgiel och låten ”Anyone I Want to Be”.


Det blev alltså Polen som tog hem segern denna gång, vilket är den första segern för dem i tävlingens historia. Landet har till dags dato bara deltagit fem gånger, varav två gånger har man kommit sist (åren 2003 och 2004). Sistaplatserna ledde till att TV-bolaget TVP hoppade av men återkom år 2016 och har deltagit alla år därefter. Som bäst fram till nu hade man uppnått en åttondeplats.

 

Resultat i programmet

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Australien med 148 poäng före Malta med 138 poäng och Georgien på 105 poäng. I botten låg bland annat både Portugal och Wales på noll poäng. TV-tittarna hade å sin sida Polen som favorit följt av Frankrike och Kazakstan, och det var tack var detta som gjorde att Polen till sist tog hem segern (Polen hade sjundeplatsen efter juryrösterna, Frankrike sjätteplatsen och Kazakstan åttondeplatsen). Australien blev bara tittarnas nionde favorit och blev därför bara trea totalt sett. Inget land blev heller poänglöst tack vare att onlineröstarna gav poäng till alla länder, inklusive Portugal och Wales. Dock blev den sistnämnde allra sist i resultatet eftersom att de fick den näst lägsta tittarsumman.

 

Om finalen

Finalen avgjordes i Minsk Arena i Vitrysslands huvudstad Minsk med rekordmånga tävlande, däribland debut av både Kazakstan och Wales. Detta var andra gången som Vitryssland stod värd för tävlingen (senast 2010) och de fick värdskapet tilldelat sig månader innan fjolårets tävling ens hade ett resultat. Någon sådan info för 2019 års tävling har inte dykt upp och därför är det oklart vem som får ta hand om arrangemanget 2019.

 

Totaltabell

Så här blev slutresultatet efter både jurygruppernas och tv-tittarnas adderade poäng (länkarna går till liveframträdandena):

 

 1. Poland: Roksana Węgiel – Anyone I Want to Be(215p)
 2. Frankrike: Angélina – Jamais Sans Toi(203p)
 3. Australien: Jael – Champion(201p)
 4. Ukraina: Darina Krasnovetska – Say Love (182p)
 5. Malta: Ela – Marchin’On (181p)
 6. Kazakstan: Daneliya Tuleshova – Ózińe sen (171p)
 7. Italien: Melissa & Marco –What Is Love (151p)
 8. Georgien: Tamar Edilashvili  – Your Voice (144p)
 9. Armenien: L.E.V.O.N –L.E.V.O.N (125p)
 10. Ryssland: Anna Filipchuk – Unbreakable (122p)
 11. Vitryssland: Daniel Yastremski – Time (114p)
 12. Makedonien: Marija Spasovska – Doma (99p)
 13. Nederländerna: Max & Anne – Samen (91p)
 14. Israel: Noam Dadon – Children Like These (81p)
 15. Irland: Taylor Hynes – IOU (48p)
 16. Azerbajdzjan: Fidan Huseynova – I Wanna Be Like You(47p)
 17. Albanien: Efi Gjika – Barbie (44p)
 18. Portugal: Rita Laranjeira – Gosto de Tudo (Já Não Gosto de Nada) (42p)
 19. Serbien: Bojana Radovanović – Svet (30p)
 20. Wales: Manw – Perta(29p)

 

Så här såg vinnarens framträdande ut i finalen:

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan!

 


 

Kommentera