Julnytt 2017: vecka 49

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu byter vi säsong från höst till jul!

Som synes har vi gjort en liten förändring på hemsidan, med vårt jultema. I år går temat i rött och förutom att vi har igång vår julkalender Välkommen till Portugal just nu så byter vi också säsong gällande veckonyheterna. Från och med nu blir det Julnytt istället för Höstnytt. Några andra överraskningar kommer också dyka upp under denna månad.

/ESC-Panelens skribenter

 

Nu är det dags att rösta i ESC Radios Topp 250-lista!

Kära läsare, vi börjar närma oss slutet på 2017 och i och med det är det dags för den årliga topplistan hos ESC Radio där fansen röstar fram sina guldkorn från tidigare Eurovisioner. Det är hemsidorna songfestival.be och 12points.tv som står bakom omröstningen.

Vill du delta är det enkelt: klicka på denna länk och välj ut 10 av dina favoritlåtar från Eurovisionen. Du kan välja bland samtliga bidrag som någonsin tävlat i Eurovisionen, så du behöver inte bara välja låtar från den moderna tiden. Bidragen du väljer ut får också poäng enligt Eurovisionskalan: 12 poäng till din favorit, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När omröstningen är avslutad sammanställs poängen och de 250 låtar som fått högst poäng hamnar på listan.

Resultatet av listan kommer att offentliggöras på nyårsafton!

OBS! Omröstningen är enbart öppen till och med den 10:e december!

Hur det kommer se ut 2017 får vi alltså se på årets sista dag!

 

 

Nationella-info

Ungern planerar att presentera sina tävlande denna vecka

Det ungerska TV-bolaget MTVA planerar att presentera sina tävlande till uttagningen A Dal 2018 denna vecka. Likt Melodifestivalen hålls en presskonferens där de totalt 30 artisterna presenteras. I år inkom mer än 350 bidrag till uttagningen, vilket gör att intresset att delta är högt. Men som sagt kan endast 30 av dessa komma med i tävlingen…

A Dal 2018 kommer att bestå av tre heats, två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas på lördagar mellan den 20:e januari och 24:e februari 2018. Från början tävlar 30 artister uppdelade om 10 per program där jury och tittarna gemensamt röstar vidare tävlande till semifinaler. Från dessa två semifinaler röstas sedan ett antal tävlande vidare till en final där vinnaren slutligen koras.

Mer exakta regler kommer förhoppningsvis på den presskonferens som planeras att äga rum denna vecka.

 

Vitryssland öppnar sin antagning för en nationell uttagning

Sedan tidigare har det vitryska TV-bolaget BTRC meddelat att man återigen kommer att hålla någon slags uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. I förra veckan öppnades antagningen där man även välkomnar icke-vitryska låtskrivare (både textförfattare och kompositörer) att skicka in bidrag. Denna hålls öppen till och med 26:e december. Så det är snabba puckar om ni vill få försöka få med bidrag i den uttagningen. Regler och information om hur ni skickar in bidrag finns att läsa här.

Efter att antagningen har stängts kommer en tvåstegsfas inledas för att utse de tävlande. Ett antal (kan bli alla, fler eller färre) av de artister som uppfyllt kraven vid sin ansökan kommer att bli kallade till en audition där de får framföra bidrag framför en jury. Denna jury ska sedan utse ett antal tävlande som får tävla i uttagningen. Exakt hur många som tas ut är oklart, men enligt regelverket kan inte fler än 15 tävlande väljas ut.

Det är också oklart när finalen äger rum. Enligt BTRC kommer den åtminstone inte hållas senare än 1:a mars 2018. Finalen avgörs genom lika delar tittar- och juryröstning, men om det skulle bli lika mellan två bidrag i toppen är det juryns val som får åka och tävla i Lissabon.

 

Moldavien behåller sin semi före finalen – uttagning i februari

Moldaviens nationella TV-bolag TRM kommer även till 2018-säsongen fortsätta med semifinalupplägg för att utse artist och bidrag. Precis som ifjol har man valt att enbart ha en semifinal inför finalen. Likt Vitryssland ovan kommer även Moldavien utse sina tävlande genom en tvåstegsfas efter en antagning (som pågår fram till 15:e januari 2018), där ett antal utvalda artister som uppfyllt kraven för antagningen kommer att få genomgå en audition innan juryn slutligen väljer ut de tävlande. De som får tävla kommer först att få genomgå en semifinal den 22:a februari där ett idag okänt antal tävlande sedan tar sig vidare till finalen den 24:e februari.

I tvåstegsfasen är det enbart jury som bestämmer vilka som ska tävla, men i semin och finalen har tittarna och juryn lika stor makt.

Vill du skicka in bidrag till Moldavien så ska du läsa mer här.

 

Över tusen ansökningar till San Marinos första nationella uttagning

I förra veckan stängdes antagningen till San Marinos första nationella uttagning och intresset var riktigt stort med över 1000 ansökningar världen över. Nu när antagningen är avslutad påbörjas nästa steg i tävlingen med röstning. Nu är det nämligen upp till oss lyssnare och programmets jury att rösta fram vilka som ska få tävla.

Det är fortfarande något oklart exakt hur många tävlande som kommer att utses. Enligt uppgifter från ESCToday.com kommer ett antal platser i tävlingen gå till s.k. wildcards där bl.a. fansklubbar och lyssnare kommer få rösta fram sådana. ESCToday.com skriver även att en plats i startfältet kommer att ges till en artist med sanmarinskt ursprung, medan övriga platser utses av juryn.

Uttagningen kommer att pågå under januari och februari 2018. Vinnaren kommer att tävla för San Marino i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

 

Jamala fortsätter som jurymedlem i Ukrainas uttagning

Ukraina fortsätter som tidigare nämnt med upplägget två semifinaler och en final, vilka sänds under februari månad. I programmet kommer även en jury finnas med, precis som det var ifjol, och precis som då kommer en av jurymedlemmarna vara Eurovisionvinnaren 2016 – Jamala. Detta har bekräftats av TV-bolaget UA:PBC. Övriga jurymedlemmar är dock inte namngivna.

 

ESC 2018-nyheter

Fick du ingen biljett till Eurovisionfinalen? Nu får du ny chans den 20:e december!

I torsdags den 30:e november släpptes de första biljetterna till Eurovision Song Contest 2018. Som vanligt var det hårt tryck på dessa biljetter vilka sålde slut nästan direkt. Dock var det inte alla biljetter som släpptes, utan biljettsläpp kommer att ske i omgångar under vintern och eventuellt även våren. Men för alla som nu försökte få biljett till finalen den 12:e maj kan vara lugna.

För redan nu den 20:e december kommer en ny chans på biljett via den officiella biljettpartnern Blueticket.pt. Priserna varierar från från ca 35 till 299 euro beroende på var man vill få plats. Ju längre fram du vill sitta eller få stå desto mer får du betala.

OBS! Biljetter till semifinalernas genrep och direktsändningar kommer troligen att släppas först efter semifinallottningen i januari. Biljetter till finalens genrep kommer också troligen släppas vid senare tillfälle.

Eurovision Song Contest 2018 avgörs i Altice Arena i Lissabon den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018.

 

Lissabon stad investerar i Eurovisionen

För att få ekonomin att gå ihop för Eurovisionen 2018 har Lissabon stad och Lissabons turistråd gått ihop för att finansiera tillsammans med Turism i Portugal, TV-bolaget RTP och en rad sponsorer. Staden kommer bl.a. stå för de events som äger rum under maj, utöver Eurovisionssändningarna. Uppgifter kommer rörande att ca 5 miljoner euro avsatta för turismpengar kommer investeras av staden i projektet, vilket är drygt en tredjedel av hela intäkterna av ett helårs turistnäring. Lissabon satsar således på ett stort event nu när det är första gången som Portugal får arrangera en Eurovision Song Contest. De har ju som sagt fått vänta nästan 48 år på att få genomföra det…

 


 

Kommentera