Höstnytt 2017: vecka 39

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Antagningsinfo

Fortsätt att skicka in bidrag till länders nationella uttagningar

Även fast en del länder som t.ex. Danmark, Norge, Schweiz och Sverige nu avslutat sina nationella antagningar så är det fortfarande en hel del länder som tar emot bidrag till sina uttagningar. Genom länkarna nedan kommer du till info om de länder som just nu har antagningar igång:

 

  • Lettland (15 oktober)
  • Cypern (20 oktober)
  • Island (20 oktober)
  • Serbien (20 oktober)
  • Estland (1 november)
  • Irland (6 november)
  • Frankrike (30 november)

 

ESC 2018-nyheter

EBU-konferens i Berlin avslutad

I förra veckan ägde den årliga EBU-konferensen i Berlin rum, där delegationer från olika europeiska länder inom samarbetsorganisationen EBU samlades för att bl.a. diskutera Eurovision Song Contest. Bland annat överlämnade 2017 års exekutiva producent för Eurovision, Pavlo Hrytsak, ansvaret för tävlingen till det portugisiska TV-bolaget RTP. Under tillställningen diskuterades även den kommande tävlingen (2018), bl.a. var EuroClub och Eurovision Village ska ligga och utformas, men också planerna överlag för nästa års tävling.

Under mötet fick olika ledamöter från olika TV-bolag chansen att berätta om sina upplevelser om 2017 års tävling och andra kommande tävlingar. Bland annat berättade bulgarisk TV om sin stolthet att Bulgarien lyckats komma topp fyra två år i rad, och från Island att de trots sin icke-kvalificering från semifinalerna ändå lyckats hålla högt intresse för finalen.

 

 

Länder som bekräftar deltagande i ESC 2018

Mellanperiod att bestämma sig för att vara med

Just nu sker en så kallad mellanperiod för ESC-länder att delta i Eurovision Song Contest 2018 eller att hoppa av. Ett trettiotal länder har redan preliminärt sagt ja, varav ett antal av dessa redan har förberett för nationella uttagningar. Men trots att anmälan stängt så finns chansen att komma med eller att hoppa av. Denna deadline ska enligt uppgifter pågå till och med 10:e oktober, men det kan dröja ytterligare för den officiella deltagarlistan att dyka upp.

Enligt sajten ESCToday.com har fortfarande 10 länder som deltog i 2017 års tävling ännu inte officiellt meddelat om de tänker vara med eller inte i ESC 2018. Dessutom är det inte helt bekräftat om t.ex. Ryssland kommer att återvända efter sitt avhopp ifjol.

 

Montenegro planerar att delta

Dock är det inte helt 100 procent bekräftat än, men enligt ESCToday.com har det montenegrinska TV-bolaget lämnat in dokument till EBU för att kunna delta i ESC 2018. Om landet väljer att delta är det inte bekräftat vilken uttagningsform de väljer, men i stort sett alla år Montenegro har deltagit som självständig stat i denna tävling har valet gjorts internt.

 

Bulgarien planerar också att delta i Lissabon

Bulgarien gjorde sitt bästa framträdande i 2017 års tävling och blev tvåa i finalen. Nu har TV-bolaget BNT meddelat till ESCToday.com att man precis som Montenegro har lämnat in dokument till EBU för att kunna delta i ESC 2018. Dock – det är fortfarande inte helt bekräftat om landet dyker upp för tävlan. Anledningen till detta sägs vara att man nyligen bytt ledningsgrupp/chef inom BNT och att denna/e inte har godkänt Bulgariens deltagande än.

Efter många förluster har Bulgarien två år i rad lyckats uppnå andra och fjärde plats i ESC-finaler.

 

Men Bosnien-Hercegovina ser inte ut att göra någon ny comeback 2018

Tråkiga nyheter kommer från det bosniska TV-bolaget BHRT som återigen p.g.a. ekonomiska skäl väljer att avstå tävlan i Eurovision Song Contest. Därmed ställer de sig i raden av Andorra, Luxemburg, Slovakien, Monaco och Turkiet som inte tänker återvända till Eurovisionen, åtminstone inte till år 2018. TV-bolagt BHRT har som tidigare nämnt svåra ekonomiska problem med fler utgifter än inkomster, som varit nedläggningshotat vid åtminstone ett tillfälle ifjol med mera. Så någon comeback ser inte ut att bli av.

Senast vi såg Bosnien-Hercegovina tävla i Eurovision Song Contest var i Stockholm år 2016, då landet för första gången dessutom missade finalplatsen. Innan dess höll Bosnien-Hercegovina sig borta i tre år på raken och detta p.g.a. ekonomiska skäl.

 

 

Nationella-info

Estland: Eesti Laul firar tioårsjubileum!

Just nu pågår antagningen till Estlands uttagning Eesti Laul. År 2018 firar Estlands nationella TV-bolag ERR 10 år med denna uttagning, som på ett sätt varit nyckeln till större framgångar för Estlands del. För på dessa totalt tio försök har man åtminstone fem gånger (2009, 2011, 2012, 2013 och 2015) lyckats nå final och tre av dessa gånger har man kommit topp 10.

När det då är tioårsjubileum och allt så ser det i dagsläget inte ut att bli några direkta förändringar i upplägget, även om det kan komma senare. Det kommer att hållas två semifinaler om totalt 20 bidrag, där hälften tar sig till finalen. Finalen hålls i Saku Suurhall i Tallinn, och biljetterna till den släpptes redan i början av maj. Biljetter går att köpa här.

Antagningen till Eesti Laul är igång till och med den 1:a november kl. 14:00 CET. Utländska låtskrivare är välkomna att skicka in bidrag, men måste göra det i samarbete med minst 1 estländsk medborgare. Tävlingen välkomnar både icke-etablerade och etablerade artister att ställa upp. Viktigt: Som kompositör/textförfattare kan du max skicka in 3 bidrag. Samma mängd gäller även artist.

Läs mer om hur du skickar in bidrag här, eller skicka ett mejl till: eestilaul@err.ee

 

Schweiz slog sitt eget rekord i antalet inkomna bidrag

I fredags (22:a september) stängde antagningen till Schweiz nationella antagning. Och när antagningen väl var stängd hade totalt 670 bidrag skickats in, vilket är rekord för landet de senaste åren. Nu tar ett arbete vid för en urvalsjury på 20 personer att välja ut vilka bidrag som ska få tävla i den nationella finalen som äger rum i Zürich den 4:e februari 2018. Det är oklart exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut. Enligt uppgifter kommer juryns val bli klart i oktober eller november, men något exakt datum finns inte.

Nytt för Schweiz final 2018 är att man kommer ta in internationella jurygrupper som tillsammans med tittarna ska avgöra vilken artist med tillhörande bidrag som kommer att få representera Schweiz i ESC 2018 i Portugal. Att det schweiziska TV-bolaget SRG SSR väljer att göra detta är för att Schweiz haft väldigt tufft att ens lyckats ta sig vidare från semifinalerna till finalen i Eurovision Song Contest. I år, 2017, hamnade man på 12:e plats i sin semifinal.

 

 

Övriga nyheter

Panelen tipsar: Se klipp med alla ESC-vinnarna!

Den officiella sajten för Eurovision Song Contest, Eurovision.tv, har klippt ihop ett YouTube-klipp med alla vinnarna från samtliga Eurovision Song Contests, från starten 1956 till och med 2017. Så har du en kvart över så är det bara att kolla och njuta:

 

Melodifestivalens Christer Björkman släpper självbiografi

Nu i oktober kommer Melodifestivalens producent Christer Björkman ut med sin självbiografi Generalen – Bara jag vet vem som vinner (bakom kulisserna med Melodifestivalens mäktige general). I boken berättar Christer Björkman om sitt liv, från uppväxten i Borås till frisörsalong och artistkarriär som slutligen landade i att han blev TV-producent för sin barndomsdröm: Melodifestivalen. Boken är skriven i samarbete med författaren Petter Karlsson och ges ut på Forum förlag.

Läs mer om denna bok här.

 


 

Kommentera