Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

För första gången: San Marino slopar internvalet (Eurovision 2018)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. För första gången någonsin kommer ministaten San Marino att arrangera en nationell uttagning till Eurovision Song Contest istället för sitt traditionsrika internval. Vem som helst på hela jordklotet som är intresserad av en musikkarriär har således möjligheten att tävla för San Marino i musiktävlingen som når 200 miljoner TV-tittare världen över.

Det har tidigare ryktats att San Marinos nationella TV-bolag SMRTV skulle ha varit negativa till att fortsätta tävla i Eurovisionen med tanke på de nederlagsresultat man haft i stort sett vartenda år man deltagit. På alla dessa försök har man bara kvalat till final en gång (2014) och låtit samma artist, Valetina Monetta, representera landet vid fyra gånger. Senast i Kiev blev det en absolut sistaplats bland alla utslagna semifinalländer med bara 1 poäng (från de tyska TV-tittarna).

 

Därför tänker TV-bolaget om

Så nu till tioårsjubileet (för nästa år är det 10 år sedan San Marino gjorde ESC-debut) är det slut på både internval och Valentina Monetta. För nu har SMRTV slagit ihop sig med det Londonbaserade företaget 1in360 som också kommer stå bakom San Marinos första nationella uttagning som inte är ett internval. Beskedet om denna uttagning kom vid en presskonferens under tisdagen (17:e oktober).

Uttagningen som sådan kommer att gå till i tre olika steg: ansökningar, sociala medier-kampanj och liveshower.

 

Steg 1: Ansökningar

Vem som helst i världen som är minst 16 år gammal har rätt att delta. Är du eller dina musikervänner intresserade att tävla så kommer ni få chansen att delta. Så länge ni inte är fler än 6 personer i gruppen är det OK. Första steget är att gå in på 1in360:s hemsida för att göra ansökan. Du eller ni spelar in en cover av valfri låt som ni ansöker med. Således är det inga egna bidrag som gäller här (inga ESC-tävlande bidrag i alla fall), åtminstone inte i detta nu.

Ansökningsperioden är igång mellan den 21 oktober till 30 november 2017.

PS: Om du/ni väljer att betala en avgift om 4,99 euro för din/er ansökan så kommer ni garanteras att få ert coverframförande bedömt av en jury. Annars kommer du/ni få förlita er på kontakter inom sociala medier.

 

Steg 2: Sociala medier-kampanj

Så snart som du/ni har ansökt klart och er cover är godkänd på 1in360:s hemsida är det dags att börja ragga röster i sociala medier. Om du lyckas få ihop över 100 ”gilla” eller ”delningar” kommer juryn ta ditt/ert bidrag in i granskningen. Annars finns ju som sagt möjligheten att betala sig till att bli granskad av juryn.

Exakt hur juryn granskar de inkomna förslagen och hur många tävlande som slutligen tas ut till själva liveshowerna (som är tredje steget) är lite oklart. Dock beräknas alla tävlande ha valts ut redan i december.

 

Steg 3: Liveshower

Ett antal tävlande varav några kan vara wildcards kommer att tävla om att få representera San Marino i Eurovision Song Contest 2018. Vinnaren i finalen kommer förutom ESC-biljetten även erbjudas ett skivkontrakt. Totalt blir det sju sändningar, vilka kommer att ske under januari och februari 2018, med Nick Earl och Kristin Stein som programledare. Dessa sänds över satellit och över webben. Det utlovas häftiga scenvinklar i 360-grader!

Nu är det också känt vilka tre personer som utgör juryn i programmet. Den kommer att bestå av artisten( och till lika ESC 2015-vinnaren) Måns Zelmerlöw, artisten Zoë (som representerade Österrike vid ESC 2016) samt den brittiska DJ:n och tv-personligheten Dave Berry.

 

Vad tycker du om San Marinos uppfinningsrikedom? Kommentera gärna vad du tycker om denna uttagningsform!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen