Höstnytt 2017: vecka 44

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu släpps biljetterna till Melodifestivalen 2018!

Denna tisdag (läs: 31:a oktober) släpps samtliga biljetter till Melodifestivalen 2018. Vill du se någon eller några av sändningarna och/eller genrepen på plats i arenorna så är det läge att boka din biljett då. Dock brukar det som oftast finnas biljetter kvar länge, men vill du ha bästa plats så är det klokt att vara ute i god tid.

Nytt för i år är att det kommer att gå att köpa s.k. VIP-biljetter till lördagseftermiddagarnas genrep och direktsändningarna. Vilka dessa platser är presenteras vid biljettstarten.

Varje stopp som Melodifestivalen 2018 kommer att göra i respektive stad innefattar 3 stycken ”sändningar”. De två första är bara genrep, ett på fredagskvällen och ett på lördagseftermiddagen. Först på lördagskvällen sker direktsändningarna. Biljetter köps enklast via Ticketmaster. Att köpa biljetter via andrahandsförsäljning är inte att rekommendera p.g.a. risken att få falska biljetter och/eller bli drabbad av ockerpriser.

Mer info om Melodifestivalsbiljetter dyker upp här på hemsidan på tisdag.

 

Städer och datum 2018:

  • Deltävling 1: Sänds från Löfbergs Lila Arena i Karlstad, lördagen den 3:e februari 2018.
  • Deltävling 2: Sänds från Scandinavium i Göteborg, lördagen den 10:e februari 2018.
  • Deltävling 3: Sänds från Malmö Arena i Malmö, lördagen den 17:e februari 2018.
  • Deltävling 4: Sänds från Fjällräven Center i Örnsköldsvik, lördagen den 24:e februari 2018.
  • Andra chansen: Sänds från Kristianstad Arena i Kristianstad, lördagen den 3:e mars 2018.
  • Finalen: Sänds från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 10:e mars 2018.

 

 

Halloween-tema på hemsidan

Nu under vecka 44 är det både Halloween och Allhelgonahelg, och detta uppmärksammar vi med ett Halloween-tema. Så hela veckan lång får ni pumpor och skrämmande ting, möjligen kanske lite bus eller godis också 🙂

/ESC-Panelens skribenter

 

Antagningsinfo

Sista chansen att skicka in bidrag till Eesti Laul i Estland

Nu på onsdag (läs: 1:a november) stänger antagningen till Estlands uttagning Eesti Laul.

Själva uttagningen av Eesti Laul kommer att ske genom två semifinaler följt av en final. Även 2018 avgörs finalen i Saku Suurhall, vilket blir tredje året i rad TV-bolaget ERR förlägger finalen dit. Lite speciellt för 2018 är att ERR firar Eesti Lauls tioårsjubileum.

ERR välkomnar både etablerade och icke-etablerade artister att ställa upp i tävlingen. Dessutom välkomnas icke-estniska medborgare att ställa upp på låtskrivarsidan, men kravet är att det sker i samarbete med personer som har medborgarskap i, eller är bosatta i, Estland.

Läs mer om hur du skickar in bidrag här.

 

 

ESC 2018-nyheter

Detaljer om Eurovision 2018 presenterade

I Portugal är produktionen av Eurovision Song Contest 2018 i full gång och TV-bolaget RTP har nu meddelat ett antal detaljer om nästa års tävling. Med bara fem månader kvar nu börjar det bli tajt om tid, men fortfarande finns en del kvar att göra. Enligt uppgifter kommer t.ex. delegationerna som ska delta i nästa års tävling få resa till Portugal för att spela in de s.k. vykorten. Dessa kommer att anpassas efter varje land på ett sätt som ännu är hemligt. Dessutom utlovar RTP att kostnaderna för ESC 2018 ska bli den lägsta på många år, och att för att hålla en sådan budget tar man in många lokala sponsorer.

 

Den preliminära tidtabellen

Så här ser den preliminära tidtabellen ut för kommande händelser:

Nu i november kommer EBU att ha ett möte i Lissabon där man träffar ansvariga personer i produktionen för genomgång av nuläge och vad som ska tillkomma. Preliminärt räknar man med att kunna hålla semifinallottningen i januari. I samband med den lottningen genomförs också den officiella överlämningsceremonin från fjolårets värdstad Kiev till 2018 års värdstad Lissabon. 2018 års Head of Delegation-möte beräknas äga rum omkring den 12:e mars. Vi vill dock understryka att dessa datum är endast preliminära och därför kan det ev. bli framtida förändringar.

Den 1:a april räknar RTP med att kunna ”ta över” Altice Arena (tävlingarenan för ESC 2018) för att bygga upp scenen, presscentret och delegationsområdet med mera. I slutet av april beräknar RTP kunna starta scenrepetitionerna och söndagen den 6:e maj 2018 beräknas invigningsfesten hållas. Sändningsveckan med genrep och direktsändningar pågår mellan den 7:e och 13:e maj 2018.

Fler event kan komma att läggas till/tas bort från ovan beskrivning.

 

 

 

Nationella-info

Krista Siegfrieds och Mikko Silvennoinen blir programledare för UMK 2018

Finska TV-bolaget YLE som håller i Finlands Eurovisionuttagning UMK har nu meddelat att man för tredje året i rad har valt ut Krista Siegfrieds som programledare för eventet. Denna gång blir hon dock inte ensam på scenen, utan får med sig sin kollega Mikko Silvennoinen.

Utöver denna info har vi fått info från YLE att mer info om UMK 2018 kommer att dyka upp på en presskonferens den 7:e november.

 

Rumänien utökar andelen program från 2 till 6 stycken

De två senaste årens rumänska Eurovisionuttagningar har innehållit minst en semifinal inför finalen. Men till 2018 gör TV-bolaget TVR en storsatsning på sin uttagning Selecţia Naţională, som numer kommer ha hela fem program samt final. Med andra ord blir det således lika många program som svenska Melodifestivalen gör. Sändningarna kommer som vanligt ske på TV, men inför showerna utlovas idag lite förkvalsprogram. Dock oklart i vilken form dessa kommer att gå till.

Initialt beräknar TVR att sända sina program i januari och februari 2018, men mer exakta datum finns inte i dagsläget.

 

Armenien väljer återigen genom Depi Evratesil

Ifjol införde Armeniens nationella TV-bolag ARMTV formatet Depi Evratesil som uttagningmetod för att välja ut sin tävlingsartist till Eurovision Song Contest. Då var uttagningen en slags kombo av Idol och X Factor, där personer med armeniskt ursprung tävlade som i en talangtävling om att bli Armeniens artist i Eurovisionen. Låten kom sedan att väljas ut internt.

Nu återkommer detta format, men i en någorlunda annan tappning. För denna gång kan den som är intresserad direkt ansöka med en egen låt som man önskar tävla med i Eurovisionen. Men då måste låten vara anpassad för tävlingen (dvs. uppfylla EBU:s alla krav) och inte ha framförts offentligt före 1:a september 2017. Det ser även ut som att uttagningen denna gång blir en betydligt komprimerad version mot 2017 års uttagning, eftersom att den första säsongen sändes under en hel höst. Exakt hur liten eller omfattande 2018 års upplaga blir återkommer vi till senare.

Viktigt: Det är enbart personer som har armeniskt ursprung eller innehar medborgarskap i Armenien som har rätten att ställa upp i Depi Evratesil. Minimiåldern att delta är 16 år. Till och med den 15:e december går det att ansöka om att delta, och det kan göras via denna länk.

 

Tyskland tar hjälp av internationell jury för att lyckas bättre i Eurovisionen

Efter fem Eurovisionår på raken (2013-2017) med urusla placeringar i ESC-finaler har det tyska TV-bolaget NDR suttit i egna möten för att på något sätt lyckas hitta ett sätt att få fram en bättre artist och låt till tävlingen. Till Eurovision 2018 i Lissabon kommer NDR att använda sig av tittarröster men även denna gång internationella juryröster som ska ge en vink om vilken artist som Tyskland bör skicka till Eurovision 2018.

Totalt räknar NDR med en jurypanel om 100 personer som ska ingå i den s.k. internationella juryn. Denna jury ska, enligt uppgifter till ESCToday.com, även finnas med i själva uttagningsprocessen om låtarna. För enligt uppgifter kommer ca 20 artister slutligen väljas ut till en uttagning/final.

För den som vill tävla som artist i uttagningen går det fram till och med den 6:e november kl. 12:00 CET att ansöka. Ansökningar kan genomföras via denna länk där du också bifogar länk till en egen inspelning av valfri låt. Observera att alla ansökningar kommer att skickas vidare till NDR:s partner Digame, som sedan kommer ta till sig kandidaterna till den internationella juryn. Enligt NDR kommer sedan de ca 20 artister som väljs ut få coachning och träning i studio för att hitta rätt låt att framträda med i uttagningen.

Mer exakta frågor om antagningen går att läsa om här (sidan är på tyska).

 

 

Övriga nyheter

En ny genrefilm från EBU – om operalåtar

Den officiella tävlingshemsidan för Eurovision Song Contest, Eurovision.tv, fortsätter sin serie om genrer i Eurovisionens historia. Efter delar om jazz, folkmusik, och rockmusik kommer nu ett fjärde avsnitt som behandlar operalåtar i tävlingen. Se gärna klippet nedan:

 

 


 

Kommentera