Kazakstan och Wales debuterar i Junior Eurovision 2018

JUNIOR EUROVISION 2018. EBU har nu meddelat vilka totalt 20 länder som kommer att delta i årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest som hålls i Vitrysslands huvudstad Minsk i november. Bland deltagarländerna finns bland andra debuterande Kazakstan och Wales samt Azerbajdzjan, Frankrike och Israel som återvänder till tävlingen.

 

Rekordmånga länder deltar

Det är alltså hela 20 länder som deltar i årets upplaga av Junior Eurovision, vilket är ett nytt deltagarrekord. Alla länder som deltog 2017, utom Cypern, är med igen och dessutom kommer Azerbajdzjan, Frankrike och Israel tillbaka. Australien är för fjärde året i rad med i startfältet. Den 2:a augusti 2018 bekräftade EBU att Ukraina ställer upp i årets startfält efter att tidigare ha stått som ej deltagare.

Som tidigare nämnt blir det även två debutantländer i leken: Kazakstan och Wales. Notera gärna att Kazakstans TV-bolag Khabar, som kommer att stå bakom Kazakstans representant i tävlingen, inte är fullvärdig medlem i EBU utan endast en så kallad associerad medlem. Det är oklart om Khabar tävlar på samma villkor som t.ex. Australien gör i och med detta. Någon som är medlem i EBU är det walesiska TV-bolaget S4C, eftersom att de ingår i Storbritanniens EBU-medlemskap.

 

…men Sverige avstår ytterligare ett år

SVT har valt att inte göra någon comeback för Sveriges del i 2018 års Junior Eurovision Song Contest. Sverige deltog senast i 2014 års tävling då Julia Kedhammars ”Du är inte ensam” kom på 13:e plats. Därefter valde SVT att hoppa av tävlingen och har heller inte sänt den någon gång efter det. SVT bekräftade sitt icke-deltagande till sajten Eurovoix.com redan i mitten av maj.

 

Hela deltagarlistan

Dessa länder deltar i 2018 års tävling:

 

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Frankrike
 • Georgien
 • Irland
 • Israel
 • Italien
 • Kazakstan
 • Makedonien
 • Malta
 • Nederländerna
 • Polen
 • Portugal
 • Ryssland
 • Serbien
 • Ukraina
 • Vitryssland (värdland)
 • Wales

 

Om Junior Eurovision 2018

Junior Eurovision Song Contest 2018 är den 16:e Junior-tävlingen i ordningen sedan starten år 2003. Årets tävling kommer att avgöras i Vitrysslands huvudstad Minsk söndagen den 25:e november. Tävlingens slogan är #LightUp.

År 2017 var det Rysslands Polina Bogusevich som vann tävlingen, men ändå är det Vitryssland som står för arrangemanget 2018. Anledningen är att EBU valde att bestämma värdland före 2017 års tävling var avgjord och detta för att värdlandet 2018 skulle få mer tid att förbereda sig på. I Junior Eurovision Song Contest ingår inte automatiskt värdskap året därpå vid seger utan det bestäms antingen före eller efter tävlingen är avgjord vem som får ta hand om det nästa gång.

 


 

Kommentera