Höstnytt 2017: vecka 40

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Antagningsinfo

Storbritannien fortsätter med TV-uttagningen Eurovision: You Decide

Brittiska TV-bolaget BBC har nu bekräftat att man för tredje året i rad kommer låta brittiska folket rösta fram sin kandidat till Eurovision Song Contest. Någon gång i vinter kommer någon slags uttagning under namnet Eurovision: You Decide äga rum, där ett antal artister tävlar om att få bli Storbritanniens representant i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Just nu pågår en antagning till uttagningen som likt fjolårets tävling sker genom ett antal olika processer. Bland annat samarbetar arrangörerna med en rad olika personer och organisationer för att hitta bidrag till sin uttagning. Detta sker i samarbete med den officiella brittiska motsvarigheten till Melodifestivalklubben, dvs. OGAE UK samt med konsulten Hugh Goldsmith, som representerar diverse skivbolag. Utöver detta hålls nu en särskild antagning igång för vem som helst att skicka in bidrag. Vill du ta chansen och ev. få med bidrag till Storbritanniens uttagning – klicka då i så fall här.

Hur många bidrag som slutligen tas ut till tävlan i Eurovision: You Decide är oklart. Det är även oklart när uttagningen äger rum.

 

Tjeckien väljer internt – vill ha din hjälp att ta fram bidrag

Tjeckiens nationella TV-bolag CT, Cezka Televize, har nu bekräftat Tjeckiens deltagande i ESC 2018 i Lissabon. Dessutom har CT skickat ut en inbjudan till intresserade artister och låtskrivare som till och med fredagen den 17:e november 2017 har möjlighet att skicka in förslag på låtar och artister som kan tänkas bli Tjeckiens ESC-representant 2018.

Bidrag skickas in per e-post till följande adress: esc2018music@ceskatelevize.cz

Det finns inga krav på genreval för bidragen, utan det är fritt fram att komponera och textförfatta ihop vad man själv tycker om. Det enda två kraven som CT ställer är att man kan uppfylla EBU:s tävlingsregler samt att minst en av huvudsångarna på scenen innehar tjeckiskt medborgarskap.

 

ESC 2018-nyheter

Danmarks radios nöjeschef invald i EBU:s referensgrupp

I förra veckan stod det klart att Danmark radios (DR) nöjeschef Jan Lagermand Lundme, som bl.a. var involverad i Danmarks senaste ESC-arrangemang 2014, har blivit invald i EBU:s referensgrupp. Den så kallade styrelsen för Eurovision Song Contest. Enligt uppgifter ska Jan Lagermand Lundme ha fått en inbjudan av ESC-chefen Jon Ola Sand.

 

 

Möjliga debuter i ESC 2018?

Kan Kosovo debutera i ESC 2018?

Under flera år har det ryktats om att staten Kosovo vill delta i Eurovision Song Contest. Men av olika skäl har detta inte varit möjligt. Sajten ESCToday.com har därför hört av sig till EBU och Kosovos nationella TV-bolag RTK angående detta. RTK säger sig vara mycket intresserade av att delta i Eurovisionen, men att EBU har satt stopp för detta. Enligt EBU kommer alltså Kosovo inte dyka upp som debutant i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon, men vi följer såklart denna utveckling med stor spänning.

 

Kan Kazakstan debutera i ESC 2018?

Sedan år 2016 är Kazakstan en så kallad associerad medlem till EBU, vilket alltså indirekt inte gör att man som land kan delta i Eurovision Song Contest. Det enda skälet som kan tillföra detta är att EBU bjuder in ett sådant TV-bolag att delta, på det viset man gjort med t.ex. Australien. Sedan Kazakstan blev en så kallad associerad medlem till EBU har det också ryktats att landet skulle få tillträde att tävla i Eurovision Song Contest. Så i samma fall som Kosovo här ovanför hörde ESCToday.com även av sig till EBU om fallet Kazakstan.

Svaret som gavs är än så länge inte negativt, men heller inte positivt. Det är således ett mittemellanläge där det inte finns några svar att ge. Även TV-bolaget Khabar i Kazakstan ger heller inga besked om man ens är intresserad av att tävla. Dock sände Khabar TV alla tre sändningar från Kiev i våras.

Om Kazakstan kommer att få delta återstår att se.

 

 

Nationella-info

Albanien väljer genom Festivali i Kenges

Det albanska TV-bolaget RTSH har nu bekräftat Albaniens deltagande i ESC 2018 och samtidigt meddelat att det blir en fortsättning på den klassiska Festivali i Kenges. Hur omfattande uttagningen blir är dock inte bekräftat. Ej heller officiellt när den kommer att äga rum.

 

Grekland kan återinföra nationell final/uttagning igen

Enligt senaste uppgifter har det grekiska nationella TV-bolaget ERT planer på att återinföra en nationell final/uttagning igen till sin kommande ESC-uttagning för 2018. Enligt uppgifter har ERT varit i kontakt med olika skivbolag och bett dem komma med förslag på artister samt att skicka in potentiella bidrag. Utifrån hur många bidrag som slutligen inkommer avgör ERT hur stort urvalet blir. Det kan alltså bli en final/uttagning men det är inte helt säkert.

De senaste två åren har ERT valt internt, förutom i våras när man lät publiken rösta fram tävlingsbidraget i en slags minifinal. Senast man höll final med olika artister som tävlade var år 2015.

 

Italiens San Remo-festival hålls i februari 2018

Italienska TV-bolaget RAI har tidigare meddelat att man återigen har för avsikt att åtminstone välja ut sin tävlingsartist till ESC 2018 genom den traditionella San Remo-festivalen. Nu har också datumen för nästa års tävling presenterats: den hålls mellan den 6:e och 10:e februari och arenan blir Aristonteatern. RAI har även låtit meddela att ansvaret för den konstnärliga delen av uttagningen (de artistiska uttrycken så att säga) har gått till Claudio Baglioni.

 

Portugal har presenterat sina låtskrivare

Sedan tidigare har det stått klart att 2018 års värdland Portugal kommer att hålla sin traditionella Festival da Cançao som uttagning för att hitta sin representant på hemmaplan. TV-bolaget RTP har genom efter olika uttagningsprocesser nu presenterat totalt 26 låtskrivare som ska stå bakom de tävlingsbidrag som slutligen ska tävla genom två semifinaler och en final i februari och mars. Av de 26 låtskrivarna har TV-bolaget själva fått välja ut 22 av dem. Resterande fyra kommer från specialinbjudningar, däribland har en valts ut av vinnaren Salvador Sobral själv.

De 26 låtskrivarna kommer att textförfatta och komponera ihop varsin låt vilket gör att det blir totalt 26 tävlande i Festival da Cançao 2018. Startfältet kommer sedan delas upp i två semifinaler om 13 tävlande per semifinal. Från varje semi kommer sju tävlande gå vidare till finalen. Totalt blir det sedan 14 tävlande som gör upp om segern.

 

 

Övriga nyheter

ESC-vinnaren Salvador Sobral inväntar en hjärttransplantation

Nyheter om ESC-vinnaren Salvador Sobrals hälsotillstånd har kommit upp på tapeten igen, sedan han nu inväntar en hjärttransplantation. Enligt uppgifter står Salvador på väntelistan och eftersom det är viktigt att hitta rätt donator som passar avvaktar man just nu tills rätt person hittas. Salvadors hälsotillstånd är för närvarande stabilt och under kontroll, men enligt tidigare uppgifter kan läget förvärras om inget görs inom en snar framtid.

Ett flertal Eurovisionartister har skickat varma hälsningar till Salvador Sobral.

 


 

Kommentera