Inför Andra chansen: Panelens val av finalister (Melodifestivalen 2018)

Foto & montage: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2018. Inför Andra chansen kommer vi att redovisa vilka bidrag som vi önskar tar sig till finalen!!

 

Nedan följer först presentationer av de tävlande i respektive duell, och därefter följer ett val om vilket bidrag som var och en av oss inför programmet vill se som vinnare. OBS! Dessa åsikter bygger helt och hållet på uppträdandena i deltävlingarna inför programmet.

 

Startnr 1: Den polska storstjärnan Margaret föddes 30 juni 1991 i Stargard Szczeciński, Polen. På hemmaplan är hon en välkänd sångerska och så även internationellt sedan hon deltog i den polska Eurovisionuttagningen 2016 med låten Cool Me Down som var nära att få åka till Eurovisionen i Stockholm. Musikkarriären startade för Margaret år 2009 då hon vann en musiktävling i Polen, som senare ledde till att hon fick en roll i en musikal och sedan blev singer-songwriter.

Startnr 2: Rapparen Ramon Monserrat som går under artistnamnet Moncho är med och tävlar för första gången. Moncho har tidigare varit med i en grupp från Uppsala vid namn Löst Folk, men kommer att tävla som solo artist. Hans bidrag “Cuba Libre” har han skrivit själv tillsammans med b.la. Jimmy Jansson som tävlade år 2005 och 2007, samt Axel Schylström som tog sig vidare till Andra chansen förra året med låten “När ingen ser”.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Margaret – ”In my cabana”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Haris
 • Lukas
 • Robban

Moncho – ”Cuba Libre”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Hollac16
 • Markus

 

 

Startnr 1: Renaida Braun föddes i Tanzania år 1997, men är uppvuxen i Norrköping. Hon deltog i TV4s Idol år 2016 där hon kom på sjätte plats. Hon har under hösten medverkat i musikalen Aladdin. Bidraget beskrivs som en kärlekslåt, eller mer en situation där många lätt kan känna igen sig. Låten är inte negativ, men inte heller superpositiv. Renaida beskriver låten som en blandning.

Startnr 2: Olivia Eliasson, 21 år, är Alingsåstjejen som vid endast 17 års ålder slog igenom som coversångerska på YouTube. Bland annat publicerade hon covers av Anton Ewalds två Melodifestivallåtar Begging och Natural“, klipp som fick snabbt många visningar. En av de som just såg klippet var Anton Ewald som tipsade sitt management om henne. Detta ledde senare till att Olivia fick kontakt med Anton och att de spelade in en video ihop. Hon blev också signad av ett skivbolag och artistkarriären var således igång. Nu fyra år senare är hon bosatt i Stockholm och skapar ny musik. I år är hon med i Melodifestivalen med en låt av just Anton Ewald.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Renaida – ”All The Feels”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Hollac16
 • Lukas
 • Markus
 • Robban

Olivia Eliasson – ”Never Learn”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Haris

 

 

Startnr 1: Ifjol (läst 2017) gjorde gruppen FO&O debut i Melodifestivalen. Gruppen som då bestod av trion Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg, hade dock synts till en hel del innan eftersom de hade bildats redan år 2013 och haft en rad hits. I Melodifestivalen tävlade de med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final (via Andra chansen) där de slutade på elfte plats. Under 2017 valde trion att gå skilda vägar och de tre killarna i gruppen är numera soloartister. Nu har Felix Sandman, 19 år, kommit tillbaka till Melodifestivalen där han tävlar med balladen “Every Single Day”, som enligt intervjuer handlar om ett kärleksuppbrott.

Startnr 2: Mimi Werner, född 17 december 1990 i Borås, är countryartist som nu återvänder till Melodifestivalen. Hon deltog senast i den första deltävlingen 2016 med låtenAin’t No Good som åkte ut på målsnöret i deltävlingen. Men innan hon deltog i Melodifestivalen hade hon året innan fått sitt första skivkontrakt och åkte till Nashville i USA för att arbeta fram ett första album. Efter Melodifestivalen har Mimi Werner synts till i bland annat Rock n Roll on Tour och i TV-program som Dobidoo på SVT. Strax före julen 2017 släppte hon jul-EP:n “Home By Christmas”.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Felix Sandman – ”Every Single Day”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Haris
 • Hollac16
 • Lukas
 • Robban

Mimi Werner – ”Songburning”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Markus

 

 

Startnr 1: 29-åriga Sigrid Bernson gjorde sin debut i tävlingen med låten ”Patrick Swayze”. Sigrid har tidigare medverkat i TV4’s Let’s Dance flera gånger, år 2012 vann hon tillsammans med fotbollsspelaren Anton Hysén. Bidraget är inte helt oväntat en hyllning till Patrick Swayze. Låten lever sitt egna liv och var egentligen inte ens tänkt att tävla i Melodifestivalen först.

Startnr 2: 42-åriga Mendez deltog i Melodifestivalen redan år 2002 med succélåten “Adrenaline” som slutade på en respektabel andra plats i finalen. Redan år 2003 kom han tillbaka till tävlingen med låten “Carnaval” som dessvärre fick nöja sig med en femte plats i Andra chansen, som på den här tiden bar namnet ”Tittarnas val”. Efter 15 år är han nu tillbaka med låten “Everyday”.

 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Lukas

Méndez – ”Everyday”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Haris
 • Hollac16
 • Markus
 • Robban

 

 

Panelens topplistor


 1. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 2. Mendez – ”Everyday”
 3. Margaret – ”In My Cabana”
 4. Mimi Werner – ”Songburning”
 5. Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”
 6. Renaida Braun – ”All the Feels”
 7. Olivia Eliasson – ”Never Learn”
 8. Moncho – ”Cuba Libre”

Kommentar: Jag skrattade lite när jag såg hur man hade parat ihop bidragen inför duellerna – här slås man av hur dålig variation det är på låtarna i årets mello! Vi har tre caribean/latino-låtar, tre moderna poplåtar sjungna av kvinnor, och enbart två relativt unika låtar – en ballad och en mer country-inspirerad. För mig är Felix och Mendez de enda helt givna finalisterna – men jag vill gärna se Margaret till final också. I sådana fall skulle hon bli den första icke-svenska artisten i final på flera decennier. Jag tror den senaste gången var Nick Borgen 1993 (var då norsk medborgare). Men i övrigt är detta en tämligen hopplös tävling, som återigen cementerar årets mello som den sämsta sedan 2005.

 1. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 2. Mendez – ”Everyday”
 3. Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”
 4. Margaret – ”In My Cabana”
 5. Mimi Werner – ”Songburning”
 6. Moncho – ”Cuba Libre”
 7. Olivia Eliasson – ”Never Learn”
 8. Renaida Braun – ”All the Feels”

Kommentar: Förutom Felix och Mendez tycker jag Andra Chansen är rätt ointressant. Felix har en låt i klass för sig och Mendez är bara en härlig person som man inte kan ogilla. Låten är dessutom rätt trevlig. Jag måste erkänna att Sigrids låt fått mig på lite bättre humör på sistone, men inte så jag vill se den slå Mendez. Allt annat är rätt tråkigt eller rent ut sagt dåligt, och ni kan läsa det i våra veckoomdömen, så jag behöver inte repetera mig. Värst på den listan är Renaida med en låt som får mig att vilja dra en borrmaskin i öronen. Tror det hade varit mer njutning än att lyssna på hennes låt.

 1. Renaida Braun – ”All the Feels”
 2. Mendez – ”Everyday”
 3. Moncho – ”Cuba Libre”
 4. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 5. Mimi Werner – ”Songburning”
 6. Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”
 7. Margaret – ”In My Cabana”
 8. Olivia Eliasson – ”Never Learn”

Kommentar: Till viss del är det svårbedömt i Andra chansen med tanke på årets kvalité inte är speciellt hög. Men av de som tävlar här hoppas jag absolut att Monchos ”Cuba Libre”, Renaidas ”All The Feels”, Felix Sandmans ”Every Single Day” och Méndez’ ”Everyday” går till final. Det skulle i alla fall göra min dag glad.

 1. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 2. Margaret – ”In My Cabana”
 3. Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”
 4. Mimi Werner – ”Songburning”
 5. Mendez – ”Everyday”
 6. Renaida Braun – ”All the Feels”
 7. Olivia Eliasson – ”Never Learn”
 8. Moncho – ”Cuba Libre”

Kommentar: Tänkte göra lite annorlunda med att kommentera duell för duell.

Duell 1: Två sommarplågslåtar står alltså mot varandra, och där håller jag givetvis på Margaret. Även om atmosfären är likadan på låtarna är det helt enkelt det själva låtbygget som avgör här. Margarets låt känns mer behaglig i sitt lite lugnare tempo medan Monchos låt bara gjorde mig stressad.

Duell 2: Här blir det knepigt eftersom båda låtar fick noll poäng från mig! Å ena sidan är det jobbigt för en av de kommer garanterat gå vidare, å andra sidan är det bra för att det blir på bekostnad av den andre. Däremot väljer jag nog ändå Renaida här, mest av hänsyn för att återigen, jag intervjuade henne tidigare, och fick lite skuldkänslor för att ha nollat hennes låt.

Duell 3: Solklart Felix Sandman. Här är det verkligen klasskillnad, mellan en låt som kommer greppa tag i en om man är i rätt sinnesstämning, mot en annan ganska anonym låt som inte fäster. Skulle bli mycket förvånad om inte han klarar biffen.

Duell 4: Tillbaks till en duell med överdrivna poplåtar. Den här är förmodligen den mest svårbedömda utav de fyra. Ingen utav de här låtarna var direkt tilltalande för mig, och jag ser ingen klar vinnare. Mitt hjärta säger nog Sigrid Bernsson, även om mitt tidigare betyg för henne blev en tvåa vilket inte är särskilt skojigt. Hjärnan säger dock Mendez. Fast vi får se helt enkelt.

 1. Mendez – ”Everyday”
 2. Renaida – ”All the feels”
 3. Moncho – ”Cuba libre”
 4. Mimi Werner – ”Songburning”
 5. Sigrid Bernsson – ”Patrick Swayze”
 6. Olivia Eliasson – ”Never learn”
 7. Felix Sandman – ”Every single day”
 8. Margaret – ”In my cabana”

Kommentar: Årets andra chans är ju knappast en rolig historia. Alla mina favoriter har antingen åkt ut eller kvalificerat sig till finalen. Den enda låten som är min topp 10 är Mendez ”Everyday”. Här finns även de två bidragen som jag älskar minst i hela melodifestivalen 2018. Margarets ”In my cabana” vars text är så usel att jag inte är är säker på om jag någonsin vill höra talas om låten igen. Felix Sandmans ”Every single day” som inte gör något annat än att provocera mig… Det värsta är att båda bidragen antaligen kommer att gå vidare till final (suck).

Resten av startfältet är bara mellanmjölk. Jag ber till högre makter att både Margaret och Sandman åker ut med huvudet före. Men jag får antagligen bara nöja mig med att min favorit Mendez går vidare och eventuellt vinner hela finalen.

 1. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 2. Mendez – ”Everyday”
 3. Margaret – ”In My Cabana”
 4. Mimi Werner – ”Songburning”
 5. Moncho – ”Cuba Libre”
 6. Renaida Braun – ”All the Feels”
 7. Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”
 8. Olivia Eliasson – ”Never Learn”

Kommentar: Låtarna som tar sig vidare från Andra Chansen når sällan toppen i finalen. Endast en vinnare har korats via Andra Chansen genom tiderna och det var Robin Stjernberg som gjorde det senast år 2013. Det behövs lite fler ballader i årets final om inte John Lundvik ska vara ensam på tronen & att tävla med en renodlad ballad. Därför behöver Felix Sandman ta sig vidare till finalen, men inte bara för att det är en ballad utanför att han har en av de bästa låtarna i årets tävling. Vidare vill jag se Mendez och Margaret vidare med sina sommarpartylåtar, resten bryr jag mig inte så mycket om.

 


 

Kommentera