SVT har presenterat turnéplanen för Melodifestivalen 2018

MELODIFESTIVALEN 2018. Det blir även en turné om fyra deltävlingar, en Andra chans och sedan final i Melodifestivalen 2018. SVT har nu presenterat vilka städer som får besök denna gång.

 

Turnéplanen

Turnén startar i Karlstad lördagen den 3:e februari 2018 och avslutas i Stockholm den 10:e mars. Så här ser hela turnéplanen ut:

 

  • Deltävling 1: Sänds från Löfbergs Lila Arena i Karlstad, lördagen den 3:e februari 2018.
  • Deltävling 2: Sänds från Scandinavium i Göteborg, lördagen den 10:e februari 2018.
  • Deltävling 3: Sänds från Malmö Arena i Malmö, lördagen den 17:e februari 2018.
  • Deltävling 4: Sänds från Fjällräven Center i Örnsköldsvik, lördagen den 24:e februari 2018.
  • Andra chansen: Sänds från Kristianstad Arena i Kristianstad, lördagen den 3:e mars 2018.
  • Finalen: Sänds från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 10:e mars 2018.

 

Enligt uppgifter från SVT kommer biljetterna till genrep och direktsändningarna att släppas den 31:a oktober kl 09:00 CET.

 

Lite fakta

År 2018 blir det 17:e året i rad som Melodifestivalen åker på en sex veckor lång rikstäckande turné, innehållandes fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat (Andra chansen) innan finalen slutligen äger rum. I vanligt ordning får såväl Göteborg som Malmö deltävlingar, vilket i detta fall blir 16:e gången gillt som Göteborg besöks och 11:e gången för Malmö. Göteborg har således varit med alla turné-åren utom på premiäråret 2002, medan Malmö först fått en fast plats som turnéstopp sedan Malmö Arena invigdes för snart åtta år sedan (dock besökte Melodifestivalen Malmö redan 2004, men då hölls tävlingen på Malmömässan).

Noteras bör att både Malmö och Göteborg har stått värd för Melodifestivaler även innan år 2002, men det var på den tiden det bara var en finalkväll. Senast Göteborg stod värd för en Melodifestivalfinal var år 2000 och för Malmö var det år 2001. Men det blir alltså ingen ändring på detta i år, för SVT har valt att fortsätta traditionsenligt med att ha Stockholmsfinal i Friends Arena.

För de två resterande deltävlingsstäderna Karlstad och Örnsköldsvik blir det fjärde gången gillt för bägge dessa städer som Melodifestivalen kommer på besök. Karlstad fick senast stå värd för Andra chansen 2013 och har innan dess fått två deltävlingar åren 2004 och 2006. Örnsköldsvik fick första besök av Melodifestivalen 2007 och därefter har det följt 2010 och 2014.

Årets debutant blir Kristianstad som får hålla i Andra chansen. Deras multiarena passar både idrott och konserter och tar in drygt 5000 pers per föreställning. De senaste åren har SVT valt en debutstad för just Andra chansen som t.ex. Helsingborg 2015 och Halmstad 2016.

 

Om Melodifestivalen 2018

I Melodifestivalen 2018 kommer 28 bidrag att tävla. Startfältet väljs till ena hälften ut av en urvalsjury samt till andra hälften av SVT:s Melodifestivalsredaktion med bl.a. Christer Björkman och Karin Gunnarsson i spetsen. Urvalsjuryn utser sina totalt 14 bidrag utifrån bidrag som inkom genom den nationella antagningen som nyligen avslutades, medan SVT utser sina bidrag genom specialinbjudningar. SVT kan även välja bidrag från urvalsjuryns ratade hög. Inom SVT:s egen kvot ingår även att välja ut ett bidrag till årets joker – artisten Stiko Per Larsson, som fick sin plats i startfältet efter sin tävlan i riksfinalen av Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa.

Hela startfältet för Melodifestivalen 2018 beräknas att presenteras senare i höst. Exakt datum är än så länge oklart.

 


 

Kommentera