Förändringar i Estlands Eesti Laul 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Estlands nationella TV-bolag ERR har nu i september bekräftat sitt fortsatta intresse att delta i Eurovision Song Contest och att det blir en fortsättning för den populära uttagningen Eesti Laul. Till säsong 2019 kommer dock en del nya regler in i leken, bland annat en där startfältet utökas med fyra bidrag.

Det är Estlands nya delegationschef Tomi Rahula som under sommaren suttit och planerat hur Eesti Laul kan utvecklas som program. Rahula ersatte den tidigare delegationschefen Mart Normet, som valde att avsluta sin tjänst efter 10 år som delegationschef.

Som ny chef för den estniska tävlingen har Tomi Rahula sett över hur Eesti Laul fungerar och han har valt att behålla formen för uttagningen, dvs. två semifinaler och en final. Det är också sagt (enligt regelverket) att semifinalerna ska hållas den 26:e januari och 2:a februari 2019, med final den 16:e februari 2019. Samtliga program hålls således på lördagar.

 

Nyheter i Eesti Laul 2019

Startfältet utökas – och lämnar Tallinn under semifinalerna

Den stora nyheten för Eesti Laul 2019 är att startfältet utökas från 20 till 24 bidrag. Detta gör att respektive semifinal kommer att innehålla 12 låtar istället för tio. Enligt det regelverk som publicerats kommer 6 bidrag från respektive semifinal att kvalificera sig till finalen, där vinnaren sedan koras. I vanlig ordning kommer jury och tv-tittarna få delad makt i avgörandet.

En annan nyhet är att semifinalerna kommer att sändas från andra orter än Tallinn nästa år. Finalen kommer dock i vanlig ordning att hållas i Tallinn, även om det i skrivande stund är oklart om ERR kommer att hyra in sig i Saku Suurhall som man gjort i de senaste årens finaler.

 

Antagning med deltagaravgifter

Ytterligare en förändring är att låtskrivare som vill skicka in bidrag till tävlingen nu måste betala en avgift per bidrag. Anledningen, enligt Tomi Rahula, sägs vara att låtskrivarna ska ta tävlingen på största seriositet vilket görs om man måste betala för något. Deltagaravgiften är på 25 euro per bidrag om låten framförs på estniska eller andra officiella språk i Estland och 50 euro per bidrag om låten framförs på något övrigt språk (t.ex. engelska).

 

Antagningsprocessen (och därefter)

– Mellan den 1:a oktober och 6:e november 2018 kommer intresserade låtskrivare kunna skicka in bidrag via Eesti Lauls hemsida. Därefter kommer en urvalsjury lyssna igenom bidragen och välja ut 24 låtar till tävlingen. Under hela uttagningsprocessen kommer juryn inte känna till vem som gjort låtarna eller vem som sjunger på demos.

– Någon gång i början/mitten av november i år (2018) kommer ERR preliminärt lämna besked vilka 24 bidrag som gått vidare i tävlingen. Om det blir ett offentligt uttalande vid den tidpunkten är inte sagt, men i vilket fall som helst kommer inga låtar att publiceras förrän senare.

– ERR kommer därefter att dela upp de 24 tävlande i de två semifinalerna med 12 tävlande per semifinal.

– I både semifinalerna och finalen kommer det att vara jury- och tittarröstning som resultat.

– Vinnaren i finalen representerar Estland i Eurovision Song Contest 2019.

 

Har du frågor eller funderingar kan du alltid skicka ett mail till ERR på eestilaul@err.ee

 

Estland i Eurovision 2018

I Eurovision 2018 var det operasångerskan Elina Nechayeva som tävlade för Estland med operanumret ”La forza”. Låten kvalade sig vidare till finalen där den slutligen hamnade på en åttondeplats. Detta var Estlands bästa placering sedan duon Elina Born & Stig Rästa kom på sjunde plats i finalen i Wien 2015 med låten Goodbye to Yesterday, samt första gången på tre år som Estland lyckades kvala sig vidare till final.

Så här såg Elinas liveframträdande ut i finalen i Lissabon:

 


 

Kommentera