Israel vann Eurovision 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Netta från Israel vann Eurovision 2018. Foto Thomas Hanses/EBU.

EUROVISION 2018. Finalen av Eurovision Song Contest 2018 är över, och efter att juryerna och tittarna sagt sitt stod till sist förhandsfavoriten Netta från Israel med låten “Toy” som vinnare. Vi skribenter här på ESC-Panelen säger stort grattis till årets segrare.

 

Totaltabell

Så här ser totaltabellen ut:

 

 1. Israel: 529 p
 2. Cypern: 436 p
 3. Österrike: 342 p
 4. Tyskland: 340 p
 5. Italien: 308 p
 6. Tjeckien: 281 p
 7. Sverige: 274 p
 8. Estland: 245 p
 9. Danmark: 226 p
 10. Moldavien: 209 p
 11. Albanien: 184 p
 12. Litauen: 181 p
 13. Frankrike: 173 p
 14. Bulgarien: 166 p
 15. Norge: 144 p
 16. Irland: 136 p
 17. Ukraina: 130 p
 18. Nederländerna: 121 p
 19. Serbien: 113 p
 20. Australien: 99 p
 21. Ungern: 93 p
 22. Slovenien: 64 p
 23. Spanien: 61 p
 24. Storbritannien: 48 p
 25. Finland: 46 p
 26. Portugal: 39 p

 

Liveklippen finns att se här.

 

Mindre analys

I år deltog 43 länder i Eurovision Song Contest, ett rekord sedan Belgrad 2008 och Düsseldorf 2011. 37 av dessa länder kvalade genom två semifinaler där 20 av dem tog sig till final. I finalen var sedan tidigare “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Portugal direktkvalificerade. Det var tv-tittarna och nationella jurygrupper i varje land som röstade fram vilket land som skulle vinna.

Efter att alla 26 finalbidrag hade framförts presenterades jurygruppernas poäng. När deras poäng var utdelade ledde Österrike, följt av Sverige och Israel. Men TV-tittarna tyckte helt annorlunda, de satte bl.a. Sverige bland de sista länderna och Österrike hamnade inte heller speciellt högt de heller. Tittarna hade Israel som etta och Cypern som tvåa, och då kunde de båda gå om Österrike där Israel tog det största klivet uppåt och vann. Cypern fick andraplatsen och Österrike tredjeplatsen. Sverige blev sjua trots det dåliga resultatet från tittarna. Värdlandet Portugal hamnade däremot på 26:e och sista plats (något som även Österrike fick känna på som hemmanation 2015).

Netta var förhandsfavorit redan från i mars när hennes låt släpptes officiellt. Men under Eurovisionveckorna gick Cypern om men allt höll och Israel vann till slut. Det är deras fjärde seger i tävlingen. Vi säger grattis till Netta och säger grattis till att Israel nu en fjärde gång kommer att få stå värd för Eurovision Song Contest.

Notering: Under Storbritanniens liveframträdande sprang en man upp på scenen (på liknande sätt som Jimmy Jump gjorde för Spanien 2010) och störde framträdandet ett par sekunder. Ett stort antal vakter tog om hand mannen och drog ut honom från scenen och SuRie kunde fortsätta sitt framträdande. Efteråt fick SuRie och den brittiska delegationen frågan från EBU om SuRie ville ta om sitt nummer efter att sista låten var framförd, men SuRie valde att tacka nej till det erbjudandet.

 

 
Kommentera gärna om du tycker det var rätt eller fel vinnare som vann!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen